Ékszerkészítés otthon

Hamarosan itt a karácsony, és azzal együtt a nagy kérdés: milyen ajándékkal rukkoljunk elő idén? A legjobb meglepetés az, amit őszinte szeretettel nyújtunk át, és amibe beletettük szívünk összes melegét. Abban az esetben, ha némi kreativitással és kézügyességgel is megáldott minket az ég, a kézzel készített termékek garantáltan beváltják a hozzájuk fűzött reményt ajándékként.

Ha nem áll Öntől távol a kézműves munka, a saját kezűleg alkotott ékszerek tökéletes meglepetésnek fognak bizonyulni. Adunk néhány tanácsot és tippet, így nem lesz nehéz elkezdeni a munkát. Szinte minden háztartásban van néhány régi, használaton kívüli karóra. Ne dobjuk ki ezeket a régi ketyegőket, hiszen kis ügyességgel gyönyörű karkötőt is készíthetünk az óralapok egymásba fűzésével – ajándékként, vagy akár saját használtra is. Ha biztosra akarunk menni, tehetünk néhány mutatós gyöngyöcskét is az óralapok közé.

Ékszerkészítés saját kézzel

Az sem gond, ha a szóban forgó elemek különböznek egymástól, akár a színvilágukban vagy a kivitelezésükben, hiszen így még egyedibb lesz az összhatás. A régi csipkefüggönyökből és abroszokból szemrevaló fülbevalót kreálhatunk, szigorúan „vintage” stílusban. Ehhez nem is kell mást tennünk, csak az aktuális anyagból ollóval óvatosan kikanyarítani a nekünk tetsző mintát, és ráilleszteni azt a legtöbb hobbiboltban kapható fülbevaló akasztóra. Az így kapott fülönfüggőt díszíthetjük gyöngyöcskékkel, ezáltal is érvényesítve és megerősítve a romantikus stílus irányvonalát.

 

Maradjunk még kicsit a fülbevaló ékszerek témájánál, hiszen azokat nemcsak az ósdi függöny újragondolásaiból alkothatjuk meg, de a régi, nagymamáink idejében oly nagy népszerűségnek örvendő üvegcsillár csillogó elemeiből is. Itt aztán valóban elengedhetjük a képzelőerőnket, hiszen az egyes darabokat úgy variálhatjuk, ahogy az nekünk tetszik. Aprócska csillogó kő, esetleg középkori királynőket megszégyenítő, jelentős méretű hatalmas fülönfüggő ékszerek? A végeredményt egyedül a mi – vagy a megajándékozni kívánt személy – ízlésvilágunk formálja.

Ékszerkészítés otthon

Gondolkodjunk több stílusban

Az ügyeskezű tűforgató hölgyek néhány egyszerű lépésben csodás vintage stílusú karkötőt is létrehozhatnak. Ez esetben nem lesz másra szükség, csak egy régi gyöngysorra, illetve apró gyöngyöcskékre és a méterárú boltban kapható csipke szalagra. A gyöngyöket rá kell illesztenünk, majd varrnunk a választott pántlikára, így hozva létre álmaink karkötőjét. Végül, de korántsem utolsó sorban, nyakláncot is készíthetünk saját kezűleg.

ékszerek

A felsorolt ékszerek közül talán a nyaklánc a legsokoldalúbb ajándékötlet, így garantáltan tuti befutó lesz, ha emellett tesszük le a voksunkat. Nos, az igazi kézzel készített vintage nyaklánc gazdag kivitelezése is azon múlik, milyen stílust preferálunk – illetve azon, hogy milyen „alkatrészeink” vannak otthon. A többféle gyöngysor, a selyemszalagok, fém mütyürök és rézgombok életre kelnek a kezünk alatt, ha elmerjünk engedni a fantáziánkat. Nyakláncainkat egyedi medállal is ékesíthetjük, amelyet akár a gyerekekkel együtt is elkészíthetünk. A tapasztalat azt mutatja, azt az ajándékot, amit mi magunk alkottunk, a meglepett fél sokkal többre értékel, mint a drága, ám mégis sablonos termékeket valamelyik bolt polcáról.