Ékszerkészítés otthon

A pandémiás időszak alatt mindenkinek sok ideje szabadult fel, így az ékszerkészítés otthon az egész családnak nagy élmény lehet. Csak egy kis fantáziára és kézügyességre van szükség, hogy szebbnél szebb nyakláncot, karkötőt vagy fülbevalót tudjon megalkotni. Amennyiben Ön is szeretné megtanulni az otthoni ékszerkészítés fortélyait, akkor most itt a várva-várt lehetőség!

Ékszerkészítés otthon

Az interneten ma már könnyedén beszerezhetőek az ékszerkészítési alapanyagok a házilagos munkához. Az egész család részt vehet a kézműves tárgyak, díszek, ékszerek készítésében. A kisgyermekek biztosan élvezni fogják, hogy saját maguk képesek lesznek a kívánt nyakláncot vagy karkötőt megalkotni, amit szívesen viselnének. Az ékszerkészítés otthon türelmet és figyelmet igényel, azonban a végeredmény minden esetben egyedi stílust tükröz. Olyan kiegészítőket lehet alkotni, amelyekkel nem fog találkozni az utcán. A varázsa pedig pont az egyediségében rejlik.

Ékszerkészítés alapanyagok, kellékek

Szinte bármi szolgálhat alapanyagként, kellékként: damil, zsinór, ragasztó, műbőr, sodrony, gyöngy, fülbevaló akasztó, medál alapok, öntőforma és glitter.

Hajcsat készítés otthon

Bojtos fülbevaló ékszerkészítés lépésről lépésre

Ékszerkészítés kellékek:

– édesvízi kagylógyöngyök
– 2 db ezüst színű talpas szerelőpálca
– 1 pár ezüst színű fülbevaló akasztó
– 4 db ezüst fémgyöngy
– 2 db nyitható fémkarika
– 2 db türkiz, sárga, pink vagy zöld színű selymes bojt
– fogókészlet (kúpos, lapos és csípőfogó)
– ragasztó

Első lépésként válogassa ki a fülbevalóhoz szükséges bármilyen színű kagylógyöngyöket! A kör alakú alap egyik oldala fixen rögzített, a másikat könnyed mozdulattal nyissa ki. Fűzzön fel egy fémgyöngyöt, zöld, türkiz, pink vagy sárga kagylógyöngyöt. Ezután következik bármilyen színű bojt, utána ismét valamilyen színű kagylógyöngy, végül az ezüst fémgyöngy.  Zárja vissza a karikát, ha biztosra akar menni, bele is ragaszthatja a drót végződését a lyukba pillanatragasztóval, a drót végét belemártva, így biztosan nem csúszik ki az alapból.

Következő lépésként készítse el a talpas szerelőpálcára a karika középső részén lévő függő díszt, egy zöld és egy türkiz kagylót fűzve. A szép hurok készítéséhez a kúpos fogóval hajlítsa meg először ellentétes irányba a pálcát, majd a csípőfogóval vágja le a pálcát a türkiz kagylógyöngy fölött nagyjából 8-10 mm-re. A szép hurok titka, hogy a kúpos fogó végére hajlítja rá a pálcát, hogy a drót a fogó ívét kövesse.

Ne zárja be a hurkot, hogy tovább tudjon vele dolgozni. Az előző lépésben elkészített kis hurkot fűzze be a karika alap felső részén található alsó lyukba, majd hajlítsa be a végét, lezárva a hurkot. Utolsó lépésként, a fülbevaló akasztót fogja az alapra szerelni. Ehhez a lapos fogóval hajlítsa ki az akasztó alján lévő kis hurkot. Fűzze a kihajlított fülbevaló hurkot a karika alap felső részén található, még üresen maradt lyukba, majd a lapos fogó segítségével zárja be a hurkot, megfelelően rögzítve a fülbevaló akasztót az alapra. Ezzel el is készült a vidám és könnyed nyári fülbevalója. Az ékszerkészítési alapanyagok, kellékek könnyen beszerezhetőek, így biztosan élvezetes lesz bármilyen ékszerkészítés házilag.

Ékszerkészítés otthon

Medál készítés otthon

Szükséges ékszerkészítés alapanyagok, eszközök gyöngy medálhoz:

– 14 mm Swarovski rivoli
– 3 mm Swarovski kristály
– 3 mm és 4 mm préselt golyó
– Piggy gyöngy 4×8 mm
– 11/0 és 15/0-s kásagyöngy
– 0,18-as damil
– gyöngyfűző tű

Egyedi ékszerkészítés lépésről lépésre

Első lépésként fűzzön fel 10 db 3 mm préselt golyót, majd körben a szál végén csomózza össze. A csomó után pár szemen vezesse tovább a szálat. Vegyen fel 3 db 11/0 kásagyöngyöt, 1 db 3 mm Swarovski gyöngyöt és még 3 db 11/0 kásagyöngyöt, majd öltse vissza az alapkörön abba a golyóba, amelyikből elindult! Vezesse tovább az alapkörön a szálat a következő préselt gyöngybe. Vegyen fel 3 db 11/0 kásagyöngyöt és 1 db 3 mm Swarovski gyöngyöt, majd öltse bele kívülről az előző kör 3 db 11/ 0 kásagyöngybe és még egy préselt gyöngyön öltse át. Az utolsó egységnél már csak 1 darab 3 mm Swarovski gyöngyöt vegyen fel és zárja a kört, majd az alapkör préselt gyöngybe öltse. A kör zárása előtt tegye bele a Swarovski követ a foglalatba.

Ékszerkészítés kellékek

Ismét öltsön át 3 db 11/0 kásagyöngyön a munka színe felé. A Swarovski gyöngyöket kösse össze körbe egy-egy 15/0 kásagyönggyel. Kétszer menjen körbe a szemeken, hogy szorosan tartson. A munka oldalán vezesse le a szálat 2 szem 11/ 0 kásagyöngyön. Majd vegyen fel 2 db 11/0 kásagyöngyöt, 1 db Piggy gyöngyöt és 2 db 11/0 kásagyöngyöt, majd öltse bele a munka színe felől a következő egység 2 db 11/0 kásagyöngybe. Az előző lépést annyiszor ismételje, amíg körbeér.

Az irányt fordítsa meg a Piggy felső lyuk irányába. Majd vegyen fel 1 db 11/0 kásagyöngyöt és 1 db 4 mm préselt golyót, 1 db 15/0 kásagyöngyöt, majd öltse bele a következő Piggy gyöngybe a felső lyukba. Ezt addig ismételje, ahányszor szükséges. Fordítsa meg a munkadarabot és vezesse le a szálat a középen lévő préselt gyöngyök egyikébe. Vegyen fel 6 db 15/0 kásagyöngyöt, majd hátulról öltse vissza az induló gyöngybe. Ha ez megvan, dolgozza el a szálat.