Arany nyaklánc tisztítása házilag

Önnek is problémát okoz az arany ékszer tisztítása házilag? Az alábbi cikkben megismerheti a költséghatékony tisztítási módszereket, hogyan őrizheti meg a karikagyűrű vagy az arany nyakék szépségét hosszú évekig.

Az arany tulajdonságai

Az arany rendkívül ellenálló a vegyszerekkel szemben (savak, lúgok). Kizárólag klórral, higannyal, szelénsavval, királyvízzel (sósav és salétromsav keveréke) oldható. Csekély keménysége könnyű megmunkálást tesz lehetővé. Az arany különlegesen nagy nyújthatósággal rendelkezik. Színe attól függ, hogy milyen és mennyi ötvözőanyagot tartalmaz. A színarany tipikus aranysárga színű, de a színének változtatása és keménységének növelése érdekében, az ékszerészek az aranyat más fémekkel ötvözik. Ezüst, platina, nikkel vagy cink hozzáadásával kaphatnak tompább árnyalatot vagy fehér csillogást. Rézzel vörös vagy rózsaszín arany nyerhető, vassal pedig kékes árnyalat jön létre. A tisztaságát az aranytartalom arányával fejezik ki karátban. Ezt a nemesfémet évezredek óta használják érmékhez, díszítésre és ékszerekhez.

Milyen problémák adódhatnak a használata során?

 

Az arany ékszer több hónap viselése során ugyanúgy elhasználódik, mint egy új cipő vagy mobiltelefon. Ez egy természetes jelenség, de otthon is sokat tehet azért, hogy a lehető legjobb állapotban tartsa az ékszereit. Egy fényes felület pár hét után tele lesz felületi karcokkal, mivel az arany puha fém és már attól is karcolódik, ha a ruhához dörzsölődik. A következő viselési probléma, hogy az arany ékszerek, ezáltal a  karikagyűrű, az arany nyakék és az arany karkötő is idővel elveszíti a fényét, vagyis az intenzitásának jelentős részét. Ezen kívül megjelenhetnek rajtuk zsíros, koszos lerakódások. Szerencsére ezek könnyen tisztíthatóak otthon is.

Arany nyaklánc tisztítása házilag

Az arany ékszerek fényének visszaállítása

Az arany tisztítása házilag nagyon könnyű. Az újrafényezés legelső lépése, hogy az ékszert először óvatosan törölje át alkohollal, majd bársony segítségével törölje szárazra. Ezután az ékszereket vattacsomóra rákent fogkrémmel szükséges átdörzsöli és garantáltan úgy fognak csillogni, mint újkorukban.

Az arany nyakékeket, fülbevalókat, karikagyűrűket magnézium segítségével is megtisztíthatja. A gyógyszertárban beszerezhető magnéziumport szórja egy pohár vízbe és hagyja állni az ékszert a keverékében 24 órán keresztül.

A zsíros és fényezés utáni szennyeződéseket is könnyedén eltávolíthatja házilag. A zsíros maradványok makacsul megkapaszkodnak a kicsi résekben, mintákban és bármilyen arany ékszer felületén is megtapadnak. A probléma tovább fokozódik, ha ezeket hagyja megszáradni. A hagyományos meleg vizes mosószeres tisztítás csak a könnyen hozzáférhető helyeken tud eredményes lenni. Ezek eltávolítására, tisztítására két módszert lehet alkalmazni.

Arany nyaklánc

Arany ékszer tisztítása házilag mosogatószerrel

Az első módszer bárki által kivitelezhető, de ilyen formán meglehetősen nehézkes és hosszadalmas az arany ékszer tisztítása házilag. Maga az eljárás abból áll, hogy egy fazékban felforral vizet, tesz bele egy kevés, de hatékony zsíroldó mosogatószert, majd amikor forr a víz, egy zsinór segítségével belelógatja az ékszert. Vigyázzon arra, hogy ne égesse meg magát és az ékszer ne érjen az edény falához! Addig lógassa bele, ameddig megtisztul a szennyeződésektől. Az arany tisztítása így 1 órán át is tarthat.

