nemesacél gyűrű

A nemesacél tulajdonságai teszik ezt a fémet népszerűvé az ékszerkészítésben. Nagyon sokoldalú fém, amiből időtálló, magas minőségű ékszerek készülhetnek. Megfelel a legújabb trendeknek és széles választékban kapható. A nemesacél tulajdonságai kedvezőek és egyedi megjelenése miatt közkedvelt, ismert divatékszer az egész világon. Eleinte drága volt a kismennyiségű egyedi gyártás miatt. Jelenleg bárkinek könnyen elérhető, pont ezért vált népszerűvé a nemesacél karikagyűrű a házasulandók körében.

A nemesacél tulajdonságai

Az anyagának egyéb jellemzői miatt nagyon időtálló és nehezen karcolódik, kopik. Fokozottan ellenálló a különböző folyadékokkal és vegyszerekkel szemben. Nyugodtan viselhető minden körülmény között. Nem okoz allergiát, gyulladást, nem színeződik el, nem rozsdásodik. Vízben és gyógyvízben is nyugodtan hordhatja. Nem lesz rajta fekete réteg, nem fogja beszínezni az emberi bőrt. Mindennapi viseletre, fémallergiásoknak ajánlott a bevonat nélküli orvosi fémből készült nyaklánc, karikagyűrű, karkötő. A sebészeti rozsdamentes acél vagy nemesacél semmilyen nikkelsót nem enged kiválni az anyagból, illetve olyan minimális mennyiséget, ami például egy kanálból étkezés közben is kiválna. Maximálisan allergiamentes fém.

Nemesacél gyűrű

Akkor lesz az acélból nemesacél, amikor készítés közben más típusú acélokkal vegyítik, mint például nikkel, króm, wolfram vagy kobalt. A vasoxidból kivonják a tiszta vasat, majd a fent említett anyagokkal ötvözve veszi fel a nemesacél tulajdonságait.

 

Az orvosi fémből implantátumokat készítenek, mert jellemzői miatt nagyon jól használható. Az emberi szervezetre egyáltalán nem káros anyagokból tevődik össze. Sok mindenre alkalmazható, rengeteg dolog készülhet belőle: rozsdamentes evőeszközök, edények, sőt, akár még párkány is. A nemesacél tulajdonságainak köszönhetően bárki viselheti az ebből készült ékszereket.

A karikagyűrű, mint szimbólum

Amikor ránézünk valaki kezére és egy karikagyűrűt fedezünk fel a gyűrűsujján, akkor egyből tudjuk, hogy nagy valószínűséggel házas az illető. A világ egyik legismertebb jelképe, de mégis olyan keveset tudunk róla. Honnan származik? Honnan indult el? Milyen jelentése van napjainkban? A karikagyűrű egy ismert jelentése a végtelenség, a kör, aminek se eleje, se vége. Ezzel szimbolizálva a végtelen szerelmet és az összetartozást.

Kevésbé ismert történet, hogy valójában Egyiptomból származik. A fáraó szerelme jeléül egy gyűrűt ajándékozott feleségének. Egyiptomból Nagy Sándor hozta el ezt a szokást és került Rómába a karikagyűrű, majd vált a keresztény világ részévé. A 3-ik századtól már esztétikai jelentése is előkerült, ekkor már aranyból és ezüstből készültek ezek az ékszerek. Az idő múlásával a jelentése is folyamatosan változott. Kezdetben a férj tulajdonát jelképezte, majd később az elkötelezettségét. A férfi a karikagyűrűvel biztosította, hogy elkötelezte magát a kiválasztott nő felé és nincs szándékában megváltoztatni azt.

Nemesacél jegygyűrű

Az örök szerelem jelképe

Napjainkban a szerelmet szimbolizálja és az egymás iránti örök hűséget. Sokan gondolják úgy, hogy a házasság csak egy darab papír, de valójában ennél sokkal többet jelent. A szerelem és a szeretet a legszebb dolog, ami két embert összetarthat. Problémák, nehézségek mindig vannak és lesznek, de ha ezen együtt mennek keresztül, kitartanak egymás mellett, akkor nemcsak jelkép lesz a karikagyűrű viselése, hanem valódi igazság, amiben képesek összetartani és kitartani egymás mellett.

Milyen szokások vonatkoznak a karikagyűrű viselésére?

A jegyben járás idején a balkézen viselik a párok. Az esküvő után pedig átkerül a jobb kéz gyűrűsujjára. A legtöbb országban ez másképpen zajlik, mert a bal kézen hordott gyűrű mellett sok praktikus érv szól. Az emberek többsége jobbkezes, ezzel a kézzel fogja meg a kilincset, a szerszámokat, így, ha a bal kezünkön hordjuk, sokkal kisebb erőhatásnak és kopásnak van kitéve. Férfiak esetében kézfogásnál is zavaró lehet a gyűrű, így érdemes erre is gondolni.

