ródium bevonat tartóssága

A ródium napjainkra a világ egyik legdrágább nemesfémévé vált. Hogyan használják fel az ékszeriparban és mennyire tartós a ródium bevonat? Cikkünkből mindent megtudhat!

Jellemzően rendkívül magas az ára, és értékét ritkasága határozza meg. Rendkívül magas a kereslet, amelynek az az oka, hogy az autóipar is felhasználja a káros kipufogógáz nitrogén-oxid tartalmának csökkentésére. Ezüst tárgyak bevonására az 1930-as évektől használják.

Főbb jellemzői

Nevét a görög rhodon szóból kapta, amelynek jelentése rózsaszín. Ezüstfehér színű ritka fém, amely ásványi formában nem található meg, csak a platina ércekben fordul elő nyomokban, ötvözet formájában. Előállítása a platinafémek szétválasztásával történik. Jellemzően nagyon törékeny, a könnyű platinafémet táborához tartozik, ezért nem használják ékszeralapanyagként, csak bevonat formájában. Nagy a fényvisszaverő képessége. Évente összesen 20 tonna ródiumot termel ki a világ, ennek túlnyomó részét (80%-át) Dél-Afrikában. Értéke meghaladja az arany értékének tízszeresét.

Hogyan és miért használja a ródium bevonatot az ékszeripar?

 

Az ékszeriparban fémek bevonására alkalmazzák előszeretettel. A ródium bevonat rendkívül tartós, értékálló és szép felületet eredményez az ékszereken és a különféle fémtárgyakon. A felület a bevonást követően nem lesz homályos és nem fog elszíneződni sem. Karcállóbb és fényesebb felületet tudnak létre hozni alkalmazásával. Főként fehér arany ékszerek bevonására alkalmazzák. Platinához abban az esetben használják, ha a ragyogást szeretnék fokozni, valamint ezüst ékszereknél a karcolások elkerülése érdekében. A bevonatot általában az ékszer teljes felületén alkalmazzák, de előfordul, hogy az ékszereknek csak egy részét vonják be vele.

ródium bevonat

Miért éri meg ródium bevonattal ellátni az ezüst, vagy arany tárgyakat?

A bevonat segítségével olyan felületet lehet létre hozni, amelyet nem szükséges gyakran polírozni, hiszen sötétedésálló és tartós felületet eredményez. Emellett segítségével megvédhetjük ékszereink felületét a karcolódásoktól. A ródium ellenáll a különféle savaknak és lúgoknak is. A bevonat teljeskörű védelmet nyújt az ékszerek feketedésével szemben.

Az ékszeriparban az ezüst és a fehér arany ékszerek felületkezeléséhez használják, ezáltal az ékszerek felülete még ezüstfehérebbé válik. A ródium bevonat kémiailag ellenálló, mivel nem oxidálódik, ezáltal a sötét foltok nem jelennek meg rajta. A ródium bevonat segítségével olyan antiallergén ékszereket hozhatnak létre az ékszerészek, amelyek viselése nem okoz semmiféle bőrirritációt.

Mennyire tartós a ródium bevonat?

Sajnos ez az eljárás nem örökéletű, egy idő után a bevonat elkezd lekopni a felületről. A kopás gyorsasága több tényezőtől is függ, ezáltal az is meghatározó, hogy milyen vastag bevonattal lett bevonva az ékszer, valamint az is lényeges, hogy mennyire van gyakori használatban az ékszer vagy az érintett fémtárgy. Ha lekopott az ékszer felületéről a ródium, akkor meg lehet ismételni a folyamatot: az ékszer polírozását követően újra be lehet vonni. Ezt a műveletet azonban nem tanácsos túl gyakran elvégezni, mivel az ékszer minden ilyen eljárás során veszít valamennyit a súlyából.

Őrizzük meg a ródium bevonat szépségét!

Az ékszeren levő ródium bevonat tartósságát – és az ékszerek szép fényét – a különféle kozmetikai szerek károsíthatják. A parfümök alkohol tartalma miatt könnyedén leoldódhat az ékszerek felületéről a ródium bevonat. Annak érdekében, hogy ékszereink sokáig úgy tündököljenek, mintha újak lennének, próbáljuk megóvni őket a szennyeződésektől!

Érdekességek

Ékszerboltokat látogatva tapasztalhatjuk, hogy a fehér arany nem mindenhol ugyanolyan színű. Ennek oka szintén a ródium bevonatban keresendő. A fehér arany ékszerek úgy jönnek létre, hogy ezüstös színű fémekkel (ezüst, nikkel vagy palládium) ötvözik a sárga színű színaranyat. A fehér arany színe emiatt nem ezüstös fehér, hanem inkább pezsgő színű. A ródium bevonat által a fehér arany ékszerek felülete ragyogó fehérré tehető.