Az ékszerdivat is folyamatosan változik, s bár akadnak olyan legendák, mint az arany, aminek a népszerűsége töretlen, azért mindig jönnek új üdvöskék. A rozé arany pontosan ilyen. Jött, látott, és gyakorlatilag nők, és férfiak millióinak szívét rabolta el. Olyannyira, hogy míg eljegyzési gyűrűk terén ezidáig a fehér arany vitte a prímet most ez a tendencia megfordulni látszik, és a rozé arany a legkeresettebb. Ugyanakkor szépségén túl keveset tudni róla, s alábbi írásunkban ezért vesszük górcső alá kicsit jobban, hogy túl a kedveltségén az apró részletek is kiderüljenek.

Tulajdonképpen mi is az a rozé arany?

Kezdjük a legelején, hiszen a kérdés jogos.

Mindenek előtt érdemes tisztázni, hogy igaz most éli divatját, szóviccel élve aranykorát, de a rozé arany a legkevésbé sem nevezhető újdonságnak. Vagyis újra bebizonyosodni látszik, hogy nincs új a nap alatt. Oroszországban bizonyítottan több, mint száz évvel ezelőtt is készültek belőle lélegzet elállító ékek. De térjünk a tárgyra! A rozé arany egy speciális arany-ezüst-réz ötvözet, hasonlóan a vörös aranyhoz. Ezen a ponton az is kiderült tehát, hogy a rozé, és a vörös arany nem egy, és ugyanaz. A rozé variáció valójában a vörös ötvözetnek némileg módosított verziója. A rózsa arany, pink arany is ötvözet, de több benne az ezüst az előbbiekhez képest. A legkevesebb réz, egyúttal legtöbb ezüst a rozé aranyban található.

Miből készül?

 

Ez az aranyötvözet egyébként viszonylag fiatal, hiszen alig több, mint száz éves. A XIX. században komoly kampányt indítottak a népszerűsítésére, ami úgy tűnik mostanra érett be. Ezüstből, aranyból, és rézből készül. Ezeknek az aránya a döntő, ahogy azt már fentebb kifejtettük. Zárójelben jegyezzük meg, hogy eredetileg orosz aranynak hívták azért, mivel Oroszországban született.

Mennyire értékes?

Természetesen értékes, mivel nagy arányban található benne ezüst, arany, és a legkisebb mennyiségben tartalmaz rezet. Ugyanakkor mivel ötvözet, ezért evidens, hogy nem ér annyit, mint mondjuk a tiszta arany, de ettől még értékének jelentősége megkérdőjelezhetetlen.

Melyek a legkedveltebb ékek rozé aranyból?

Természetesen a rozé arany eljegyzési gyűrű a legkeresettebb. Nem meglepő módon ez az, ami milliókat tart lázban. Viszont nincsen oka szomorkodásra azoknak sem, akik éppen nem állnak házasság előtt, ugyanis túl a rozé arany karikagyűrű nyújtotta szépségén a rozé arany gyűrű ragyogása bárkinek, bármikor, bármilyen alkalomból elérhető, átélhető, megtapasztalható.

Az egy jó, mondhatni helytálló kérdés, hogy miért éppen a rozé arany eljegyzési gyűrű terjedt el? Vélhetően a marketing is sokat dobott a dolgon, mivel a legtöbben úgy emlegetik ezt az éktípust, mint a romantika képviselőjét. Romantikus, érzelmes, szívig ér stb. ezek a jelzők, kifejezések egyáltalán nem ritkák a rozé arany háza táján, úgyhogy nagyon valószínű, hogy ez a fajta szóbeszéd is hozzájárult ahhoz, hogy a boldogító igenek roppantul kedvelt kísérőjévé lépett elő. Persze, ha azt vesszük alapul, hogy erre a forradalomra közel száz évet kellett várni, akkor kiböjtölte az ötvözet, hogy végre olyan fokú rajongás vegye körül, amit megérdemel.