Ezüst fülbevaló

Az ékszerek bűvöletében élő személyek jól tudják, a szép és értékes csecsebecseék nagy felelősséggel járnak. Bizony, hiszen nem elég azokat csupán megvásárolni – ha már a birtokunkban van az óhajtott nyakék vagy ezüst fülbevaló, arról megfelelően kell gondoskodni is, méghozzá egy életen keresztül. Talán most sokan kiáltanak fel azzal a gondolattal a háttérben, hogy az arany- és ezüstnemű tisztítása és kielégítő karbantartása az ékszerész feladata, ám e cikk épp azért született, hogy rávilágítsunk: ez nem így van. Írásunkban azokról az otthon is elvégezhető praktikákról fogunk röviden értekezni, amelyekkel bárki nyugodtan élhet, az eredmény elképesztő lesz!

Ezüst fülbevaló

Az ékszervilág berkeiből az ezüst fülbevalót ragadtuk ki, s e darabon keresztül fogjuk a már említett módszereket megvilágítani. Miért pont az ezüst fülbevaló, és nem az arany? Nos, a tapasztalat azt mutatja, e két anyag közül sok esetben a népszerűségi mutatókat az ezüst mozgatja meg jobban, amin tulajdonképpen nem is lehet csodálkozni.

Miért olyan népszerűek az ezüst ékszerek?

 

Az ezüst remekül áll mindenkinek, kortól, nemtől és bőrszíntől függően, amit az aranyról nem feltétlenül lehet elmondani. Sokan vannak, akik az aranyat hivalkodónak, túlzónak érzik, ezért inkább az ezüstékszereknek szavaznak bizalmat. Bármi is legyen az ok, ami miatt a szóban forgó anyagot preferálja az arannyal szemben, a lényeg az, hogy nem hanyagolhatja el a csecsebecsék megfelelő tisztítását. Az ezüst fülbevalóról még mindig tartja magát a hiedelem, hogy azért feketedik be egy bizonyos idő és használat elteltével, mert oxidálódik.

Ezüst fülbevaló

Az igazság nem is állhatna távolabb e kijelentéstől, hiszen a szóban forgó anyag felületén nem képződhet oxigén réteg. Az ékszeren megjelenő fekete elszíneződés valójában nem más, mint az úgynevezett ezüst-szulfid, a levegőben található kén következményeként megjelenő réteg. Ki lehet-e kerülni? Nem. Lehet-e tenni ellene? Nagyon is sokat és sokfeleképpen! Azoknak, akik kicsit ódzkodnak a házi praktikáktól, módjukban áll a költségesebb, ám roppant hasznos ékszertisztító szerek megvásárolása. A különféle folyadékok és praktikus kendők segítségével villámgyorsan megtisztíthatjuk a kedvenc ezüst fülbevalónkat. Ezekkel a szerekkel eltávolíthatók a fekete lerakódások, akár odahaza is – legalábbis egy időre.

Ezüst fülbevaló tisztítása házilag

Ha nem szeretne pénzt költeni speciális termékekre, akkor is vannak remek módszerek, amellyel az ezüst tisztítása házilag is könnyen megoldható.  A házi készítésű ezüst fülbevaló tisztító kellékei és hozzávalói a következőek: egy nagy üvegtál, némi alufólia, só, forró víz és az elmaradhatatlan komponense az otthoni furfangos ötleteknek, a szódabikarbóna. Béleljük ki a tálat a fóliával, az összetevőket pedig keverjük össze. Ezt követően ebbe az egyvelegbe kerül bele a tisztítani kívánt ezüst fülbevaló legalább 30-40 perc erejéig. Az eredmény garantáltan leveszi majd a lábáról még a kezdetben tamáskodó laikusokat is! Igazából teljesen mindegy, hogy az ezüst fülbevaló tisztításának melyik módját választjuk. A lényeg, hogy az ékszer egykori szépsége és csillogása újjá éledhessen.