topáz hatása

A topáz azon szilikátásványok osztályába tartozó kő, amely vulkáni tevékenység során keletkezik. A kék topázt védelmező amulettként használták már évszázadokkal ezelőtt is. Tengeri utazásokkor nemcsak a tengerészek, hanem utazók és kereskedők is szívesen tartották maguknál, mert úgy vélték, hogy a topáz hatása nyugtatóan hat a háborgó elemekre. Tartson velünk és tudjon meg többet erről a különleges ásványról!

A topáz jellemzői

A topáz rendkívül ellenálló és kemény kő, ezért rendkívül kedvelt drágakőnek számít. Különlegessége, hogy dörzsölés hatására elektromossá válik. Az ásványt óvni kell a különböző ütésektől, és csak nagyon óvatosan lehet csiszolni és vágni, mert tökéletesen hasad.

Színét tekintve rendkívül változatos. A kristály alapvetően átlátszó és színtelen megjelenésű, azonban más anyagok szennyeződése által elszíneződhet. A különféle anyagok megjelenése más-más színt eredményezhet: kékes színt vastartalma, sárgát a króm megjelenése, míg rózsaszínt a vanádium eredményez. Emellett a topáz ásványokban folyadékzárványok is megjelenhetnek. A topáz hatása* a különböző színű változatoknál eltérő lehet. A sárga színű főként önbizalmunkra hat és hatása által megnövekedhet önértékelésünk. A színtelen topáz ásvány támogatja az önmegvalósítást. A kék színű változat a torokcsakra köve, ezért jellemzően a kommunikációs blokkok oldásához ajánlott alkalmazása. A kék topáz hatása által könnyebben tudjuk megfogalmazni gondolatainkat és érzéseinket.

 

Nevének eredetére két felfogás is van. Az egyik szerint a szanszkrit topas szóról kapta nevét lángot, ami lángot, tüzet jelent. Egy másik elképzelés alapján a görög Topasos szigetről nevezték el.

A topáz hatása fizikai szinten

A topáz kő jótékonyan hat a különféle táplálkozási zavarokra. Alkalmazása ajánlott emésztési rendellenességek esetén. Javítja az ízérzékelésünket és az anyagcserét is. A topáz hatással van a szervezetünk öngyógyító folyamataira. Alkalmazása jótékonyan hat az idegrendszerre is.

Gyorsítja a szervezet regeneráló folyamatait. Régebben úgy tartották, hogy a topáz a segítségünkre lehet a mérgezett ital vagy étel felismerésében is, mert a méreg hatására a kő színe megváltozik. Régebben ezt a hatását kihasználva serlegeket díszítettek vele.

Lelki hatások

Alkalmazása által könnyebben megszabadulhatunk a stressztől és a feszültségtől, mert a kő segít elűzni a negatív gondolatok és érzéseket. A kő hatása által életörömünk megnövekszik és átjár minket a nagylelkűség érzése is.

A topáz hatása fejleszti az éleslátást és fokozza problémamegoldó képességünket is. Alkalmazása által nyitottabbá válunk a művészetek iránt és fokozódnak művészi képességeink is. A kő segítő hatása által kreativitásunk is erősödni fog. Pozitívan hat a koncentrációs képességünkre.

A kő viselése növeli optimizmusunkat és segíti megszüntetni a depressziót. Alkalmazása által könnyebben tudjuk legyőzni félelmeinket.

topáz

A topáz hatása támogatja spirituális fejlődésünket

Az ásványnak nagyon erős hatása van. Úgy tartják, hogy a topáz meghozhatja életünkbe a nyugalom, a fény és a béke érzését. Segítő hatása nemcsak elülteti, hanem meg is erősíti bennünk a béke, a megbocsátás és a szeretet érzését. A kő hatása által türelmesebbé válhatunk. Az élet élvezetére ösztönzi viselőjét: megszabadít a múlt miatti tépelődéstől és a jövő iránti aggodalomtól is. A jelen pillanatra irányítja figyelmünket, ami által könnyebben észrevesszük az élet szép és örömteli pillanatait. Segít megszabadulni a bennünk levő bizonytalanságtól és kétségeinktől.

A topáz hatása a spirituális fejlődést támogatja azáltal, hogy segít feltárni azokat a blokkokat, amik gátolják a fejlődést. Alkalmazásának hatása támogatja a tudat megnyitását és tisztítását. Segíti elmélyíteni spirituális felismeréseinket. A topáz a meridiánokra tisztító és gyógyító hatást fejt ki. Segíti a csakrarendszer összhangjának megteremtését is. Viselése által könnyebben megértjük az életben levő összefüggéseket. Emellett rávilágít a környezetünkre és a világra kifejtett hatásunkra is.

A kék topáz hatása

Az egyes topáz változatoknak jellemzően különböző hatásokat tulajdonítanak. A kék színű változatot az önbizalom kövének is tekintik, mert viselése által jobban bízunk saját képességeinkben. Segítő hatása által világosabban tudunk gondolkodni és jobban tudunk összpontosítani is. Nemcsak a szóbeli, hanem az írásbeli kommunikációt is támogatja. A kék topáz alkalmazása által könnyebben tudjuk kifejezni magunkat. Támogató hatása által könnyebben tudjuk meghozni életünk fontos döntéseit. Az ásvány a bölcsesség és az igazság köveként lehet segítségünkre. Alkalmazása mentális képességeinket is fejleszti. Az ásványról úgy tartják, hogy segítségével könnyebben meg tudjuk valósítani céljainkat.

Érdekességek

A különböző korokban különféle gyógyhatást tulajdonítottak a topáz ásványnak. Míg az ókori Egyiptomban a sérülések elleni védelmet várták a topáz viselésétől, addig a görögök mágikus hatást tulajdonítottak neki. Ők úgy vélték, hogy a kő szükség esetén láthatatlanná teszi viselőjét. A római társadalomban látásjavító hatásáról volt ismert.

*Az ásványok hatása, ezáltal a topáz felsorolt tulajdonságai és hatásai is feltételezettek és nem helyettesítik a hagyományos orvosi ellátást.