arany tulajdonságai

Az arany tulajdonságai általános és fizikai értelemben is roppant érdekesek. Ezen tulajdonképpen meg sem lepődhetünk: ha van ugyanis fém, ami az egész emberiség történetét végig kíséri, akkor az az arany.

Az arany tulajdonságai – kezdjük az alapokkal

A nemesfémek királyaként fémjelzett arany nem oxidálódik, így időtálló és strapabíró. Az arany története szinte egyidős magával a történelemmel. Nem túlzunk, ha kijelentjük az arany értéke az emberi társadalom szempontjából örök.

Besorolása, kémiai jele

Az arany a nemesfémek csoportjába tartozik, elemi állapotban fordul elő a természetben. Latin megfelelője az Aurum, a kémiai jele is ebből a névből lett megalkotva: Au. Lágy nemesfém, roppant jól nyújtható, nem korrodálódik, sőt sav hatására sem sérül. Mivel nagyon könnyű vele dolgozni, az ékszerkészítés kedvelt anyagának számít.

Az arany tulajdonságai: az ókori ember és az arany

 

Amióta világ a világ, az arany nagy becsben tartott fémnek számít. Már az ókor embere is előszeretettel használta ékszerek, dísztárgyak készítésének céljával. Az aranyékszerek a nemesség privilégiumai voltak, és a tulajdonosuk rangját hivatottak jelölni. Persze nemcsak az ékszerkészítők használták előszeretettel, az arany sokáig pénznemként is funkcionált.

arany tulajdonságai

Arany, mint fizetőeszköz

De miért is volt népszerű az arany pénzként való alkalmazása? Nos, ez több tényező függvénye. A kitermelése nem volt egyszerű, a megmunkálhatósága viszonylag nem okozott nehézséget, a külleme pedig vonzó volt az emberek szemében. Ezek a tulajdonságok, illetve az, hogy az arany nem áll korlátlanul az emberek rendelkezésére, tette igazán értékessé az aranyat- innen ered komoly múltra visszatekintő fizetőeszközbéli szerepe. Már az ókorban is számos aranybánya létezett. A kibányászott aranyrögök megmunkálva az adott uralkodó pénztárát gazdagították, amelyeket aztán a társadalom tevékeny személyei a munkájukért cserében kaptak. Az arany ilyen jellegű értékét nem homályosította el az idő múlása sem: a mai modern világkereskedelemben is fontos szerepet játszik.

A karát jelentése, eredete

Az arany értéket úgynevezett karátban mérik. A karát kifejezés nem újkeletű jelenség. Az ókor embere a szentjánoskenyérfa termését nevezte karátnak, s ezt az igencsak praktikus eszközt használták súlymérés gyanánt. Ezek az apró magvak azonban földrajzi területenként eltérő súllyal rendelkeztek, ami komoly bonyodalmakhoz vezetett a nemesfémek tömegének megítélése során. A későbbi időkben rendszeresítették a karát fogalmát is, amihez az alapot a trójai karát szolgáltatta. Ma a metrikus karátrendszer az elfogadott, ennek tükrében egy karát 200 mg-nak felel meg.

karát jelentése

Az arany tulajdonságai: karát az ékszerkészítésben

Az ékszerkészítésben használatos karátszám kicsit eltér a fenti példától. Az ékszerkészítő mesterek az aranyat egyéb fémekkel keverik, így kapva meg egy különleges ötvözetet, amelynek karátszáma annak aranytartalmára utal. A tiszta arany karáttartalma 24. A 24 karátos arany 100%-ban tartalmazza a szóban forgó nemesfémet, az nincs semmivel ötvözve. Az aranyat gyakran ötvözik ezüsttel, rézzel, nikkellel és platinával is. Ha az adott ékszer 18 karátos aranynak van kikiáltva, érdemes tudni, hogy az 75%-ban tartalmaz tiszta aranyat. A 14 karátos csecsebecsék tiszta aranytartalma kicsivel több, mint 58%. A 14 karátnál elenyészőbb ötvözetek nem számítanak igazán értékesnek – csekély aranytartalmuk miatt ezek az ékszerek nem állják a sarat a korrózióval, sérülésekkel szemben sem.

Arany karát jelzések – miért nem éri meg 24 karátos ékszerekben gondolkodni?

A fentiekben már megjegyeztük, miszerint a tiszta arany roppant puha. Ennek tükrében nem számít előnyösnek a 24 karátos ékszerek készítése, hiszen az alapanyag rendkívüli lágysága miatt az adott ékszer könnyen eldeformálódhat. Ha viszont az ékszerkészítés során más anyagokkal ötvözik az aranyat, a kész mixtúra ellenállóvá válik a sérülésekkel, a maró anyagokkal és magával az idő vasfogával szemben is. Sokan úgy vélik, ha ékszervásárlásra kerül a sor, a 14 karátos egységek váltják be a leginkább a hozzájuk fűzött reményeket. Szépek, strapabírók, kellőképpen értékesek, ráadásul az áruk is jóval barátibb, mint a 18 karátos ékszereké.