bizsu ékszerek

Ki gondolta volna, hogy a bizsu ékszerek szeretete egyidős az emberiséggel! A francia nyelvből származó szó, a „bijou” nagyon beszédesen csecsebecsét jelent. Ezen ékszerek táborát azok a divatékszerek alkotják, amelyek nem tartalmaznak nemesfémet és drágakövet. Az anyaghasználatukat tekintve roppant színes skálán mozognak, így a minőségükben és a színvonalukban is eltérő képet mutatnak a bizsu ékszerek.

Ami korábban szégyen, ma már büszkeségre ad okot

A bizsu ékszerek néhány évtizeddel korábbi megítélése roppant negatív felhangú volt. Elterjedt társadalmi szokás volt ugyanis ezeket az ékszereket igénytelennek, minőségtelennek, sőt kissé nevetségesnek is titulálni – ennek függvényében pedig a bizsu csecsebecsék tulajdonosai is kénytelenek voltak szégyenkezni a „fétisük” miatt.

Bizsu ékszerek

 

Szerencsére fordult a kocka, és manapság már senkinek nem jutna eszébe az igazán színvonalas darabokról kígyót-békát kiáltani. Csak, hogy ne a levegőbe puffogtassunk, álljon itt a világ egyik leghíresebb bizsu ékszerek gyártójának a neve: Daniel Swarovski.

Ha valakik, a franciák tudják, mitől döglik a légy

De mégis, mitől változott meg a bizsuk megítélése? Mi volt az a sarkalatos pont, ami a szóban forgó ékszereket az arany-, illetve az ezüst ékszerek mellé – sokak szerint egyenes fölé – helyezte?

Nos, a kérdésre a választ a Chanel divatház alapítója, Gabrielle Chanel, avagy a 20. század meghatározó divatikonja adja meg, ugyanis ő volt az első, aki a nívós divatbemutatói során a modelljeit bizsu ékszerekkel ékesítette a nemesfémekből készült, méregdrága darabok helyett. Ha pedig Ms. Chanel-nek elég jók voltak ezek az „utánzatok”, kik vagyunk mi, hogy ítélkezzünk?

Bizsu ékszerek

A bizsu ékszerek robbanásszerű népszerűsége

Innen pedig már nem volt megállás. A bizsuk elöntötték a világpiacot, sorra taszítva le a trónról a drága kiegészítőket. Nem volt ez nehéz, tekintve az igazán minősági divatholmik eleganciáját és szépségét – no meg persze a jutányos árát. Mert bizony a bizsu mindig olcsóbb, mint az „eredeti”, ám ez az értékéből semmit nem vesz el.

Teljesen mindegy, hogy nyaklánc, gyűrű, karkötő vagy fülbevaló legyen a vásárlásunk tárgya, ha nem kívánunk csillagászati összegeket költeni az ékszerboltban, döntsünk a bizsu ékszerek egyike mellett. Ma már minden nagy ékszermárka kollekciójában találhatók bizsu ékszerek szép számban, így pedig a választás sem lesz nehéz.

Mit tartogat a jövő?

A bizsu ékszerek, ahogy ma áll a helyzet, valószínűleg soha nem mennek ki a divatból. De miért is mennének? A színes skálán mozgó kínálat elemei annyira sokrétűek és változatosak, annyira jutányosak és időtállók, hogy ember legyen a talpán, aki képes rájuk nemet mondani!