ásványok tisztítása

Az ásványok tisztítása minden használat előtt nagyon fontos. Ezek a drágakövek nem csak pozitív energiákat képesek átadni a szervezetünk számára: káros anyagokat vagy negatív energiákat ugyanúgy képesek lehetnek továbbítani. Éppen ezért nagyon fontos például ásvány karkötő tisztítása, amelyet hosszú órákon keresztül hordunk csuklónk körül. Sokféle drágakő létezik, egyedi tulajdonságokkal és ápolási igényekkel. Minden esetben nézzünk utána, hogy az általunk válaszott ásványnak milyen jellegzetes tulajdonságai vannak. Azonban pár általános bevált módszer létezik az ásványok tisztítása kapcsán, mostani bejegyzésünkben ezek között szemezgetünk.

Miért fontos az ásványok tisztítása?

Az ásványokra tekinthetünk úgy is, mint egyfajta információhordozókra. A környezetből kapott energiákat, impulzusokat képesek elraktározni. Például, ha betegek vagyunk, akkor akár naponta szükséges lehet valamilyen tisztítás, hiszen a tőlünk kapott negatív információkat, energiákat szintén tárolhatják. Ha azt észleljük, hogy megváltozott a színük vagy repedések keletkeztek rajtuk, akkor sajnos már nem tudjuk tovább őket használni.

ásványok feltöltése

Tisztítás vízzel

 

A legegyszerűbb tisztítási módszer, ha folyó csapvíz alatt két – három percig folyamatosan mossuk őket. Fontos, hogy minden oldalukat egyformán tisztítsuk meg. Léteznek ásványok, amelyek a víz hatására károsodhatnak egy bizonyos idő után: feloldódhatnak, kifakulhatnak vagy a vízzel kölcsönhatásba lépve mérgező anyagokat fejleszthetnek. Ilyen például az azurit, a kősó vagy a türkiz. Ezért mosás után mindig csöpögtessük le őket, de az sem baj, ha egy kicsit kitesszük a napfényre.

Ásványok tisztítása és feltöltése napfény által

A napfény remek „eszköz” az ásványok tisztítása és feltöltése szempontjából, azonban csak akkor, ha óvatosan bánunk vele. Szintén vannak ásványok, amelyek az erős napfény hatására megfakulhatnak. Általános szabály, hogy csak olyankor tegyük ki őket a napfényre, ha akár szabad szemmel is képesek vagyunk a napba nézni. Ezt természetesen nem fontos minden alkalommal tesztelni, elég, ha tudjuk, hogy a napkelte és a napnyugta a leginkább megfelelő időpont.

Ásványok tisztítása sóval

Természetesen a só is árthat bizonyos típusú kristályoknak, ilyenek például a kalcitok. Szerencsére azonban a legtöbb ásványban nem fog kárt tenni. Nem kell mást tennünk, mint egy tiszta és adalékanyagoktól mentes tengeri, himalájai vagy indus sót tenni egy üvegtálba. A tálat fedjük le valamilyen pamut anyaggal és ezen helyezzük el drágaköveinket, majd pár óra hosszan bátran rajta is hagyhatjuk őket. Ami fontos, hogy soha ne közvetlenül a sóba tegyük az ásványokat, mert a kövek szerkezetét károsíthatja, valamint kerüljük a sós vizes oldatba történő áztatást is.

ásványok tisztítása

Ásványok tisztítása tűz energiával

A só és a tűzenergia kedvező hatása egyszerre is érvényesülhet, ha az ásványokat egy kősó mécses vagy só lámpa peremére helyezzük pár perc erejéig. Túl sokáig itt sem szabad őket tartani, a meleg hatására akár el is pattanhatnak a kristályok.

A tűzzel történő tisztítás talán azért nem tekinthető a legjobb megoldásnak, mert hétköznapjaink eleve hemzsegnek a tűz elemtől, így könnyen kibillenthetjük az egyensúlyból.

Ásványok tisztítása füstölővel

A füst energiája szintén nem elhanyagolható, ha ásványaink tisztításáról van szó. Ehhez nem is lesz másra szükségünk, mint egy egyszer füstölőre. További előnye ennek a módszernek, hogy ha a füstölő köré pakoltuk drágaköveinket, akkor akár addig is ott hagyhatjuk őket, amíg az egész füstölő le nem ég. Amire figyelnünk kell, az a hő: ezért ne tegyük olyan közel, hogy a füstölő parázsló vége esetleg bármilyen módon károsíthassa őket.

Összegezés

Az ásványok rendszeres tisztítása nagyon fontos tehát, különösen ékszereinkkel kapcsolatban. Azonban mindig legyünk figyelemmel az egyes anyagos sajátosságaira és csak olyan módszerrel tisztítsuk vagy töltsük fel őket, amelyekkel nem lépnek kölcsönhatásba és nem okoznak semmilyen kárt az ásvány felszínében vagy szerkezetében.