platina ékszer

A platina számos pozitív tulajdonsággal rendelkező fém, ezért többféle iparágban is felhasználják. Nagyon ellenálló, sűrű fém, amely ennek ellenére kiválóan megmunkálható. Mi jellemzi a platinát és milyen tulajdonságokkal rendelkezik egy platina ékszer?

Milyen tulajdonságokkal rendelkeznek a platina ékszerek?

A platinából készült ékszerek népszerűsége nem véletlen, hiszen számos pozitív tulajdonsággal rendelkeznek az aranyból, vagy más anyagból készült ékszerekkel szemben. A fémek királyaként elhíresült fém négyszer erősebb az aranynál. Emellett a platina sűrűbb anyag, mint az arany, ezért tartósabb, ellenállóbb és kevésbé karcolódik. Keménysége miatt a drágaköveket is jobban megtartja, mint az aranyból készült ékszerek. A csiszolt platina ékszerek ragyogó fehér színe miatt remekül kiegészíthető bármilyen drágakővel, mert nem befolyásolja azok színét. A platina ékszerek nem színeződnek el, ragyogásuk és fényük rendkívül tartós, valamint nem lépnek reakcióba semmilyen külső elemmel, és nem rozsdásodnak.

A platina tulajdonságai közül a legfőbb, hogy antiallergén, vagyis a viselése nem okoz semmiféle bőrirritációt – viszketést és kipirosodást. Ez annak köszönhető, hogy a platina ékszerek kevesebb ötvözőanyagot tartalmaznak, mint az arany ékszerek. Jellemzően 90-95%-ban tartalmaznak platinát és csak a fennmaradó százalékban egyéb ötvözőanyagot. A tömörsége miatt a platina ékszerek kicsit nehezebbek, mint az aranyból készült darabok.

 

platina tulajdonságai

Miért ez a legdrágább ékszer alapanyag?

Az aranynál ritkább fém a platina: 28 gramm tiszta platinához tíz tonna ércre van szükség. Platinából sokkal hosszabb ideig tart elkészíteni egy ékszert, mint bármilyen más nemesfémből, mert speciális szakértelmet, technikát és felszerelést igényel. Ezen tulajdonságok eredménye, hogy a platina az egyik legdrágább fém, amit az ékszerkészítésben felhasználnak.

A platina felhasználása – hogyan készül a platina ékszer?

Felhasználási területei közül elsődleges az autógyártás, ahol a katalizátor felületét vonják be vele és a kipufogógázból távozó káros anyagok közömbösítésére használják. Emellett az űriparban, a vegyiparban és az üvegiparban ugyanúgy felhasználják, mint repülőgépek és hajtók gyártásához, vagy gyógyászati eszközökben.

A platina egészen egyedi természetű fém. Jellemzői a szilárdság, keménység, stabilitás, de mindezek mellett hajlékony. Magas ára miatt ötvözetekben használják az ékszerészek, mert egy tiszta platina ékszer előállítása rendkívül költséges lenne.

A platinát általában rézzel, ezüsttel, arannyal, ródiummal, palládiummal, kobalttal ötvözik, azonban előfordulhat, hogy nikkel, vagy ruténium az ötvöző anyag. Az ötvözéshez egy, vagy akár több fémet is felhasználhatnak az ékszerészek.

platina színe

Milyen színű a platina ékszer?

A platina ékszerek színe jellemzően ezüstös, ezért nagyon hasonló a fehéraranyhoz és az ezüsthöz. A klasszikus ezüst ékszerekhez képest fehéresebb a fényük. A fehér arany ékszerek színét a klasszikus sárga színű aranyhoz használt ötvözőanyag színe határozza meg, ezért ezeknek az ékszereknek más árnyalata van, mint a platina ékszereknek. A ródium bevonattal ellátott fehérarany ékszerek esetében más a helyzet, mert ezek fehéres fényűek, ezért könnyen összetéveszthetők a platinával.