Arany nyakék

A szebbik nem képviselőibe a mutatós és értékes ékszerek szeretetet nemes egyszerűséggel bele van „kódolva”. Teljesen mindegy, hogy az ókori egyiptomi szépségekről beszélünk, a középkor hercegnőiről vagy esetleg a modern kor folyamatosan elfoglalt üzletasszonyáról. A hölgyek – legyenek bármilyen stílussal megáldva – az arany nyakék számára mindig kiemelten fontos helyet tartanak fent a szívükben.

Arany nyakék különbségek

Az arany nyakékek számos módon eltérhetnek egymástól –és itt elsősorban nem azok formai kivitelezését értjük. Az aranyból készített csecsebecsék változatos képet mutatnak, mind a színük, mind a finomságuk tekintetében. Az elsődleges osztályozási szempont a szóban forgó arany nyakék karátszámában mutatkozik meg.

Minél nagyobb az ékszer karátja, annál nagyobbra kell nyitni a pénztárcánkat a vásárlás során. E téren az arany nyakláncokat három jól ismert és egymástól elkülönülő csoportba sorolhatjuk: a 9, a 14 és a 18 karátos aranyékszerek kategóriájába. Az első osztályba tartozó nyakláncok a legköltséghatékonyabbak, ugyanis csupán 37,5%-ban tartalmaznak aranyat.

 

Arany nyakék

Ezzel ellentétben az a nyakék, amelyik 14 karáttal büszkélkedhet, 58,7%-ban igazi arany. Ez a típus egyébként a legkelendőbb, és nemcsak azért, mert az ára még baráti, az értéke viszont magas, de a strapabírósága miatt is. A legdrágább arany nyakék a 18 karátos ékszer- több mint 75%-ban tartalmaz aranyat. A szóban forgó nyakékek puhábbak a másik két típus darabjainál, ezért fokozott figyelmet kell szentelni azok biztonságos viseletére.

Figyeljünk az arany nyakék vásárlásnál!

Általánosságban kijelenthetjük, hogy az ékszerboltokban a második típusú arany nyakékekkel futunk össze a leggyakrabban. Ez a népszerűség a nyaklánc már említett pozitív tulajdonságainak köszönhető. E sorok olvasása közben talán most felvetődik Önben a kérdés: létezik-e olyan csecsebecse, amelynek az aranytartalma 100%-os? A válasz az, hogy igen, ezt nevezzük 24 karátos ékszernek.

Bár mindez szépen hangzik, fontos azt is megemlíteni, hogy ez a darab már annyira puha a magas aranytartalma miatt, hogy a biztonságos hétköznapi viseletéről szó sem lehet. Az, hogy milyen más típusú anyaggal keverjük az aranyat, azt eredményezi, hogy a már elkészült ékszereknek egymásól eltérő színük lesz.

Színbéli eltérések

Ennek tükrében pedig színbéli osztályozásról is beszélhetünk – és szintén három típus tartozik ide. A legismertebb árnyalat a sárga – minél magasabb az adott arany nyakék aranytartalma, annál sárgább maga az ékszer. Szintén népszerűek az úgynevezett fehérarany nyakláncok és egyéb ékszerek is – ezen csecsebecsék készítése során a mesterember rezet vagy nikkelt használ ötvözőanyagként.

Fehér arany nyaklánc

Végül, de nem utolsósorban az arany nyakék lehetnek akár rozé színűek is, ha a mester semmi mást, csak rezet használ az előállításuk során. Ezek az egységek egyébként egyre jobban átveszik a vezető szerepet a piacon, a népszerűségüket pedig a semmihez sem hasonlítható romantikus kisugárzásuknak tudhatjuk be.