gyémánt vizsgálata házilag

Eljegyzési ékszert csakis megbízható ékszerésztől érdemes vásárolni, ahol garantáltan eredeti gyémánttal ékesítik a kiválasztott darabot. Ennek ellenére előfordulhat, hogy kétely támad bennünk és szeretnénk megvizsgálni a gyémánt valódiságát. Cikkünkben utánajártunk, hogy milyen módszerekkel lehetséges a gyémánt vizsgálata házilag. Tartson velünk és merüljön el a témában!

Milyen módszerekkel történjen a gyémánt vizsgálata házilag?

Otthoni körülmények között is többféle módszer van, amellyel könnyedén megállapítható, hogy a gyémánt valódi-e. Azonban fontos megjegyezni, hogy a gyémánt vizsgálata házilag egyik esetben sem hoz 100%-ban biztos eredményt. Ha szeretnénk megbizonyosodni egy gyémánt, vagy gyémánttal díszített ékszer eredetiségéről, akkor érdemes szakemberhez fordulnunk. Azonban, mivel a legtöbb módszer garantáltan nem tesz kárt az ékszerben, akkor bátran kipróbálhatjuk.

Köd-teszt

Az egyik leggyorsabb módja a gyémánt eredetiség-vizsgálatának. Mivel ezek a kövek hőállók, ezért semmilyen körülmények között nem fognak elködösödni, úgy, mint pl. az üveg. A módszer egyszerű, csak fogjuk meg az érintett ékszert és leheljünk rá a kőre. Amennyiben a kő felületén néhány másodperc alatt tűnik csak el a lehelet, akkor hamisítvánnyal állunk szemben. Ha a kő eredeti, akkor a „köd” nem marad meg a felületén, hanem egyből eltűnik.

Újságolvasás teszt

 

A köd-teszthez hasonlóan ez is egy könnyedén, az ékszer esetleges károsítása nélkül kivitelezhető módszer. Az újság teszt kifejezetten csak csiszolt ékkövek esetében használható. Amennyiben egy csiszolatlan gyémánt eredetiségét szeretnénk megvizsgálni, akkor másik módszert válasszunk. Ez a módszer nem alkalmazható a lépcsőzetes csiszolású darabok vizsgálatára sem. A teszt elvégzéséhez vegyünk a kezünkbe egy újságot, vagy könyvet és a gyémánton keresztül kezdjük el elolvasni a szöveget. A gyémántot a laposabb felével lefele helyezzük az olvasni kívánt szövegre. Amennyiben a betűket el tudjuk olvasni rajta keresztül, akkor a kő hamis, hiszen a klasszikus csiszolású gyémánton keresztül ez nem lenne lehetséges.

Vízteszt

Az egyik legegyszerűbb módszer, amellyel megvizsgálhatjuk a drágakövet. Az elv a kő sűrűségét veszi alapul, amely jellemzően nagyobb, mint a hamisítványoké. A vízteszt elvégzéséhez csupán egy pohár tiszta vízre lesz szükségünk, amelybe óvatosan bele kell helyeznünk a gyémántot. Amennyiben a felszínen úszik, akkor biztos, hogy hamisítvánnyal van dolgunk, ugyanis az eredeti kő sűrűsége miatt a elsüllyed.

gyémánt gyűrű

Gyémánt vizsgálata házilag hőteszt alkalmazásával

Ennél a vizsgálati módszernél érdemes megemlíteni, hogy ha nem eredeti kőről van szó, abban kárt tehet. Az eredeti gyémánt rendkívül kemény, ezért hő hatására sem változik meg szerkezetének struktúrája. Egyéb kövek, amelyet a gyémánt helyettesítésére használnak károsodhatnak hő hatására. A teszt elvégzéséhez egy pohár hideg vízre, egy hőálló kesztyűre vagy rongyra és egy öngyújtóra vagy gyufára lesz szükségünk.

A gyémántot fogjuk meg egy kesztyű segítségével és melegítsük fél percen keresztül. Ezt követően a követ helyezzük a vízbe várjuk, mi történik. Ha eredeti gyémánttal van dolgunk, akkor az – a víztesztnél tapasztalt módon – le fog süllyedni a víz aljára. Ha hamis kővel állunk szemben, akkor az össze fog törni a hőmérséklet hirtelen változásának következtében. Épp ezért ezt a módszert tényleg csak abban az esetben végezzük el, ha tudjuk, hogy a kő eredeti, vagy nem bánjuk, hogy a hamis követ megsemmisítjük.

Hogyan vizsgálja a gyémántot egy ékszerész?

Természetesen ékszerészhez is elvihetjük az adott gyűrűt, ahol garantáltan szakszerűen fogják bevizsgálni az ékkövet. Fontos megjegyezni, hogy ha teljesen biztos eredményt szeretnénk, akkor mindenképpen érdemes bevizsgáltatni a gyémántot. A szakemberek mikroszkóp segítségével könnyedén meg tudják állapítani a kő eredetiségét. Az eredeti drágakőben található zárványok nagyítás alatt könnyedén kivehetők, míg a hamis kövek tisztasága rendkívül árulkodó.