drágakő

Korábbi írásunkban megismertettük a kedves olvasóinkat a Remény Gyémánt átkával és azokkal a tragikus eseményekkel, amelyeket a 250 millió dollárt érő drágakőnek tulajdonítanak. Folytassuk most e vitathatatlan érdekes témát egy olyan csecsebecsével, amit, még ha csak a televízió képernyőjén is, de már garantáltan Ön is látott, valószínűleg nem is egyszer. A vörös spinnel kristályról van szó, amit sokan a külső jegyei miatt tévesen rubintnak gondolnak – és ami az angol királyi koronán ékeskedik.

Egy különleges drágakő: a vörös pinnel kristály

Ez a sötétpiros, hatalmas kő igazán mutatós darab, ám azt sokan nem tudják, hogy számos roppant véres, hátborzongató esemény köthető hozzá – legalábbis így tartja a legenda. A jelenlegi tulajdonosán kívül a spinnel kristálynak szinte csak uralkodók voltak a birtokosai. A drágakő első gazdája Granada szultánja volt, akit harc közben kegyetlenül meggyilkoltak. Így került el a baljós kő Angliába, ahol az akkortájt uralkodó király harcolt a féltestvérével már hosszú évek óta.

A király a hírhedt hadvezér, Edward, a Sötét Herceg segítségét kérte a forrongás leverésében. A háború kedvezően alakult a király számára, aki a hálája jeléül a kristályt Edwardnak ajándékozta. Sajnos a Sötét Herceg nem volt immunis a drágakő negatív hatására, és súlyosan megbetegedett. A legnagyobb elismerésnek örvendő orvosok sem tudták meggyógyítani, így Edward kínok között, hosszú betegség után lehelte ki a lelkét.

A következő uralkodóknak sem volt szerencséjük a kővel

 

V. Henrik, akinek majdnem a végzete lett, III. Richardnak adta, aki magán viselte a kristályt, miközben meghalt egy véres csatában. Jelenleg a kő a brit királyi uralkodócsalád koronáját ékesíti, és úgy tűnik, az átka a múlté, hiszen már jó ideje nem övezik baljós események a jelenlétét. Nem úgy, mint a Fekete Orlov követ, ami manapság is számos misztikus mese alapjául szolgál.

drágakő

A Fekete Orlov eredete kétes, a kutatók pedig bebizonyították, inkább több a mese ebben a történetben, mint a valóság. Az, amit a kőről tudunk, hogy a származási helye valószínűleg India. Brahama isten egykori szobrát ékesítette, amíg egy bátorkedvű pap el nem lopta azt az éj leple alatt. Az istenség átkot bocsátott a kőre, s mindenkire, aki birtokolni fogja a jövőben.

A drágakő további áldozatai

Arról nem szólnak a feljegyzések, hogyan jutott a drágakő Oroszországba, azt viszont tudjuk, hogy két hercegnő halálát is okozta. Állítólag mindkét hölgy, miután megkapta nyakékként elkészítve a Fekete Orlovot, hangokat hallott, ami arra kényszerített őket, hogy vessék le magukat a magasból. Ők így is tettek, és szörnyű halálukat lelték, miután leugrottak egy-egy magas épület tetejéről.

drágakő

A fekete csecsebecséről elterjedt, hogy átok ül rajta, ám ez nem tántorította el a következő birtokosát, egy amerikai gazdag kereskedőt. Sajnos ő sem kerülhette el tragikus végzetét, levetette magát New-York legmagasabb épületéről. Igazak-e ezek a történeket? Nos, nem tudhatjuk biztosan, az viszont igaz, hogy a szóban forgó nyakék jelenlegi tartózkodási helye ismeretlen. Talán Brahma isten visszaszerezte a jogos tulajdonát?