Aranyozott nemesacél karikagyűrű

Arany bevonatú ékszereket tanácsos alkalmanként viselni. Rendszeres használat esetén a vastagabb bevonatok megkarcolódnak, megsérülnek és a folyamatos használat miatt gyorsabban lekopnak. Az aranyozott nemesacél karikagyűrűk levegővel való érintkezésre a természetes oxidációs folyamat nem, vagy csak nagyon sokára indul meg. Sebességét befolyásoló tényezők többek között, az ékszer viselőjének bőrtípusa, a levegő páratartalma, továbbá az, hogy viselője milyen gyakorisággal és milyen körülmények között használja. Az aranyozott nemesacél karikagyűrű párban is kapható. Eljegyzésre, esküvői szertartásokra kiváló ajándék, kellék.

A nemesacél ötvözése

A nemesacél tulajdonságai közé tartozik, hogy ötvözhető más anyagokkal. Ezt az arany vagy ezüst ékszereknél elég nehéz lenne megoldani. A legjobban elterjedt a kaucsuk gumi. E kettő ötvözetéből hihetetlenül sok és minőségi ékszerek, orvosi fém karikagyűrű, nyakláncok, karkötők készíthető. A kaucsuk gumi tulajdonságai között szerepel, hogy ezt is viselhetik a fémre allergiások, ráadásul rendkívül kemény, masszív, strapabíró anyag.

Jól ötvözhető még különböző kristályokkal, drágakövekkel, igazi ékszert formálva a nemesacélokból. Igazi gyöngyszemek készülnek így, például aranyozott nemesacél karikagyűrű, ami a csillogó hatása miatt, sokan fehéraranyként tekintenek rá. A nemesacél tulajdonságai közül a legjobb, hogy a megmunkálása után csillogó felület keletkezik. Így egy szép kristállyal díszítve, könnyen megtévesztheti a szemét és igazi drágaköves fehérarany ékszernek nézheti. Nem hiába készítenek neves ötvösök karikagyűrűt már nemesacél felhasználásával is, amiket gyémánttal díszítenek és sok millió forintért értékesítenek.

Továbbá, a nemesacél tulajdonságainak köszönhetően, gyártanak már mandzsettagombokat vagy nyakkendőtűket, de még kulcstartókat is. Ennek az anyagnak rendkívül sok felhasználási módja létezik világszerte.

A többszínű nemesacél ékszerek is ilyen jó tulajdonsággal rendelkeznek?

Ez az egyik legnagyobb vita manapság a nemesacél ékszerekkel kapcsolatban. Vajon a színezett nyakláncok, karikagyűrűk is kopásállóak? Természetesen ez attól függ, milyen módon készítették el a színezését. Van drágább és olcsóbb megoldás. Létezik egy rendkívül drága módszer, ez pedig a titán színezés. Így nemcsak nem kopik le soha a színezőanyag, de akár egy karcolás is egy mozdulattal eltűntethető az ékszerről. Azonban sajnos ez még elég drága megoldás, a titán egyedi anyaga miatt.

Leginkább elterjedt színezés a nemesacéloknál az elektromágneses medencében való fürdetés, ami azt jelenti, hogy a színezőanyag elektromágnesességgel tapad a nemesacélhoz. Viszont ez is csak egy külső színezés, de még mindig jobb módszer, mint amikor a gép festi az ékszert egy szimpla festékkel.

Mivel lehetetlen megoldani, hogy a nemesacél gyártása során már anyagában elszíneződjön, ezért csak külső festést kaphatnak, ami azt eredményezi, hogy akár le is kophatnak egy idő után. Idetartoznak az aranyozott nemesacél karikagyűrűk is.

Az orvosi fém karikagyűrű hordása közben érdemes elkerülni a takarítási vegyszereket vagy egyéb olyan károsító anyagokat, amivel a munkája során találkozhat, mert ezek nagyban elősegítik például az aranyozott nemesacélból készült nyaklánc, karkötő vagy karikagyűrű kopását. Ettől még nem kell megijedni, hiszen a technika fejlődésével és a fent említett elektromágneses színezéssel már sokkal tartósabbak és nagyon sokáig bírják a gyűrődést. Sőt, ha lekopott, bármikor újra színezheti, ezáltal ismét gyönyörű ékszer lesz.

A legfontosabb érvek, hogy miért nemesacél karikagyűrűt válasszon a kedvesének:

  • olcsóbb, mint bármelyik nemesfém
  • tartós, mert acélból készült, akár egy életen át is kitart
  • nem kopik, nem korrodálódik
  • nem feketedik, mint az ezüst, akár gyógyvizes medencébe is bevihető
  • allergiamentes, nem okoz bőrirritációt
  • sokkal szebb, mint az ezüst, sokan fehéraranynak nézik
  • nagyon népszerű és divatos kiegészítő
  • sokkal erősebb más fémeknél
  • nem igényel különleges tisztítást
  • megtévesztésig hasonlít az igazi nemesfém ékszerekhez
Jegyeseknek, házasságra készülőknek olcsó és praktikus megoldás, mivel a nemesacél karikagyűrű párban is kapható.