kreatív hobby

Miben rejlik a kreativitás? Vajon minden ember alkotószellemű legbelül? Az önkifejezés már kreativitásnak tekinthető? Hogyan kapcsolódik a kreatív hobbi és az egészség egymáshoz? Ilyen, és ehhez hasonló érdekes témáknak jártunk utána a jelen cikkünkben, ha érdekli a téma, mindenképpen tartson velünk!

Nos, a kreativitás, mint olyan, a belső énünk felszínre hozása valamilyen alkotó folyamat során. Ez a szóban forgó folyamat általában a kedvenc szabadidős tevékenységünkben realizálódik. Sokan úgy tartják, a hobbi jótékonyan hat az ember egészségére, erősítve annak immunrendszerét. Hogyan lehetséges ez?

A válasz roppant egyszerű, a kedvenc hobbinkat általában azért űzzük, mert az örömet ad. A mélyebb értelemben vett öröm, azaz a boldogság át-meg átjárja a lelket, pozitív gondolatokat generálva. A pozitív gondolatoktól jól érezzük magunkat, ami okot ad a belső harmóniára. Ez a balansz pedig mindennek az alapja, legalábbis a spirituálisnak tartott személyek szerint. A kreatív hobby rengeteg előnnyel bír a szervezetünk, a közérzetünk szempontjából. Vegyünk egy példát, az ékszerkészítést. Ha eddig még nincs tapasztalatunk a témában, a szóban forgó kreatív hobby mindenképpen új kihívást teremt.

 

Olyan próbatétel ez, amelyet, ha meg akarunk lépni, szükséges képezni saját magunkat. Szükséges utánaolvasni az ékszerkészítés mikéntjeinek és hogyanjainak, tapasztalatot gyűjteni és fejleszteni a kézügyességünket. Ez egyfajta kimozdulás a komfortzónánkból, ami által többek és tapasztaltabbak lehetünk.

Nézzük a pozitív hatásokat!

A kreatív hobby fejleszti a gondolkodást, csiszolja a problémamegoldó képességet és magasabb szintre emeli a szépérzéket is. Emellett az önbizalmat is kiválóan tréningezi, hiszen – az előző példánknál maradva – ha olyan ékszert alkotunk, ami nemcsak a saját, de más emberek tetszést is elnyeri, az egyfajta pozitív visszajelzése annak, hogy ügyesek vagyunk, így megszülethet bennünk a „csak így tovább” érzés.

Abban az esetben, ha a kreatív hobby a mozgás körül forog, az immunrendszerünket is erősíthetjük, sőt, azokból a fránya felesleges kilókból is lefaraghatunk. A kreatív hobby kiveszi a részét a stressz csökkentésében is, kikapcsol és segít elmenekülni a világ zaja elől. Gondoljunk csak az egyik legnépszerűbb kreatív hobbyra, a festésre! Miközben a színek és formák harmóniájára koncentrálunk, megtanulunk befelé figyelni, és öntudatlanul, de megteremtjük azt a belső balanszot, amiről a cikk elején írtunk.

Nincs semmilyen kedvenc szabadidős tevékenysége? Nos, van egy rossz hírünk: ez nem kifogás! Bár sablonosan hangzik, mégis igaz, hogy mindenki ért valamihez, a kérdés már csak az, hogy megvan-e az a szükséges akarat, amivel a felszínre lehet hozni az évek óta alvó kreatív gondolkodást?