kreatív hobby

Miben rejlik a kreativitás? Vajon minden ember alkotószellemű legbelül? Az önkifejezés már kreativitásnak tekinthető? Hogyan kapcsolódik a kreatív hobbi és az egészség egymáshoz? Ilyen, és ehhez hasonló érdekes témáknak jártunk utána a jelen cikkünkben, ha érdekli a téma, mindenképpen tartson velünk! Nos, a kreativitás, mint olyan, a belső énünk felszínre hozása valamilyen alkotó folyamat során. Ez a szóban forgó folyamat általában a kedvenc szabadidős tevékenységünkben realizálódik. Sokan úgy tartják, a hobbi jótékonyan hat az ember egészségére, erősítve annak immunrendszerét. Hogyan lehetséges ez?

A válasz roppant egyszerű, a kedvenc hobbinkat általában azért űzzük, mert az örömet ad. A mélyebb értelemben vett öröm, azaz a boldogság át-meg átjárja a lelket, pozitív gondolatokat generálva. A pozitív gondolatoktól jól érezzük magunkat, ami okot ad a belső harmóniára. Ez a balansz pedig mindennek az alapja, legalábbis a spirituálisnak tartott személyek szerint. A kreatív hobby rengeteg előnnyel bír a szervezetünk, a közérzetünk szempontjából. Vegyünk egy példát, az ékszerkészítést. Ha eddig még nincs tapasztalatunk a témában, a szóban forgó kreatív hobby mindenképpen új kihívást teremt.

Olyan próbatétel el, amelyet, ha meg akarunk lépni, szükséges képezni saját magunkat, utánaolvasni az ékszerkészítés mikéntjeinek és hogyanjainak, tapasztalatot gyűjteni és fejleszteni a kézügyességünket. Ez egyfajta kimozdulás a komfortzónánkból, ami által többek és tapasztaltabbak lehetünk. A kreatív hobby fejleszti a gondolkodást, csiszolja a problémamegoldó képességet és magasabb szintre emeli a szépérzéket is. Emellett az önbizalmat is kiválóan tréningezi, hiszen – az előző példánknál maradva-, ha olyan ékszert alkotunk, ami nemcsak a saját, de más emberek tetszést is elnyeri, az egyfajta pozitív visszajelzése annak, hogy ügyesek vagyunk, így megszülethet bennünk a „csak így tovább” érzés. Abban az esetben, ha a kreatív hobby a mozgás körül forog, az immunrendszerünket is erősíthetjük, sőt, azokból a fránya felesleges kilókból is lefaraghatunk. A kreatív hobby kiveszi a részét a stressz csökkentésében is, kikapcsol és segít elmenekülni a világ zaja elől. Gondoljunk csak az egyik legnépszerűbb kreatív hobbyra, a festésre! Miközben a színek és formák harmóniájára koncentrálunk, megtanulunk befelé figyelni, és öntudatlanul, de megteremtjük azt a belső balanszot, amiről a cikk elején írtunk. Nincs semmilyen kedvenc szabadidős tevékenysége? Nos, van egy rossz hírünk: ez nem kifogás! Bár sablonosan hangzik, mégis igaz, hogy mindenki ért valamihez, a kérdés már csak az, hogy megvan-e az a szükséges akarat, amivel a felszínre lehet hozni az évek óta alvó kreatív gondolkodást?