ametiszt nyaklánc

Volt már a szerelem ékköve, de az ametiszt hatása kiterjed az ember mindennapi hangulatára és az egészségére is. Sőt, állítólag segít az alkohollal szemben is a 12 mesterkristály egyikeként ismert ásvány.

A kvarckristályok családjába tartozó ametiszt népszerűsége nem új keletű dolog. Már az ókorban is sokan szerették ezt az ibolyaszínben pompázó csodálatos követ – és nem csupán annak érzékfeletti, megfoghatatlan szépsége miatt! A nevének eredete az ókori Görögországba repít minket vissza, egészen Arisztotelész idejébe.

Az ametiszt nyaklánc és ami mögötte van

A kedvelt kvarc jelentése „nem részeg”, és valóban: az ókori görögök hitték, hogy az ametiszt hatása* józanító. Sőt, úgy gondolták, azt amulettként viselve a gazdája is jobban állja majd a sarat az „ital-csaták” alkalmával. A görög lelemény ez esetben is megmutatkozott, a kor emberei ugyanis ametisztből készített serlegekből, vagy azzal díszített pohárból itták a bort a lakomák során.

 

Ma már a szóban forgó ásványból nem kupákat és serlegeket készítenek, hanem csodaszép ékszereket. Az ásvány az ezoterikusok szerint nagyon erős rezgéssel és kisugárzással rendelkezik. Az ametiszt nyaklánc viselésével mi is a mértékletesség úttára léphetünk és „józanon” tarthatjuk a tudatunkat. A mértéktelenség csábításának is könnyebben nemet mondhatunk, ha az ásványok közül az ametisztnek szavazunk bizalmat.

A Középkor embere az ametiszt nyakláncra a szerelem szimbólumaként tekintett. Nem véletlen hát, hogy az 1500-1600-as években rengeteg férfiú ajándékozta meg a szíve választottját a kvarckristályból készített elegáns csecsebecsével. Az ametiszt nyakláncról sokan hiszik azt, hogy segít a fókuszálásban, javítja a memóriát, elmélyíti a meditálást.

Ametiszt

Egyedi tulajdonságokkal bíró ékszer

Sokan, ha nagyobb próbatétel előtt állnak, mint például a vizsga, az állásinterjú vagy a fontos értekezlet, ametiszt nyakláncot vagy gyűrűt viselnek. Az ezoterikusok azoknak a személyeknek, akik csillapíthatatlan szorongást és stresszt élnek meg a mindennapjaik során, az ametiszt nyaklánc viselését ajánlják a gondjaik leküzdésének a megtámogatásához. Az ametiszt hatása – úgy hírlik -, elűzi a rossz gondolatokat és a félelmet, és hatékony az álmatlanság leküzdésében is. Segít koncentrálni, fejleszteni a spiritualitást és erősíti az aurát is, így óvva a szellemi és testi egészséget.

Az ametiszt gyógyhatása a testsúlyt is befolyásolhatja

A szóban forgó kristály egyesek szerint az anyagcserét is gyorsítja. Emiatt ideális viselet lehet minden olyan hölgynek és úrnak, aki épp a fogyókúra elkezdésében gondolkodik. A cukorbetegeknek is határozottan ajánlott ametiszt nyaklánc. Hatásai között számon tartjuk a már korábban említett idegcsillapítás mellett a vérnyomás normalizálását, és az immunrendszer erősítését is. Emellett az érrendszeri problémák ellen is felveheti a harcot, sőt, egyes bőrproblémák, például az ekcéma tüneteit is enyhítheti. Sokak szerint az ízületi gyulladás okozta fájdalmat is csökkenti az ametiszt hatása, valamint serkenti az immunrendszer működését. Azoknak, akik alvásproblémákkal küzdenek, már régóta azt javasolják, hogy egy világos árnyalatú ametisztet helyezzenek a párnájuk alá. Az ásvány nyugtató hatása segíti a békés pihenést.

Ametiszt nyaklánc

Az ametiszt tisztítása

Ahogy minden más gyógyító ásványé és kristályé, úgy az ametiszt tisztítása is nagyon fontos. A hideg folyóvíz az ametiszt esetében is megteszi hatását, ha vizualizációval segítjük a megtisztulást, az még hatékonyabb lesz. Ugyanezt a hatást érhetjük el, ha egy ujjnyi sóra egy rétegnyi vásznat helyezünk, és 2-3 órára rátesszük az ásványt, majd a már ismert hideg folyóvízzel leöblítjük. A gyógynövényes – például fehér zsályás – füstölővel való tisztítás is közismert módszer, ahogy az is, hogy egy éjszakára földbe kell temetni az ametisztet. Ez utóbbit azonban érdemes egy csak erre használatos edényben érdemes megtenni, mert a földben található vegyületek kárt tehetnek az ásványban. Ha minden nap viseljük ásványunkat, akkor a tisztítást is el kell minden reggel vagy este végezni, hogy az ametiszt hatása sokáig teljes legyen.

Ahogy a tisztítás, úgy a töltés is fontos a gyógyító kristályok esetében, erre tökéletesen alkalmas a felkelő vagy a délelőtti nap – ami még nem éget –, vagy a telihold fénye. Az ametiszt néhány óra alatt magába szívja a szükséges pozitív energiát és rezgéseket.

Ha esetleg az ametiszt önmagától – tehát külső behatás nélkül – elhasad, az annak a jele, hogy elvégezte a munkáját és viselőjének az a problémája, ami miatt hordta, megoldódott. Ebben az esetben az ásvány maradványait rejtse a földbe, vagy dobja egy folyóba, a lényeg, hogy visszatérjen a természetbe, ahonnan származik.

Az ametiszt hatása távol tartja a vadakat?

Érdekesség, hogy az ősi népek hittek abban, hogy azt az embert, aki ametiszt nyakláncot visel, a vándorlás során elkerülik a veszélyes állatok, mint például a kígyók vagy a rovarok. Nos, ez utóbbi állítást sem igazolni, sem cáfolni nem tudjuk, az viszont abszolút világos, hogy az ametiszt nyaklánc népszerűsége nem az aktuális jövő-menő, múlékony trendek táborába tartozik: az ásvány szeretete szinte egyidős az emberiséggel.

*Az ásványok hatása, ezáltal az ametiszt ásvány felsorolt tulajdonságai és gyógyhatásai is feltételezettek és nem helyettesítik a hagyományos orvosi ellátást.