Arany ékszer tisztítása házilag alufóliával

A másik módszer az arany tisztítása alufóliával. Az arany ékszer tisztítása házilag lehetséges néhány, minden háztartásban megtalálható egyszerű adalék segítségével.
Amire szüksége lesz:
 • 1 kanál só
 • 1 kanál szódabikarbóna
 • 1 kanál mosogatószer
 • 1 pohár víz
 • alufólia

Az arany ékszer tisztításának lépései

Melegítse meg a vizet, majd tegyen egy darab alufóliát egy tál aljára. Öntse az előkészített meleg vizet a tálba, adja hozzá a sót, a szódabikarbónát és a mosogatószert, majd kavarja jól össze! Tegye az arany ékszereket ebbe a vízbe és hagyja benne állni 5-10 percet, majd öblítse le meleg vízzel és törölje át egy szalvétával! Ez a módszer segít abban, hogy az arany ékszer visszakapja korábbi fényét, ragyogását.

Arany nyakékek tisztítása otthon

Az arany nyakék mindenkinek nagy érték. Éppen ezért fontos, hogy megfelelően tudja tisztítani, hogy még nagyon sokáig élvezhesse. Az arany nyakék, nyaklánc tisztítására többféle mód és eszköz áll rendelkezésre. Az arany nyakék tisztítása házilag a legkönnyebb és leginkább kíméli az ékszert, ha puha, esetleg kissé nedves ronggyal áttörli. Mivel az ékszereket időnként krémes kézzel is megfogják, vagy a fülbevalóra parfüm kerül, ezért néha érdemes alaposabban is áttisztítani.

Soha ne használjon például súrolóport, mert a benne lévő szemcsék kárt okozhatnak a felületén! Az ötvösök vagy aranyművesek szerint, az arany tisztítása otthon az egyszerű, sima mosogatószerrel történjen. Ezt forró vízben oldja fel, majd ebben mossa meg! Ha nem tartalmaz más anyagot, akkor a mosogatószeres lében ki is főzheti. Ilyen kifőzésre még alkalmas lehet a szappan is. Ezt a keveréket ne hagyja magára, mert pillanatok alatt kifut az edényből! Az arany ékszer tisztítása házilag bárkinek megoldható, mivel a hozzávaló eszközöket, anyagokat bárhol beszerezheti gyorsan és olcsón.

Ugyanúgy, mint az ezüstnek, az arany ékszereknek is jót tesz az ápolás. Lényeges, hogy az arany ékszer tisztítása házilag mindig puha tisztítóeszközzel történjen.

Arany nyakék

Vigyázzon arany ékszereire!

Hogy minél tovább megtartsák a fényüket és minél később kelljen házi praktikákhoz folyamodnia, vigyázzon rájuk! Ha gondosan óvja, akkor sokkal tovább megtartják a ragyogásukat és csak ritkán a tisztítására gondolnia. Néhány jó tanács ehhez:

 • Vegye le az ékszereket sportolás és fizikai munka előtt!
 • Ne hordja az arany ékszereket zuhanyzás vagy fürdés közben!
 • Tárolja megfelelően: száraz, napfénytől védett helyen!
 • Fontos, hogy tárolja megfelelő dobozban vagy táskában, amikor nem hordja! Ezzel elkerüli azt is, hogy egymással érintkezzenek az arany ékszerek.
 • Mindenképpen vegye le ékszereit, mielőtt a gyógy- vagy termálvizes medencébe merülne!
 • Ne kerüljön közvetlen kapcsolatba parfümmel, dezodorral vagy krémekkel, kenőcsökkel!

Amennyiben aktuálissá válik az arany ékszer tisztítása házilag, akkor kerülje az erős tisztítószereket, durva anyagokat, amelyek további sérüléseket okozhatnak a finom felületén!