gyémánt tulajdonságai

A gyémánt a természetben fellelhető ásványok közül az egyik legkeményebb, és emiatt széleskörű az ipari felhasználása. Melyek a gyémánt tulajdonságai? Milyen tényezők határozzák meg a gyémánt minőségét és árát? Cikkünkből minden megtudhat erről a páratlan drágakőről.

A gyémánt tulajdonságai – mi határozza meg az árat?

Főbb jellemzője a kiváló fénytörési képessége: ez okozza, hogy napsütésben fényben játszik. Emellett meghatározó a fénye és az átlátszósága is. A gyémánt a legmagasabb fokú színszórással rendelkezik. Ez az egyetlen olyan drágakő, amely összesen egy elemből – szénatomból – áll. Keletkezése több milliárd évig tarthat, a felszínre került darabok általában több, mint 1 milliárd évesek.

A gyémánt értékét és minőségét négy tényező befolyásolja: a színe, a tisztasága, a súlya és a csiszolása. Nézzük ezeket részletesen!

A gyémánt tulajdonságai: a szín

 

A klasszikusnak számító fehér színű változat a leginkább elterjedt és erre van a legnagyobb kereslet a világon. A szín osztályozását a GIA nemzetközileg elfogadott, D-től Zi-ig terjedő színskálája alapján végzik. A fehér színű gyémánt a színe alapján színtelen, közel színtelen és halvány sárga besorolás alá esik. A legértékesebb darabok „D” besorolás alá esnek, míg a „Z” értéket elérők a legkevésbé értékesek.

Ritkaságnak számítanak a színes változatok, melyek besorolásunk szerint különleges színű gyémántoknak számítanak. Természetes előfordulásuk nagyon ritka, ezért előfordul, hogy mesterséges színezési eljárással változtatják meg a kövek színét. Azonban a szín alapján meglehetősen nehéz megállapítani, hogy természetes, vagy mesterséges – vagyis színkezelt – gyémánttal állunk szemben.

Szín szerint előfordulnak piros, narancs, sárga, lila, rózsaszín, oliva, zöld, fekete, szürke és barna változatok. Minél ritkábban előforduló színről beszélünk, annál magasabb árat kérnek érte, ezért nem könnyű hozzájuk jutni. A felsorolt színek közül a piros színű változatok a legritkábbak.

 

gyémánt színe

A gyémánt tisztasága

A tisztaságot a gyémántban levő idegen anyagok jelenléte befolyásolja. A gyémánt tulajdonságai közül itt azt veszik figyelembe, hogy mennyire egyenletes a kristály színének eloszlása. Azonban befolyásoló tényezőnek számítanak a külső felületen előforduló hibák – karcolások – is. A nagyítás alatti vizsgálatok mutatják meg, hogy zárványok csökkentik-e a kő átlátszóságát.

A zárványok jelenléte alapján a gyémántokat különböző tisztasági kategóriákba szokták besorolni. Minél több zárvány található és minél nagyobb a gyémánt ásványtartalma, annál kisebb a tisztasági fokozata. A hibák okozhatnak elszíneződéseket, ezáltal a drágakő színét is befolyásolhatják.

A legfontosabb tényező: a csiszolás

A drágakő természetes szépségét a csiszolás – és a fényezés – hozza felszínre, ezért tulajdonságai közül ez a legmeghatározóbb. A csiszolás által kerül meghatározásra a méretarány, valamint ez határozza meg a drágakő fényvisszaverő képességét is. A csiszolás mélysége, minősége és az apró részletei befolyásolják a gyémánt ragyogását. A csiszolást gyémántporos csiszológoronggal végzik. A gyémánt csiszolását követően a felület polírozása következik: ki kell fényesíteni a kő minden apró részletét. Fontos a szimmetria megteremtése is! Ha nem szimmetrikus a kő felülete, akkor sokkal kevésbé fog ragyogni.

A csiszolás elbírálása a csiszolás minősége, valamint a kő arányai és szimmetriája alapján történik. Az eredmény alapján a kövek négy kategóriáb sorolhatók: nagyon jó, jó, közepes és gyenge.

Népszerű gyémánt csiszolási formák: briliáns (kerek), smaragd (csapott sarkú téglalap), princess (hercegnő), ovális, marquise (hosszúkás alakú vagy hegyes ovális), pendeloque (körte), szív alakú. Ezek közül a briliáns, vagyis kerek alakú csiszolás a legnépszerűbb és a legelterjedtebb változat.

gyémánt tulajdonságai

A gyémánt súlya: vajon 1 karát gyémánt hány gramm?

A gyémánt súlyát karátban határozzák meg, amelynek nemzetközi rövidítése a „ct”. A karát a gyémánt esetében a tömeget fejezi ki, míg ezzel ellentétben az aranynál a karát az összetételre, az arany tisztaságára utal. A gyémánt esetében a kő mérete és tömege nem feltétlen egyezik meg minden esetben. A tényleges fizikai méretét a kő hosszúsága és szélessége adja meg, amely a csiszolás minőségétől függ.

Előfordulhat egyes daraboknál, hogy annak ellenére, hogy a tényleges fizikai méretük nem egyezik meg, a karátméretük azonos. Emellett az is előfordulhat, hogy ezen tényezők mentén egy látszólag kisebb méretű kő értékesebb, mint egy nagyobb darab. 1 karát gyémánt 0,2 gramm, amely, ha minden szempontból tökéletes, akkor jelentős összegbe – több millió forintba – kerülhet. Ezredpontossággal mérik a köveket és csak akkor kerekítik felfelé a számot, ha a harmadik szám 9-re végződik.

A gyémánt ékszeripari felhasználása nem vélten, hiszen a felsorolt tulajdonságain túl nem karcolódik. Ez a tulajdonsága lehetővé teszi, hogy ékszereink szépségében egy életen át gyönyörködhessünk. Nem meglepő, hogy az örökkévalóságot szimbolizáló drágakövet előszeretettel használják eljegyzési- és jegygyűrűk ékesítésére is.