kalcedon gyógyhatása

A jellemzően kék színű kalcedon ásványt hatása miatt már az ókorban – és azóta is – felhasználják gyógyításra. A többi ásványhoz hasonlóan számos gyógyhatást* tulajdonítanak neki. Úgy tartják, hogy az ásvány tulajdonosának biztosítja belső nyugalmát, emellett magabiztossá tesz.

Megjelenését tekintve a kék színű változat a legelterjedtebb, de előfordul rózsaszín, vörös, zöldes, zöld és sárga színekben is. Lényegében a kalcedon név egy olyan gyűjtőfogalom, amely a különböző, nem átlátszó, mikrokristályos kvarcok típusainak összességét jelöli.

A kalcedon gyógyhatása

A kalcedon ásvány gyulladáscsökkentő és immunrendszer-erősítő hatású. Alkalmazása fokozza erőnlétünket. Tisztító hatása lelkileg és fizikai síkon is megmutatkozik: alkalmazható nyílt sebek tisztítására is. Jótékonyan hat a cukorbetegségre. Alkalmazása a terhesség és a szoptatás ideje alatt is ajánlott, mert támogatja a tejképződést és erősíti az anyai ösztönt. A kalcedon hatása segít megteremteni a hormonrendszer egyensúlyát. Segíti és optimalizálja testünkben az ásványi anyagok hasznosulását és megakadályozza, hogy lerakódjanak az erekben. Az anyagcserére serkentően hat. Fokozza a belső elválasztású mirigyek (pl. a pajzsmirigy) működését. Gyógyítja az epehólyagot és a keringési rendszert. Alkalmazása jótékonyan csökkenti a szenilitás és az elmebaj tüneteit is.

 

Alkalmazása különösen ajánlott vizsgaidőszakban, vagy szellemi megpróbáltatások idején, ugyanis az jótékonyan hat az agyi funkciókra. Emellett az emlékezőképességet is fejleszti hatása. Hatása a fizikai energiát is fokozza. Jellemzően a torokcsakrához köthető ásvány, amely légúti megbetegedéseknél, fertőzéseknél is segítségünkre lehet. Alkalmazása a nyálkahártyát regenerálja, valamint csillapítja a hörgőbetegségeket és a köhögést. A kalcedon gyógyhatása a fület és a szemet érintő panaszok esetében egyaránt jótékony. Az ásvány segítség lehet a frontérzékenység leküzdésében is. Segít megteremteni a test és a lélek, valamint az elme és az érzelmek egyensúlyát és harmóniáját.

A kalcedon hatása lelki síkon

Úgy tartják, a kő segíti a különböző új helyzetek elfogadását és az akadályok leküzdését. Alkalmazása növeli akaraterőnket. Jótékonyan hat a depresszióra. Hatása segít megszabadulni a negativitástól és a negatív gondolatoktól. A kalcedon hatása elnyeli a negatív energiákat és érzelmeket, ezt követően pedig szét is oszlatja. Gondoskodó kőként is ismert a kalcedon, amely a jóakaratot és a testvériséget is fejleszti. Hatása által fokozható egy közösségben az összetartozás érzése. Az indulatokat harmonizálja és megnyugtatja. Segítő hatása által könnyebben fel tudjuk dolgozni traumáinkat.

Belső gondolkodásunkat konstruktívvá teszi és segít csökkenteni az önbizalomhiányt. Alkalmazásával nyitottabb és lelkesebb személyiséggé válhatunk. A kalcedon kő használatával a telepátia és a gondolatvitel is elősegíthető. Az ásvány a nagylelkűség és a jóindulat érzésével tölti fel viselőjét. Segítő hatása által megszabadulhatunk az ellenséges érzületektől. Örömmé alakítja a melankóliát. A torokcsakra köveként segíti felszínre hozni és kimondani elfojtott érzéseinket.

Segítségünkre lehet alvásproblémák esetén is, mert hatása által megszabadulhatunk a lidércálmoktól. A kalcedon hatása erősíti belső nyugalmunkat.

kalcedon hatása

A kék kalcedon hatása és jellemzői

A kalcedonok legjellemzőbb változata a kék kalcedon, vagy más néven csipkeachát, amelynek egyedi hatásokkal is rendelkezik a felsorolt hatásokon túl. Úgy tartják, hogy a kék kalcedon egy kreatív kő, amely biztosítja használójának a szellemi rugalmasságot. Nyitottabbá tesz, ezáltal könnyebben fogadjuk be az új ötletetek és könnyebben oldjuk meg az új, ismeretlen helyzeteket.

A kék kalcedon hatása által könnyebben tudjuk kifejezni magunkat, emellett pedig könnyebben tudunk meghallgatni másokat. Alkalmazása jótékonyan hat emlékező képességünkre. Segítő hatása növelheti optimizmusunkat, ezáltal pozitívan láthatjuk az előttünk álló jövőt. Alkalmazása által felerősödhet bennünk a gondtalanság érzése is.

Hagyományosan a kék kalcedon ásványt alkalmazták az időjárás befolyásolására is. Gyógyhatása minden olyan betegségnél megmutatkozik, amelyek összefüggésbe hozhatók az időjárás változásával. Alkalmazása enyhíti azokat a tüneteket és rendellenességeket, amelyek az időjárás miatti érzékenységben eredeztethetők, mint például a frontérzékenység. A kék kalcedon gyulladáscsökkentő hatású, emellett csökkenti a vérnyomást és a test hőmérsékletét is. Alkalmazása jótékonyan hat a nyirokáramlásra és segít megszűntetni az ödémát. Tisztítja a légzőrendszer és a tüdő betegségeire is gyógyító hatással van. Jótékony hatása segíti a dohányzásból eredő lerakódások tisztítását is szervezetünkben.

Hogyan alkalmazzuk a kalcedon ásványt?

A kalcedonból készült ékszert hosszú távon is viselhetjük, vagy az érintett testrészre helyezve, ahol gyógyító hatását szeretnénk megtapasztalni. Alkalmazható marokkőként is.

Amennyiben szeretnénk felfrissíteni kalcedon kövünk erejét, akkor naplemente után helyezzük a követ levegős helyre, ugyanis a kalcedon követ a levegő táplálja.

*Az ásványok hatása, ezáltal a kalcedon felsorolt tulajdonságai és gyógyhatásai is feltételezettek és nem helyettesítik a hagyományos orvosi ellátást.