arany nyaklánc

A hiedelem, miszerint az arany ékszerek nem kopnak meg az idő múlásával, sajnos csak városi legenda. Sajnos mind tudjuk, hogy még a legdrágább csecsebecse is veszít egykori fényéből a folyamatos használatnak köszönhetően – és akkor még nem beszéltünk az aprócska sérülésekről!

Általánosságban kijelenthető, hogy a kézen viselt ékszerek vannak a legnagyobb veszélyben. Azonban a tapasztalat azt mutatja, az arany nyaklánc szépsége sem tart örökké, főleg, ha rendszeresen viseljük azt. Mivel az arany és az ezüst is a puha fémek családjába tartozik, elkerülhetetlen, hogy idővel veszítsenek egykori patinás ragyogásukból, de persze a különféle szennyeződések és zsíros lerakódások sem tesznek igazán jót a szóban forgó csecsebecsék szépségének.

Arany nyaklánc

Sőt, az úgynevezett mikor-karcok már a ruha egyszerű érintésétől is megjelenhetnek az arany nyaklánc felületén. A szóban forgó aprócska karcok és a fényesség intenzitásának az elvesztése mellett az arany nyaklánc mintázatának kisebb-nagyobb részeiben a kosz és a zsíros lerakódások is hajlamosak megülni, amelyektől csak komoly elszántsággal vívott harc árán szabadulhatunk meg. Persze azt sem tehetjük, hogy heti szinten szaladgálunk az ékszereshez, aki, bár villámgyorsan kitisztítja az adott kiegészítőt, a szolgáltatását igényelni nem kevés pénzbe, időbe és energiába kerül. Szerencsére van megoldás, méghozzá a jólbevált, bejáratott házi praktikák formájában!

Filléres módszer a tiszta ékszerért!

Ha az arany nyaklánc elvesztette a fényét, nem kell azonnal ékszerészhez rohanni! Ragadjunk meg két pohár alkoholt, az egyikbe áztassuk be néhány percre a nyakéket, majd kivéve szárítsuk azt meg puha bársony anyaggal. Következő lépésként némi fogkrémmel dörzsöljük át az arany nyakláncot. Mihez kezdjünk a második pohár finom alkohollal? Nos, a legkényelmesebb kanapéban pihengetve elkortyolgathatjuk azt a vadiújnak tűnő arany nyakláncunk káprázatos fényében sütkérezve! Bizony, az imént említett filléres módszer egyszerű és nagyszerű, hiszen a mattot újra élettel telivé, ragyogóvá varázsolja.

Arany nyaklánc

Mi a helyzet a furfangosan lerakódott zsíros szennyeződésekkel? Nem akarunk senkit áltatni, e förtelmes „gonosztevőtől”, ha házilag kívánjuk orvosolni a problémát, csak nehézkesen és időigényesen szabadulhatunk meg. Hogyan? A recept a következő: vegyünk egy jó nagy lábast, töltsük tele vízzel és forraljuk fel. Amint a víz forrásnak indult, bolondítsuk meg azt 1-2 deci igen „durva” zsíroldó géllel, és várjunk néhány percet. Az arany nyakláncra kössünk egy madzagot, majd csüngessük bele az ékszert a lábasban bugyogó katlanba. Vigyázzunk, hogy a nyakék ne érjen az edény oldalához.

Figyelem! Készletezzünk be jó alaposan türelemből, mert az adott eljárás akár egy órát is igénybe vehet! Bár a szóban forgó módszer roppant sok időt követel a csecsebecse tulajától, az eredmény magáért fog beszélni – sőt, kárpótol is az „elvesztegetett” hatvan percért. Persze, ha még mindig úgy látjuk könnyebbnek, ellátogathatunk a legközelebbi ötvösműhelybe is. Az ékszerészek garantáltan szakszerűen és jóval gyorsabban megtisztítják a kiegészítőinket – a szolgáltatás kényelmének megfelelő árért cserében.