Ezüst ékszer tisztítása

Az ezüst ékszerek tisztítása házilag is megoldható, ráadásul olyan egyszerű alapanyagokkal, amelyek a legtöbb háztartásban megtalálhatóak. Miért feketedik be az ezüst alapanyag? A kedvező áron elérhető ezüst ékszerek nagy népszerűségnek örvendenek a kiegészítők rajongóinak körében. Ugyanakkor számolni kell azzal, hogy esetükben időnként tisztítás válik szükségessé.

Honnan a fekete foltok?

Az ezüst és a kén találkozásából keletkeznek azok a bizonyos fekete foltok. A kén hatására ezüst-szulfid réteg keletkezik az anyag felszínén. Ez tulajdonképpen egy természetes folyamat és akkor is lezajlik, ha nem is használjuk az ékszert. Persze vannak olyan tényezők, amelyek felgyorsíthatják a feketedést, ilyen például a levegő kéntartalma vagy a különféle ként tartalmazó kozmetikai termékekkel, krémekkel való találkozás. A bőr izzadtsága is befolyásolhatja mindezt, hiszen savas kémhatású, bár a hormonális folyamatok vagy bizonyos gyógyszerek szedése hatással lehet  rá. Érdemes tudni, hogyha termálvizes fürdőzést tervez, akkor érdemes az ezüst kiegészítőket levenni, ugyanis a gyógyvíz hatására a feketedési folyamat felgyorsul. Jó hír azonban, hogy a befeketedett ezüst nyaklánc tisztítása házilag is könnyedén megoldható.

Ezüst ékszer tisztítása: mit használjunk hozzá?

Vannak speciálisan erre a célra kapható kendők, folyadékok, amelyekkel az ezüst tisztítása gyerekjáték. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy amikor szükség van rá, a legtöbbször nincs ilyen otthon. Ilyenkor kerülnek fókuszba azok az alapanyagok, amelyek szinte minden háztartásban megtalálhatóak.

Talán nem is gondolná, hogy egy darab alufólia és egy kanál szódabikarbóna csodákra képes. Forraljon vizet ezekkel és helyezze bele az ezüst ékszert. A szódabikarbóna egyébként is igen hatékony akkor, ha az ezüst tisztítása házilag történik. Keverjen el 2 evőkanál vizet és negyed csészényi szódabikarbónát, majd ezzel a masszával dörzsölje be az ékszert. Még a makacs feketedés is eltűnik ennek a módszernek köszönhetően.

 

Hatásos tisztítószer készíthető ecet és szódabikarbóna keverékéből. 1-1,5 dl ecetbe keverjen bele két evőkanál szódabikarbónát, majd legalább két órán keresztül hagyja állni benne a tisztítandó ezüst ékszereket. Ezután hideg vízzel öblítse le és szárítsa meg.

Ha valami van mostanság otthon, akkor a kézfertőtlenítő biztosan ilyennek számít. Segítségével nemcsak a kézre került szennyeződéseknek mondhat búcsút, hanem az ezüst is újra szépen ragyog majd. A citrom, a lime és a szóda keveréke is remek választásnak bizonyul az elfeketedett ezüst nyakék vagy például a fülbevaló tisztává varázslására.

Ezüst nyaklánc tisztítása

Ezüst nyaklánc tisztítása házilag fogkrémmel

Talán a legismertebb módszer az ezüst ékszer tisztítása során a fogkrém alkalmazása. Egy rongy segítségével eloszlatható a fogkrém az ékszeren, majd leöblítve újra fényes lesz. Ez részben annak is köszönhető, hogy a fogkrém enyhe polírozó hatással rendelkezik, így segít megszabadulni a fekete foltoktól.

Az ezüst tisztításához a citrom és a citromlé egyaránt felhasználható a folyamathoz. A tisztítandó ezüst ékszert áztassuk citromlébe rövid ideig, ezután öblítsük le, majd töröljük teljesen szárazra. Másik megoldás az ezüst ékszer tisztítása házilag citrommal. Egy félbevágott citrommal egyszerűen dörzsöljük át megfakult ezüst ékszerünket. Ha ezzel végeztünk, akkor langyos vízzel öblítsük le, majd egy puha ronggyal töröljük szárazra.

Hasonlóan jó eredmény várható az ablaktisztítótól, de például a háztartásban már számtalanszor bizonyított só és citrom keveréke is remek választásnak bizonyul.

