Karikagyűrű

Az eljegyzési gyűrű melyik kéz melyik ujjára kerül? Mi a különbség a karikagyűrű és az eljegyzési gyűrű között? Hogy jön képbe a jegygyűrű és mit jelent tulajdonképpen? Amikor két ember össze kívánja kötni az életét, ilyen kérdéseknek is mindenképpen utána kell járni, főleg, ha még nincs tapasztalatuk a témában.

Vannak olyan ékszerek, amelyek nem pusztán a vonzó megjelenést szolgálják, hanem egyúttal az összetartozás, a szerelem és a szeretet szimbólumaiként is tekinthetünk rájuk. E tekintetben nincs különbség a felsoroltak között. Míg az eljegyzési gyűrű az eljegyzés folyamatában jut szerephez, addig a karikagyűrű vagy más néven a jegygyűrű már az esküvői ceremónia főszereplője. Alapvetően ezzel össze is foglaltuk a három kifejezés közötti különbséget. A téma azonban ennél többet érdemel. Lássuk, az eljegyzési gyűrű melyik ujjra kerül, mi alapján választjuk ki a megfelelő darabot és a jegygyűrű melyik kézen hordott!

Eljegyzési gyűrű, jegygyűrű, karikagyűrű

Hazánkban az eljegyzési gyűrűt a bal, a jegygyűrűt a jobb oldalon szokás hordani. Persze a kiválasztásra is érdemes hangsúlyt helyezni mind az alapanyagot, mind a praktikus hordhatóságot illetően.

 

Az eljegyzési gyűrű az eljegyzés során kerül fókuszba. Ez az, amivel a férfi megkéri a nő kezét. Többféle anyagból készülhet és ma már az sem állítható, hogy kizárólag az arany az egyetlen befutó. A klasszikus köves modell, más néven szoliter gyűrű változatos árkategóriában érhető el. Amennyiben az online vásárlás kényelmét választanánk, akkor az ár alapján is szűrhetjük a találatokat. Ennek köszönhetően, már egy szűkebb körből keresgélhetjük a megfelelő ékszert. A gyémánt nem az egyetlen opció, sőt, napjainkban egyre inkább divatosnak számít a vörös gránát, az ametiszt, vagy például a világoskék topáz.

A kísérő gyűrű akkor kerül porondra, ha a lánykérés jegygyűrűvel történt. A hagyomány szerint a kísérő gyűrűt a jegygyűrűvel egy időben – de még mindenképp az esküvő előtt – kapta a menyasszony. A vőlegény szándékának komolyságát képviselő ékszer megjelenését tekintve nagyon hasonlít az eljegyzési gyűrűhöz, ezért a viselésére is hasonló szabályok vonatkoznak.

Eljegyzési gyűrű és karikagyűrű

Az eljegyzési gyűrű melyik kéz melyik ujján kap helyet?

A kérdés korántsem ostobaság, ezzel jobb tisztában lenni, mint élesben kellemetlen helyzetbe kerülni. A lánykérést követően a bal kéz gyűrűs ujjára kerül az eljegyzési gyűrű. Az esküvőt követően az eljegyzési gyűrű maradhat továbbra is a bal kézen, de a jobb kéz gyűrűs ujján, a jegygyűrű mellé is kerülhet, egyfajta „kísérő jelleggel”. Ekkor az eljegyzési gyűrű felül van, mintegy védelmet biztosítva a jobb kéz gyűrűs ujján levő jegygyűrűnek, vagy más néven karikagyűrűnek.

Klasszikus arany karikagyűrű

Azt már tisztáztuk, hogy az eljegyzési gyűrű melyik kézen kap helyet az esküvőt megelőzően, vagy akár az utána is. De a karikagyűrű melyik kézre kerül? A klasszikus arany karikagyűrűt az esküvői ceremónia során egymás jobb kezének gyűrűs ujjára húzzák fel. A karikagyűrű a hagyományok szerint nem köves, hiszen a végtelenséget szimbolizálja és ezzel együtt a házasság működőképességét. Ez persze csak babona és nem egy gyűrűn múlik a működőképes párkapcsolat, mégis sokan szem előtt tartják a karikagyűrű kiválasztásakor ezt a szempontot.

Az ideális karikagyűrű tartós, időtálló, minőségű anyagból készül. Ha nem szeretnénk a sárga aranyat választani, akkor a manapság nagyon divatos fehér vagy rosé arany ékszerek is remek választásnak bizonyulnak. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a karikagyűrű viselése napi rendszerességgel történik, ezért annak tartóssága és stílusos megjelenése nélkülözhetetlen. A legtöbben még mindig a klasszikus arany karikagyűrű mellett teszik le a voksot, amit nem tör meg a kő jelenléte.

Karikagyűrű

Mit szimbolizál az eljegyzési gyűrű és a karikagyűrű?

Arról tehát már részletesen szóltunk, hogy az eljegyzési gyűrű melyik kéz melyik ujjára kerül vagy a jegygyűrű melyik kézen kap helyet. De a hagyományokon túl, van egy további jelentéstartalma is ezeknek az ékszereknek. Az eljegyzési gyűrű egyfajta ígéret és közös elhatározás arra nézve, milyen jövőt képzel el a pár a kapcsolatuknak. A karikagyűrű viselése is hasonló jelentéstartalommal bír, de egyúttal a házasság végtelenségét is magában hordozza. Jó esetben egyetlen esküvő van az életben, és az „együtt megöregedni” tényleg azt jelenti, hogy jóban-rosszban együtt marad két ember, és igyekeznek megoldani azokat a problémákat, amelyek az életben felmerülhetnek. Ez a fajta összetartozás, a szerelem és a szeretet örökkévaló érzése mutatkozik meg a karikagyűrű viselésében.

Az eljegyzéshez alkalmas eljegyzési gyűrűk minden korábbinál szélesebb választékban érhetőek el, így mindenki rátalálhat a pénztárcájának és ízlésének egyaránt ideális típusra. A karikagyűrű kiválasztása viszont már a pár feladata és rendszerint olyan jegygyűrűre esik a választás, ami mindkét fél tetszését elnyeri. A szaküzletben történő választáson túl, az online piactéren is érdemes nézelődni, hiszen a kínálat rendszerint szélesebb, az árak pedig kedvezőbbek is lehetnek. A tapasztalatok azt mutatják, hogy manapság egyre többen döntenek az online rendelés mellett, a méretválasztáshoz pedig hasznos segítséget kaphatnak az érdeklődők.

A nagy napra készülődés kezdő lépése az eljegyzés, amihez minden férfi más körülményeket választ. Az eljegyzési gyűrű és a karikagyűrű áránál azonban lényegesebb az, hogy mennyire szoros kapcsolat fűzi egymáshoz a feleket.