Karikagyűrű

A fantasy méltán híres és szeretett szülőatyjának, Tolkiennak a mindenki által ismert, grandiózus méreteket öltő meséjének a történése egy gyűrű körül forog. A látszólag jelentéktelen csecsebecse felforgatja a mitológia világát, gyökeresen megváltoztatva az emberek és a különféle lények életét. Nos, ha kicsit eltöprengünk az imént említett történeten, nem nehéz továbbgondolva felfedezni azt, hogy a mi hétköznapi világunkban is a gyűrű – csakúgy, mint a Hatalom Gyűrűje- mekkora jelentőséggel bír.

Mit szimbolizál a karikagyűrű?

Cikkünkben a karikagyűrű szimbolikájának jártunk kicsit utána. Tartson velünk, ha szívesen tudna meg többet a szóban forgó, méretében apró, üzenetében hatalmas fontossággal bíró ékszernek! A karikagyűrű két szerelmes szív örökké tartó összefonódását, az egymás iránt érzett mély érzelmeket, a mindent felülíró boldogságot és tiszteletet jelöli.

Karikagyűrű

Így volt ez a többezer éve halott egyiptomi fáraók esetében és az elektronikai okoskütyük uralta modern ember világában is. A szerelem jelképe a végtelenséget szimbolizálja, ezáltal is megerősítve a fogadalmat, amit a fiatal pár az esküvő napján tesz egymásnak.

Melyik kézen viseljük a karikagyűrűt?

Megfigyelhető, hogy egyes kultúrákban a bal, míg más országokban a jobb kézen hordják a karikagyűrűt. A balkéz-kultusz Egyiptomból származik, hiszen az egyiptomi emberek úgy véltek, a szív vénája a bal kéz negyedik ujjában folytatódik, tehát a gyűrű nem más, mint a szív, azaz a szerelem fizikai formát öltött megnyilvánulása. Az USA-ban, az angolszász területeken, és többek között Franciaországban is tipikusan a bal kéz immáron gyűrűs ujjának nevezett testrészen hordják a házasok a gyűrűket. Más területeken, mint például Magyarországon, Ukrajnában és a nagy ortodox kultúrákban nem ritka, ha valaki a jobb kezét ékesíti a szóban forgó csecsebecsével.

Karikagyűrű

Miért a jobb, és miért nem a bal? Nos, a kérdésre több egymástól eltérő magyarázat is létezik, ám a legelterjedtebb az a bibliai megközelítés, ami kimondja, hogy az ember „rossz”, gonosz oldala a bal, így nem szerencsés dolog a szerelem pecsétjét a baloldalon lévő kézre tenni.

Milyen a tökéletes karikagyűrű?

A kérdés komplexitásából adódóan lehetetlen tökéletes válasszal szolgálni. Vannak, akik az egyszerű, dísztelen, puritán verzióra esküsznek. Olyanok is akadnak szép számmal, akik a köves vagy a gravírozott kialakítást részesítik előnyben. Manapság az sem ritka eset, hogy népszerűnek számító, csapágyra emlékeztető gyűrűre esik a fiatal pár választása.

Karikagyűrű

Az biztos, hogy a karikagyűrűnek a múltban sem volt kevésbe izgalmasabb útja. Ahogy azt a történészek is alátámasztották, a kelták hajból készítették el a szóban forgó ékszert. Az első hangzásra talán bizarrnak tűnő kivitelezés tulajdonképpen szép üzenetet hordoz. Az egymás hajából készített „ékszer” az összetartozást a teljes eggyé válással hozta összefüggésbe.

Igazából persze teljesen mindegy, hogy miből készül, vagy melyik kézen és ujjon hordják a házasok a karikagyűrűt. A lényeg abban van ugyanis, hogy az azt szimbolizáló értékeket meg tudja-e őrizni az egymással leélt évek egyszer boldogabb, máskor nehezebb sodrában az egymásnak örök hűséget fogadó férfi és nő.