achát hatása

Az achát változatos megjelenésű, gyönyörű ásvány, amelyet már az ókorban is védő és szerencsehozó kőnek tartottak. Többféle achát fajtát ismerünk, melyeknek színe is rendkívül változatos. Az achát hatása* minden síkon pozitív: nemcsak testi és szellemi, hanem az érzelmi egészségünk optimális működését is támogatja.

Egyes kultúrákban eltérő tulajdonságokkal ruházták fel: például az arabok úgy vélték, hogy az achát hatása segíti, hogy meg tudjuk különböztetni az igazi és hamis barátainkat. Az ásványról úgy tartják, hogy a gazdagságot és a pénzt is vonzza.

Az achát hatása lelkileg

Nyugtató hatású ásvány, amely erős stresszoldó hatással rendelkezik, és gyógyítja a szív fájdalmait, valamint az érzelmi sérüléseinket is. Auránkat védi és tisztítja. Segíti a negatív energiák elnyelését, valamint támogatja az újrakezdést. Az achát segítő hatása által könnyebben le tudjuk küzdeni félelmeinket. Viselőjét bátorsággal és reménnyel ruházza fel, valamint segít megtalálni terveinket is. Kiegyensúlyozó hatása által támogatja az újrakezdést.

 

Egyensúlyt, harmóniát teremt a jin és jang, vagyis a bennünk levő férfi és női energiák között. Jótékonyan hat problémamegoldó képességünkre. Realitásérzékünket támogatja.

Az achát segíti a spirituális fejlődést. Hatása által erősebben érezzük kötődésünket a kollektív tudathoz. Földelő hatású ásvány, amely elsősorban a biztonságérzethez és az önbizalomhoz köthető.

achát ásvány hatása

Achát testi hatásai

Immunerősítő hatású, ezáltal ellenállóbbá teszi szervezetünket a különféle fertőzésekkel szemben. Az achát hatása egyes bélproblémák esetén is segítségünkre lehet. A bélflóra helyreállítása mellett az emésztést is szabályozza.

Az achátot a terhesség védelmező kövének is nevezik, ezért nem meglepő, hogy alkalmazása várandósság idején is ajánlott. Az ásvány segít leküzdeni a hányingert, emellett pedig a gyermek növekedését is támogatja.

Jótékony hatása bevethető a különféle üreges szerveket érintő problémákra, mint például a gyomor és méh. Alkalmazható a szem, valamint a véredények panaszaira is. Tisztítja a hasnyálmirigyet és a nyirokrendszert. Különféle bőrbetegségek esetén is hatékonyan alkalmazhatjuk.

Főbb tulajdonságai

Az achát drágakő a kalcedon egyik változata, valójában réteges összetétele különféle kvarcoknak. Metamorf és vulkanikus kőzetekben is előfordul. Megjelenését tekintve jellegzetesen szép, szalagosan, sávosan színezett. Sajátos tulajdonságai miatt nagyon könnyen lehet színét felerősíteni, valamint mesterségesen színezni.

Nevét az Achates folyó elnevezéséből kapta. Ipari megmunkálása annak is köszönhető, hogy ebből az ásványból nemcsak kicsi, hanem jelentős méretű változatok is fellelhetőek. Mérete miatt az ékszereken kívül egyéb tárgyakat is készítenek belőle.

Achát fajták

Az achátnak különböző változatai is ismertek. Jellemzően többféle színben is találkozhatunk vele, de leggyakrabban szürke színben és annak árnyalatiban pompázik. Fellelhetők zöldes- és kékesszürke, szürkésfehér, áttetsző és csíkos változatai is. A különféle változatok az évszázadok során egyedi elnevezést kaptak.

Botswana achát hatása és tulajdonságai

Jellemzően szürkés-barnás, valamint rózsaszínes árnyalatok jellemzik. A botswana achátot jellemzően a szenvedély kövének tekintik, mert úgy tartják, hogy segítő hatása által könnyebben megszabadulhatunk szenvedélyeinktől. Ideális választás, ha valamilyen függőségtől szeretnénk megszabadulni. A botswana achát hatása szembesíti viselőjét a problémákkal és félelmekkel és segít megtalálni a megoldást. Segít feltárni érzelmeinket és megmutatja a helyes utat. Támogatja belső stabilitásunkat, valamint bátorságot és erőt ad a kihívásokhoz. Erősíti a koncentráló képességünket, segíti a hibák meglátását. A jó szerencsét vonzza. Támogatja pénzügyeink pozitív változását is. Céljaink megvalósításához bátorságot ad. Testileg az erekre és szívre van jótékony hatással. Növeli a termékenységet.

Indiai achát hatása és tulajdonságai

Indiáról elnevezett achát-változat. Színét tekintve barna, bordó, zöld és narancs árnyalatok keveréke jellemzi. Hatását tekintve úgy tartják, hogy nyugtató és segíti az érzelmi biztonság megteremtését. Támogatja, hogy mindenben meglássuk a szépet. Felszabadítja a mélyen gyökerező stresszt, és félelmeinket is. Kitartásunkat erősíti.

Moha achát jellemzői

A moha színéhez hasonlóan alapvetően mélyzöld színű, azonban áttetsző felületek és mintázatok is fellelhetőek benne. Úgy tartják, hogy segítségünkre lehet bármilyen területen az életünkben, ahol fejlesztésre van szükségünk.

achát fajták

Kék kalcedon hatása és tulajdonságai

A kék kalcedon másik elnevezése a csipkeachát, amely a kék színű kövekben megjelenő fehér csipke mintára utal. A kalcedon kövekben különböző (tömör és átlátszó) csíkok találhatóak. Ezek a sávok a kristályosodási folyamat során alakultak ki. A kék változat viszonylag ritkának számít napjainkban. Úgy tartják, hogy a kék kalcedon az elfojtott és ki nem mondott gondolatainkat segít a felszínre juttatni. Segítő hatása által könnyebben megtaláljuk a megfelelő szavakat, kifejezéseket és az ideális kommunikációs csatornákat.

Karneol hatása

A karneol egy narancs színű achát változat, amely színt a kő vastartalma határoz meg. Az ókorban díszítésre használták. A karneol a vitalitás és a bátorság köve, amely viselőjét magabiztossággal ruházza fel. Emellett hatása arra ösztönöz, hogy mielőbb cselekedjünk. Ez az achát fajta a ideális választásnak bizonyul, ha a hétköznapokban erőtlenek vagyunk és egy kis plusz energiára van szükségünk.

Sakura főbb tulajdonságai

A sakura más néven virág ahcátként ismert. Nevét megjelenése után kapta, ugyanis a kőzet megjelenése olyan, mintha virágok lennének benne. A megújulás, az új kezdet és a növekedés köveként ismert ásvány.

*Az ásványok hatása, ezáltal az achát felsorolt tulajdonságai és gyógyhatásai is feltételezettek és nem helyettesítik a hagyományos orvosi ellátást.