51 tipp a zoldebb eskvoert - privesalon - ekszer-elek.hu

Teljesen természetes, hogy a nagy napotokon szeretnétek megvalósítani az álmaitokat és felhőtlenül szórakozni a kisebb-nagyobb vendégsereggel együtt. De mi a teendő akkor, ha a boldogságotok mellett fontos számotokra a bolygó jövője is? Biztosan le kell mondani a régóta dédelgetett esküvőről?

Néhány szempont figyelembevételével sokat tehetsz azért, hogy a lehető legkevesebb hulladékkal és energiafelhasználással zárd az ünnepet. Ha az alábbi tippek alapján csak néhány esküvői kelléken tudsz “zöldíteni”, nyugodt lelkiismerettel hódíthatod meg éjfélkor a táncparkettet!

Egyetlen helyszín az esküvőhöz

A legszuperebb, ha olyan rendezvényhelyszínt találtok, ami a szertartás(ok), a vacsora, illetve a buli lebonyolítására is alkalmas. De ha a fogadástól kényelmes sétatávra található templomban vagy hivatalban esküdtök, az is tökéletes megoldás! Így megússzátok a vendégsereg ide-oda szállításával járó szennyezést, és több idő marad az ünneplésre!

Szezonális és helyi menü

 

Szerencsére a hazai vendéglátásban is egyre népszerűbb a “farm-to-table” mozgalom, vagyis sok étterem vagy catering szolgáltató kínál már helyi termelőktől származó alapanyagokat a húsoktól az ínyenc sajtokon át a kézműves sörökig. Minél több fogást sikerül határon (vagy legalább kontintensen) belül beszerezhető hozzávalókból összeállítani, annál hatékonyabban csökkentettük a vacsorával járó szén-dioxid kibocsátást és csomagolási hulladékot.

Esküvői ruha

Mi a teendő, ha olyan modern esküvői ruha, vagy éppen habos-babos költemény a régóta dédelgetett álmunk, amit nem lehet zero waste módon, a ruhásszekrényből előkapni? A jó hír, hogy ha a többi pontból néhányat tudunk alkalmazni, akkor nyugodt lelkiismerettel fedezhetjük fel egy esküvői ruhaszalon kínálatát. Számos esküvői ruhaszalon Budapest vonzáskörzetében kínál kölcsönzési és vásárlási lehetőséget is. Érdeklődhetünk a ruha tisztításának módjáról, de ha a vásárlás mellett döntünk, a nagy nap után tovább is adhatjuk a ruhát!

2in1 dekoráció

Lufik és vágott virágok helyett nagyon hangulatosak lehetnek az asztalon dekorációként elhelyezett cserepes növények. Sőt, így két legyet üthetünk egy csapásra, hiszen ezek a virágok vagy akár fűszernövények tökéletes köszönőajándékok is egyben. A vendégek pedig egy újabb porfogó helyett egy hasznos emléket vihetnek magukkal.

Legyünk kreatívak, és használjuk fel a régi befőttes üvegeket mécsestartóként. A lány-és legénybúcsún kiürítettt borosüvegek pedig szintén különleges fényforrásokká válhatnak egy-egy hosszú gyertyával a szájukban.

51 tipp a zoldebb eskvoert - privesalon - ekszer-elek.hu2

Örökcsokrok

A menyasszony és a koszorúslányok csokrait is elkészíttethetjük örökcsokorként, így biztosan hosszú évekre velünk marad. Ha igazán “zöld” bokrétára vágytok, import virágok helyett hazai hozzávalókból állítsátok össze!

+ 1 Újragondolt elviteles dobozok

Nincs esküvő hajnalban a vendégek kezébe nyomott rántott hússal és mandulamaggal megtöltött dobozok nélkül. A művelethez a szokásos műanyag változatok helyett válasszunk lebomló, cukornádból készült darabokat, de akár előzetesen gyűjtőakciót is hirdethetünk az ilyesmire nyitott, közeli rokonok és barátok között! Minden magyar háztartásban végtelen műanyag – és tejfölös doboz készlet áll rendelkezésre, amiből biztosan szívesen feláldoznak néhányat a jó ügy érdekében.