Ezüst ékszerek tisztítása sütőporral vagy sóval is megoldható

Ezt csak olyan ékszereknél alkalmazzuk, amelyek nem tartalmaznak féldrágaköveket vagy drágaköveket! Egy tál aljára helyezzünk egy kis darab alufóliát és erre tegyük a befeketedett ezüst ékszert. Alaposan szórjuk rá sütőport vagy sót, majd öntsük rá annyi forró vizet, ami ellepi. Hagyjuk állni az ékszert a folyadékban legalább 5 percig. Ezután öblítsük le tiszta vízzel, majd töröljük teljesen szárazra.

Az ezüst nyaklánc tisztítása házilag tehát nem nehéz feladat és még csak speciális tisztító folyadékra sem kell költenie ahhoz, hogy új állapotában lássa viszont a kedvenceit. A tisztítás során egy fogkefe jó szolgálatot tehet, hiszen ezzel elérhetőek a nehezen megközelíthető részek is.

Drágaköves ezüst ékszer tisztítása házilag

Drágaköves gyűrű, nyaklánc és fülbevaló tisztítása speciális figyelmet igényel, mivel a drágaköveket általában ragasztóval rögzítik az ékszerhez.

Ezért lényeges szempont, hogy hosszú időre semmiképp se kerüljenek forró vagy meleg víz alá, mert az könnyen feloldhatja a köveket rögzítő ragasztót. A vizes tisztítás alapból nem kedvez a drágaköveknek, ezért célszerű más megoldásban gondolkodni. Ha mégis emellett tennénk le a voksunkat, akkor arra figyeljünk, hogy a víz semmiképp se legyen meleg, hanem legfeljebb langyos.

Készítsünk tisztítószert kímélő – lehetőség szerint környezetbarát – mosogatószer és langyos víz keverékéből. Mártsunk egy törölközőt az elegybe és ezzel tisztítsuk meg az érintett ékszereket. Ha ezzel megvagyunk, akkor egy tiszta vízzel benedvesített ruha segítségével töröljük át az ékszereket. Ezután fektessük az ékszert egy száraz rongyra és hagyjuk teljesen megszáradni.

Hogyan előzhető meg az ezüst befeketedése?

A kérdés joggal merül fel. A korábbiakban már említett kémiai reakciókból adódóan ezt nem lehet kikerülni. Van azonban lehetőség arra, hogy az ezüst ékszert bevonattal lássák el, aminek köszönhetően nemcsak az anyag lesz strapabíróbb, hanem a feketedés is megelőzhető. Erre a célra például ródiumot használnak. Ékszervásárlás alkalmával érdemes tájékozódni arról, hogy kaphatóak-e ilyen speciális bevonattal ellátott kiegészítők.

Egyébként azzal is sokat tehet a prevenció érdekében, ha száraz és sötét helyen tárolja az ezüst ékszereit, amikor éppen nem viseli. Garancia nincs arra, hogy így nem fognak feketedni, de mégis jobb választás ez, mintha az ezüst nyakék a szabad levegőn lenne. Legjobb, ha a saját dobozában, az erre a célra rendszeresített tárolóban, ékszerdobozban kap helyet a kiegészítő.

ezüst ékszer tisztítás

Ezüst ékszerek a magabiztosság szolgálatában

Az ezüst nyaklánc tisztítása otthon, a háztartásban fellelhető anyagokkal is könnyedén megoldható. Sőt, a felsorolt módszerek segítségével az ékszerek mellett az étkészlet eredeti fénye is visszanyerhető. Szerencsére nem szükséges a tisztítást hetente elvégezni, elég akkor foglalkozni ezzel, ha már elkezdődik a feketedés folyamata. Néhány perc alatt újra a régi fényében ragyog majd kedvenc kiegészítője.

Honnan a vonzódás az ezüst kiegészítők iránt? Miért kedvelik olyan sokan ezeket? Mit kaphatunk a viselésüktől a hétköznapokban?

Az ezüst kedvező  áron beszerezhető, mégis egy örök darabot kaphatunk általa. Sokan vannak, akik nem kedvelik az arany csillogását és inkább egy visszafogottabb, bőrközelibb alapanyag mellett tennék le a voksot ékszerválasztáskor. Kiválóan társítható tulajdonképpen bármilyen színű ruhadarabhoz, így hétköznapi és alkalmi megjelenés esetén is tökéletesíthető a segítségével a külső. A tükörben látott kép pedig nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy jól érezze magát a bőrében és magabiztosan vágjon neki a teendőinek. A titok talán éppen ebben rejlik. A kiegészítők, hasonlóan a parfümökhöz, megadják azt a bizonyos pluszt, amire oly nagy szükség van az önbizalom kiépítésének területén.