karneol hatása

A különféle színekben előforduló karneol féldrágakő már a középkorban is ismert volt. A karneol hatása segítette a szülést, és fejfájás csillapítására is alkalmazták. Emellett számos pozitív testi és lelki hatást* tulajdonítottak neki. Tartson velünk és tudjon meg többet erről a páratlan ásványról!

A karneol nevét a ’carna’ latin szóból kapta, amely jelentése cseresznye. Elnevezése utal színére: a gyönyörű féldrágakő színe narancssárga, piros, sötétvörös, barnás-piros árnyalatban pompázik leggyakrabban. Színe a testhő hatására változik: meleggel érintkezve, vagy melegítve még élénkebb, szebb színűvé válik. Érdekessége, hogy az eltérő színű változatokhoz eltérő nemeket társítottak régebben: a sárga árnyalatú kövek a női karneolok, míg a sötétebb piros színűek a hím karneolok.

A különféle színekben előforduló karneol ásvány egy kalcedon, amely hematitot tartalmaz.

Karneol hatása lelkileg

 

Segítő hatása által magabiztosabbá és nyitottabbá válhatunk és otthonosabban érezhetjük magunkat a közvetlen környezetünkben. Belső motivációnk erősítésével segíti, hogy sikeresebbek legyünk a magánéletben és a munkánkban is. Alkalmazása ajánlott meditáció közben is, mert segíti azon gondolataink eltávolítását, amelyek nem engednek összpontosítani. A karneol hatása által nemcsak koncentrálni segíti, hanem fokozza az éberséget és jótékonyan hat a szellemi lelassulásra is.

Az ásvány megvédi viselőjét az ártó, rossz érzelmektől: mind a saját, mind az ellenünk irányuló negatív érzésektől és energiáktól. Ezáltal düh, irigység, sértődés elkerülése érdekében is hasznunkra válik alkalmazása. A haragot csillapítja. A negatív érzelmek távoltartása mellett pozitív életszemlélettel és erővel látja el viselőjét. Alkalmazásával a depresszió is könnyebben leküzdhetővé válik. A karneol hatása az elemző képességünket és a memóriát is fejleszti, emellett segít abban is, hogy a megérzéseink megfoghatóbbá váljanak.

A karneol hatása által megnőhet a bátorságunk és könnyebben győzzük le az előttünk levő akadályokat. Alkalmazása növeli a tetterőt és a jókedvet. Viselése által gyakorlatiasságunk is fokozódik. Az ásvány a pozitív, éltető energiához kapcsolódik

karneol ásvány hatása

Karneol testi hatásai

Az ásványról úgy tartják, hogy a termékenységet fokozza, emellett a nemi aktivitást is serkenti. Alkalmazása ajánlott minden nőket érintő betegségnél: a petefészek gyulladása, vagy daganatos megbetegedése, menstruációs fájdalom, mióma, ciszta, altesti fájdalom és egyéb gyulladásos megbetegedések esetén. A karneol ásvány hatása fokozza a nemi vágyat és aktivitást, ezért alkalmazása frigidség esetén is javasolt. A féldrágakő az idegrendszerünkre is jótékony hatással van.

A karneol hatása a gyomor és a bél betegségei ellen is bevethető. Alkalmazható szorulás, bérgörcs és bélgyulladás esetén is, emellett az emésztést is javítja és a vékonybél működését is serkenti. Segíti a vesekő feloldását. Jótékony hatással van a májat, a lépet, a gyomrot és a nyirokrendszert érintő problémákra. Javítja a vér áramlását és a vérképet, emellett vérzés elállítására is alkalmazható. Biztosítja a megfelelő vérellátást a szöveteknek. A vérrögöket oldja, emellett alkalmazható visszér és érfájdalmak enyhítésére is.

Alkalmazása jótékonyan hat a koleszterinszintre és az anyagcserét érintő problémákra is. A karneol hatása optimalizálja a szervezetünk tápanyag – és ásványianyag felvételét, valamint a vitaminok könnyebb felszívódását is. A kötőszövetet feszesebbé teszi. Fejfájáscsillapító és sebgyógyító hatású – gyorsítja mindenféle seb gyógyulási idejét. Régebben úgy tartották, hogy az orrvérzés is elállítható az ásvány segítségével. Emellett alkalmazták a fogszuvasodás megakadályozására is.

Hogyan alkalmazzuk?

Meditációkor marokkőként ajánlott az alkalmazása: az érintett testrészre helyezve. Ékszerként hosszú távon is viselhetjük. A karneol hatása tisztítja az ásványokat, ezért csiszolt ásványok mellé is helyezhetjük. Otthonunkban való használata szerencsétlenségek elkerülése miatt és tűz ellen is javasolt. A bejárati ajtónál elhelyezett karneol biztosítja a gazdagságot és a védelmet.

*Az ásványok hatása, ezáltal a karneol felsorolt tulajdonságai és gyógyhatásai is feltételezettek és nem helyettesítik a hagyományos orvosi ellátást.