türkiz hatása

A tenger színét magában hordozó páratlan szépségű türkiz kőnek védő hatást tulajdonítottak számos kultúrában. Úgy tartották, hogy védelmet nyújt a rontások és átkok ellen. Legfőbb gyógyító hatása az immunrendszer erősítésében mutatkozik meg, azonban számos egyéb hatást is tulajdonítanak neki. Cikkünkben bemutatjuk, a türkiz ásvány hatásait* testi és lelki síkon is, valamint megismerheti legfőbb tulajdonságait is.

Régebben úgy tartották, hogy a türkiz kő gazdagságot és egészséget biztosít viselőjének. Segítségével kivédhetők a negatív gondolatok, hiszen semlegesíti azokat még a kialakulásuk előtt. Úgy tartották, hogy a kő színe megváltozik, akkor valamilyen rossz, nem kívánt dolog várható. Úgy tartják, hogy a türkiz ásvány hatása megvédi az ember auráját, ezáltal még a fekete mágia ellen is védekezhetünk vele.

A türkiz ásvány viselésének testi hatásai

A türkiz kő hatása a torok problémáinak kezelésében érezhető leginkább. Gyógyítja a bronchitist, a torokgyulladást, a pajzsmirigyet és a gégét. A köhögés, szamárköhögés, hörghurut mellett a nyelési zavarok, a tüdőgyulladás és minden egyéb tüdőbetegség is hatékonyan kezelhető vele. Alkalmazható egyes beszédhibák javítására is, mint pl. a dadogás. Jótékony hatása a torok mellett a száj egyes panaszainak kezelésében is érezhető, mint az ínysorvadás, fogínyvérzés és a fogínygyulladás.

 

A szemek, a keringés, a máj és a mirigyek erősítése is érezhető viselése által. Az ízületi gyulladásokat csökkenti, és használható az izmokra is izomláz, vagy izommerevedés esetén. Jótékony hatással van az izomfejlődésre. Ínszalagszakadás, -húzódás, vagy -gyulladás esetén is alkalmazható.

Gyomorpanaszok kezelésére is használhatjuk: a túlsavasodást semlegesíti és enyhíti a reuma tüneteit. A májra és a vesére jótékony hatással van, vese- vagy hólyagkő kialakulása ellen is alkalmazható. Diéta idején zsírégetést segítő hatásából profitálhatunk, de segítség lehet anorexiánál is. A türkiz ásvány hatása erősíti a szemeket, a mirigyeket és a keringést. A testet méregteleníti és savtalanítja. A szervezet méregtelenítő folyamataira támogató hatással van.

türkiz ásvány hatása

A türkiz ásvány hatása lelkileg

Megnyitja a torokcsakrát, ezáltal a kommunikációt is javítja: segíti, hogy könnyen megtaláljuk a megfelelő szavakat. A türkiz ásvány hatása növeli az önbizalmat, segíti viselőjét, hogy könnyedén ki tudja mondani a véleményét. Segít ráébredni arra, hogy mindenki a saját sorsáért felel. Segít csökkenteni a stresszt és jó hatással van az idegekre. A türkiz ásvány hatása a belső harmónia megteremtése érdekében is alkalmazható. Viselése a hangulatingadozások megszüntetésében is szerepet játszik. A munkahelyi és a magánéleti kreativitást és alkotókészséget is növeli. Hatása a meditáció elmélyítésében is segít. Segíti a női és férfi energiák összesimítását.

A türkiz tulajdonságai

A türkiz ásvány színe a tengert idézi: halványzöld-halványkék, átlátszatlan. A tenger és az ég, vagyis a végtelen mélység és magasság szimbóluma. A türkiz köveken gyakran barnás, sárgás, vagy fekete erezet látszódik. Az egyszínű égszínkék darabok ritkának számítanak, ezért ezek drágábbak. Színének változását összetétele befolyásolja: a vas és a króm a zöldes, míg a benne levő réz a kékes árnyalatokért felel. Szabálytalan alak és gödröcskés felület jellemzi a nyers változatot.

A türkiz ásvány érzékeny a külső behatásokra. Porózus kő, vagyis könnyen magába szívja a nedvességet. Éjszakára minden esetben le kell venni, mert az izzadságtól elszíneződhet. Kifejezetten károsítják a türkizt a gyógyvizek is, de fürdés és kézmosás idején se viseljük. A türkiz színe a napsütéstől – egész pontosan a Nap hőjének hatásától – is megfakulhat.

Törökországban fedezték fel először. Nevének jelentése török kő. Elnevezése utal régi kereskedelmi útvonalára is, amely Törökországon át vezetett.

A türkiz a mérleg, a nyilas, a vízöntő és a halak csillagjegyben született emberek köve, vagyis az ásvány pozitív rezgéseit ők tuják a legjobban hasznosítani.

türkiz kő hatása

Hogyan használjuk?

A türkiz ásványt a védelem kövének tekintik a tibeti buddhizmusban, védelmező amulettként már régóta viselik Indiában és Iránban is. Napjainkban sokféle ékszer készül belőle, és ékszerek felületi díszítésére is használják. Ahhoz, hogy jótékony hatását érezzük, viselhetjük ékszerként, vagy meditáció alatt marokkőként is.

A türkiz ásvány tisztítása

Óvjuk türkiz ékszereinket, hogy ne kerüljön rá víz, izzadság, zsíros szennyeződések, mert ezek hatására változhat a színe. Mint minden ásványt, ezáltal a türkizt is időről időre meg kell tisztítani, illetve fel kell tölteni, hiszen a környezetéből is képes felvenni negatív energiákat. A türkiz tulajdonságai miatt semmiképp se helyezzük közvetlen víz alá. Amikor nem viseljük, akkor száraz és fénytől óvott helyen tároljuk, ezáltal elkerülhető, hogy változzon a színe.

A türkiz tisztítását végezhetjük földdel: az ásványt, vagy a belőle készült ékszert be kell helyezni egy vászonzsákba és el kell ásni. Ezt követően legalább egy éjszakára benne kell hagyni a földben, de akár hosszabb ideig – néhány napig – is ott tartható.

*Az ásványok hatása, ezáltal a türkiz felsorot tulajdonságai és gyógyhatásai is feltételezettek és nem helyettesítik a hagyományos orvosi ellátást.