borostyán hatása

A borostyánkő az ősi, több millió éves fenyők megkövesedett gyantája, amely az idők során fokozatosan elásványosodik. A gyantát azért termelik a fák, hogy a sérülésektől, fertőzésektől és a különböző kórokozóktól megvédjék magukat. A borostyán hatása gyulladáscsökkentő, amely viselőjét megvédi a fertőzésekkel szemben, de emellett számos egyéb területen is alkalmazható.

Jótékony hatása több évezrede ismert: a borostyán az emberiség első drágaköve. Kínában már a középkorban is ismert volt, ősi kínai írásokban is többször említik a borostyánkövet. Kínában úgy tartották, hogy a borostyánkő fizikai megtestesülése a halott tigrisek lelkének. Az ókori görögök szent kőnek tekintették, csodálták és tisztelték. A jószerencse köveként tartották számon a borostyánt. Régen úgy tartották, hogy ha egy nő viselt borostyán ékszert, akkor szeretője még kívánatosabbnak tartotta.

Megjelenését tekintve gyakran találhatók benne zárványok, amelyekben rovarok, levelek és gallyak is megtalálhatóak. Színe leggyakrabban mézszínű, de sárgásfehér és narancssárga változatok is elérhetőek belőle. A többi ásvánnyal összehasonlítva a borostyánt sokkal melegebbnek és könnyebbnek érezhetjük.

 

borostyán gyógyhatása

A borostyán viselésének lelki hatásai

A kő a köldökcsakrához kapcsolódik, amihez a lelki egyensúly, a magabiztosság és a szellemi tisztaság kapcsolódik. A borostyán hatása által magabiztosabbá válhatunk, és életünket a gondtalan könnyedség járhatja át. Alkalmazásával megszüntethető a depresszió és a félelem. Kedélyünket nyugtatja és segíti a szellemi tisztaság elérését.

Viselése erősíti az empátia érzését, ezáltal megértőbbek lehetünk és könnyebben érezzük át mások helyzetét. A borostyán érzékenyebbé teszi viselőjét és fejleszti a bölcsességet is.

A borostyán hatása által könnyebben tudunk az életben érvényesülni, ezáltal a kő a legjobb társunkká léphet elő. A kő bizalmat és melegséget sugároz. Auránkat tisztítja és megvédi a negatív energiáktól.

A borostyán hatása fizikai síkon

Testünkön viselve, hő hatására illóolajok szabadulnak fel a borostyánkőből, amelyek fájdalomcsillapító és nyugtató hatású. Viselőjét megvédi a meghűléstől, emellett az asztmás tüneteket csillapítja. Alkalmazása erősíti a tüdőt és csillapítja a köhögés és krónikus hörghurut tüneteit. Úgy tartják, a borostyán hatása megkönnyíti a kisgyermekek fogzását. A borostyán gyulladáscsökkentő hatása által enyhíti a fog növekedése során jelentkező gyulladást és fájdalmat. Erre a célra a gyermek nyakába helyezett borostyánköves nyaklánc a legideálisabb. Fogínygyulladás kezelésére felnőtteknél is alkalmazható. Alkalmazása segít enyhíteni az aftát.

Jótékony hatást fejt ki a különféle bőrbetegségekre, ezáltal alkalmazása javasolt szemölcsök, kiütések, kelések, allergia, pattanások és ekcéma tüneteinek enyhítésére is. Alkalmazása a fejbőr korpásodásának megszüntetésében is segítségünkre lehet.

Gyulladáscsökkentő hatású, ezáltal segítségünkre lehet ízületi- és íngyulladásokkor. Csökkenti a gerincoszlop, a csípőízület gyulladás miatti fájdalmát. Alkalmazása jótékonyan enyhíti a reumás panaszokat és segít a nyakmerevedés megszüntetésében is.

Az anyagcserét javítja a borostyán, emellett serkenti a máj, a lép, a vese és a gyomor működését is. A szervezet negatív energiáit elnyeli, és azokat pozitívvá alakítja, amely által a szervezet öngyógyító folyamatai beindulnak. Stresszoldó hatású és a stressz okozta fejfájást.

borostyán ékszerek

Hogyan alkalmazzuk?

Alkalmazásánál lényeges, hogy a bőrrel érintkezzen, hiszen fosszilis gyantában levő illóolajok kiválnak a test melegétől. A borostyánból készült ékszert hosszabb távon is viselhetjük. A páratlan szépségű kőből nyakláncot, karkötőt és medált is készítenek. Kisbabáknak a borostyán babanyaklánc gyermekeknek nyaklánc, vagy karkötő viselése ajánlott. Babáknak 8 hetes kor után ajánlott viselését elkezdeni, a biztonság kedvéért szülői felügyelettel.

A borostyán tisztítása

Tisztításához tegyük az ékszert vagy követ szappanos meleg vízbe, ezután többször mossuk át tiszta vízben.

*Az ásványok hatása, ezáltal a borostyán felsorolt tulajdonságai és gyógyhatásai is feltételezettek és nem helyettesítik a hagyományos orvosi ellátást.