Divatos ékszer

A szebbik nem képviselői ösztönösen vonzódnak a szép ékszerek iránt. Így volt ez már az ókorban vagy a középkorban, de a szóban forgó jelenség a 21. század modern gondolkodású hölgyeire is tökéletesen ráillik. Az igazság viszont az, hogy a divatos ékszereket nemcsak birtokolni és viselni kell tudni, de azt is meg kell tanulnunk, hogyan gondoskodhatunk azokról, illetve hogyan tisztíthatjuk meg ezeket a csecse-becséket.

Persze a bizsu darabok – bár a minőségesebb modellek már valóban szemet gyönyörködtetőek- nem igényelnek gondozást, de az ezüst, illetve az arany kiegészítőkre gondos figyelmet kell szentelni, amibe bele tartozik a megelőzési szakasz is. Az igazán gondos divatos ékszer tulajdonosok évente legalább egyszer elviszik ékszerészhez a drágább értékeiket, aki aztán műértő szemmel méri fel azok aktuális állapotát.

A divatos ékszerek tisztítása

Egyébként mi magunk is elvégezhetünk néhanapján rutinvizsgálatot, ami abból áll, hogy tüzetesen átnézzük a nyakékek és a karkötők szemeit és a kapcsát. Pro tipp hölgyeknek: a szóban forgó kiegészítők kapcsa sokkal tovább bírja a strapát, ha a viselésük után levetve, összekapcsolva tároljuk azokat. Úszás, vagy nagyobb vehemenciát igénylő sporttevékenység közben ne viseljünk ékszert, mert az a váratlan mozdulattól megsérülhet, esetleg el is szakadhat.

 

Divatos ékszerek

Az igazság az, hogy azok a darabok, amelyeket rendszeresen viselünk, könnyebben a szennyeződés áldozataivá válhatnak. Érdemes legalább egyszer havonta langyos szappanos vagy mosogatószeres vízbe áztatni ezeket az egységeket, majd néhány perc után puha törlővel, óvatos megszárítani azokat. Amennyiben így teszünk, a kosznak esélyt sem adunk arra, hogy hosszútávon megtelepedjen a szeretett ékszeren.

Gyűrűk tisztítása: óvatosan a köves darabokkal!

A borostyánról érdemes tudni, hogy nagyon könnyen megsérül, ezért a vegyszerre ne is gondoljunk, ha a tisztítás jön szóba, inkább alkalmazzunk folyékony szappant. A gyönggyel díszített ékszereket nem kell külön tisztítani, hiszen azok taszítják a szennyeződést. A valódi türkizt vagy az opált csak és kizárólag szarvasbőr ruhával szabad áttörölni. Az igazi nagyágyukat viszont, mint a rubint vagy a gyémánt ne próbáljuk meg házilag tisztává varázsolni, ugyanis a kellő szaktudás hiányában valószínű, hogy csúnya karcokat fogunk ejteni a drágaköveken.

Divatos borostyán ékszer

Fontos egyébként arra is figyelmet szentelni, hogy a kedvenc kiegészítőink helyesen legyenek tárolva. Az összegabalyodott nyakláncok például nemcsak bosszankodásra adnak okot, de a sérüléseknek is kaput nyitnak. Ha mindent rendben, egymástól jól elkülönítve tárolunk, megelőzzük a szennyeződés kialakulását és rendszeresen látogatjuk a legértékesebb darabokkal az ékszerészt, a kiegészítőink az eredeti szépségüket megőrizve akár több utánunk jövő generációt is kiszolgálhatnak.