ezüst karkötő

Nincs is annál kellemetlenebb, mint amikor az ékszerboltból hazaérve rájövünk, a csecsebecse, amit vásároltunk, bizony mutatós, de mégiscsak hamis az eredetében. Az ékszerkészítés folyamatosan fejlődő technikájának „hála” manapság rengeteg olyan jólsikerült hamisítvány van a piacon, aminek eredetiségét első ránézésére csak a szakemberek képesek jól megsaccolni.

Mi jelen cikkünkben olyan hasznos tanácsokat adunk a kedves olvasóinknak, amelyek segítségével könnyen kideríthetik, a kiszemelt ezüst karkötő vagy arany nyakék hamis-e vagy sem. Bónuszként pedig a cikk végén azt is eláruljuk, mi az az egyszerű, mégis nagyszerű trükk, amivel kideríthetjük, valódi-e a gyémántgyűrű.

Hamisítás felső fokon

Nos, a leggyakrabban alkalmazott csalások kétségkívül a hamis fémjelzés tartományába tartoznak, de az ezüstneműt fehér aranyként való feltüntetés esete sem számít fehér hollónak. Szerencsére azonban léteznek olyan frappáns megoldások, amelyekkel mi, akár tapasztalatlan laikusként is, profi ékszerésszé avanzsálhatunk. A tapasztalat azt mutatja, az emberek jelentős hányada a fémjelzés megvizsgálása után veszi meg a kiszemelt ékszert. Igen ám, de mi van akkor, ha a szóban forgó számjegy, a fémjelzés hamis?ezüst karkötő

 

Intő jel lehet, ha a számok nehezen olvashatóak, de ha valóban biztosra akarunk menni, ellenőrizzük le neten a szóban forgó kódot. Az ezüst karkötő fémjelzései a következők lehetnek: 800, 830, 875, 925, 960 és 999. Egyébként a számok nagyon sokat elárulnak az aktuális ezüst karkötő ezüst-tartalmáról- ahhoz, hogy ezt kiderítsük, nincs is más dolgunk, csak tenni egy pontot a második számjegy után, és máris megkapjuk a szóban forgó ékszer nemesfém tartalmát százalékban.

Mik a gyanús jelek?

A 925-ös jel valószínűleg sokak számára ismerős: a manapság oly nagy népszerűségnek örvendő Sterling ezüstöt jelöli a szám. Jó ötlet, ha az üzletbe menet bekészítünk a zsebünkbe egy kis mágnest, ugyanis újabban a hamisítók nem restellnek arany- vagy ezüstszínű anyaggal bevonni a fémet, és eladni az így készített replikákat. Abban az esetben viszont, ha az ezüst karkötőhöz közel tartjuk a bekészített mágnest, könnyen rájöhetünk az igazságra.ezüst karkötő

Az is okot ad a gyanakvásra, ha a már birtokunkban lévő ezüst karkötő túl könnyen deformálódik: ez azt jelenti, hogy a nemesfémet nagyon kevés százalékban vegyítették az ékszer kivitelezése közben. A másik, szinten könnyen kivitelezhető módszer a kréta használata. Ha eredeti, magas nemesfém tartalmú ezüst karkötőre rajzolunk krétával, az anyag besötétedik. A hamisítványok esetében ez nem történik meg.

A kevés, egyszerűen eltávolítható kénsavas ezüstnemű bekékül, a replika nem. A jódot sok mindenre használhatjuk, ám azt kevesen tudják, hogyha a szóban forgó anyag foltot hagy az aranynak vélt ékszeren, az nem valódi. S ahogy ígértük, pro tipp a gyémántgyűrű ellenőrzésére: leheljen rá az ékszerre. A valódi gyémánt nagyon jól vezeti a hőt, így nem fog bepárásodni, míg a hamisítvány igen.