ujjra szorult gyűrű leszedése

Az ujjra szorult gyűrű leszedése sokak számára problémát okoz, főleg melegben, edzés után vagy nem megfelelő méret esetén. Semmi ok azonban a pánikra, hiszen számos módon eltávolítható rángatás, erőszakos megoldások nélkül is. Nézzük meg, hogyan!

Az ujjra szorult gyűrű leszedése házi módszerekkel

Egy nem megfelelő méretű gyűrű eltávolítása nemcsak az ékszerben okozhat gondot, de a szorítás a szervezetre is káros. Így akadályozhatja a vér megfelelő áramlását, okozhatja az ínszalagok károsodását vagy a tapintás képességének elvesztését is. A sérülések elkerülése érdekében maradjunk nyugodtak és próbáljuk ki az alábbiakat.

Duzzanat csökkentése egyszerűen

A kezeket a fej fölé emelve hatékonyan csökkenthetők a duzzanatok. Tartsuk a gyűrűt viselő kezünket akár 5-10 percig is a magasban, így a gravitáció segítségével a vér lefelé áramlik majd, a duzzanat pedig pár perc alatt eltűnik a kézről. Ezzel az egyszerű megoldással a gyűrű eltávolítása problémamentesen megoldható. A duzzanat apasztása hűtéssel is lehetséges. Ennek érdekében tegyük a kezünket jeges vízbe néhány percig, így az ujjak átmérője jelentősen lecsökken majd. Tádám, a gyűrű máris leszedhető!

Tekerés és mozgatás

 

Talán a legtöbben úgy próbálnak megszabadulni a gyűrűtől, hogy csavargatni, mozgatni kezdik azt az ujjon. Milyen jól teszik! Apró, tekerő mozdulatokkal az ékszert folyamatosan felfelé mozgatva jó eséllyel megoldható az ujjra szorult gyűrű leszedése. Ha azonban mégsem, ideje „drasztikusabb”, eszközigényesebb megoldásokhoz folyamodni!

ujjra szorult gyűrű levétele

Elő a szappannal!

Jöhet nagyanyáink módszere, a jó öreg szappan és víz! A súrlódás csökkentésével az ujjra szorult gyűrű levétele pillanatok alatt végrehajtható. Szappan és hideg víz keverékével alaposan kenjük be az ujj gyűrű feletti részét, majd óvatos mozdulatokkal kíséreljük meg leszedni az ékszert. Ha eddig semmilyen megoldás nem vált be, ez biztosan be fog. Ha azonban mégsem, ugorjunk az utolsó házi megoldásra.

Fogselyem nem csak fogtisztításra

A gyűrűtől való megszabadulás fogselyemmel, gumiszalaggal vagy bármilyen más szalaggal is kivitelezhető. A művelet kissé összetett, így érdemes külső segítséget igénybe venni, ha lehetséges. Első lépésként a szalag egyik végét akasszuk a gyűrűbe, majd tekerjük körbe az ujjat egészen a középső ujjpercig. Ha ezzel megvagyunk, a szalagot a gyűrű felőli végétől fogva kezdjük el az ujjvég felé húzni az ékszerrel együtt. A kifinomult munkának hála máris szabad lesz az ujjunk!

A probléma sajnos nem minden esetben oldható meg házilag, ekkor nem marad más hátra, minthogy szakértői segítséget vegyünk igénybe! Első körben mutassuk meg orvosnak, majd – miután meggyőződött ujjunk épségéről -, forduljunk ékszerészhez. Ő egy speciális eszköz segítségével oldja majd meg az ujjra szorult gyűrű levételét. Ezt azonban az ékszer is bánni fogja. Az esetleges sérüléseket természetesen láttassuk el.

Hogy elkerüljünk az ilyesféle baleseteket, kerüljük a gyűrű viselését melegben, sportolás, cipekedés során vagy abban az esetben, ha keringési zavarral rendelkezünk.