különleges ékszerek

Amulett. A szó magával hordoz egyfajta védő-, óvó hangulatot, az egészséges életre, a jólétre vagy a szerelemre törekvő szándékot. Az amulettek évezredek óta ismeretesek az emberiség előtt, sőt, bátran kijelenthetjük azt is, hogy ezek a varázslatos csecsebecsék az ősei a mai modern, divatos és méregdrága ékszereknek. Egyébként az amulettekről, ezekről a különleges ékszerekről előszeretettel gondoljuk, hogy a múlt tárgyai, holott az igazság az, hogy manapság is rengetegen hordunk ilyen csecsebecséket– sok esetben azt sem tudván, mit képvisel az adott ékszer.

Különleges ékszerek és népi hagyományokkülönleges ékszerek

Tibetben például mai napig szigorúan betartott hagyomány az esküvő napján, hogy a szerelmes pár mindkét tagja viseljen valamilyen ékszert türkizből – minél többet, annál jobb. A türkiz a végtelen eget és az életet jelentő levegőt szimbolizálja, és a tibetiek szerint kő áldást hoz a fiatalok közös életére. Egyébként különösen az ázsiai országokban ma is úgy tartják, hogy a drágakövek és az azokból készített különleges ékszerek megóvnak a szemmel versétől, vagyis a gonosz emberek ártó akaratától. Ezért van az, hogy Indiában például még a szegények is amulettet viselnek.

Közép-Ázsiában sokan viselnek maguknál ezüst szelencét, aminek a díszítése, a különleges mintázata védi meg a gonosz szellemektől a tulajdonosát.

Európában a leginkább az olasz emberek hisznek e különleges csecsebecsék varázserejében, ugyanis a hölgyek és az urak is előszeretettel viselnek aprócska Nap vagy Hold motívumú medált a nyakláncukon, természetesen azért, hogy az szerencsét hozzon nekik. Nem kell azonban messzire mennünk ahhoz, hogy mi magunk is tapasztaljuk, az amulettek, ilyen vagy olyan formában a mi életünket is meghatározzák.

Egy kis babonaságkülönleges ékszerek

Vajon mi magunk nem kötünk-e piros cérnából készített karkötőt az újszülött csuklójára? Miért tesszük ezt, ha nem babonaságból? A piros cérna is egyfajta amulett, mégpedig olyan, ami védelmező erővel bír, és szintén a szemmel veréstől óvja meg a kisdedeket. Egyes országokban, például Olaszországban a gyerekek ugyanilyen célból kapnak ezüstkulcs medált, míg az arabok az úgynevezett Allah szemével, egy kék ékkővel védelmezik a csemetéiket az ártó erőkkel szemben.

Használnak-e ezek a különleges ékszerek? Nos, természetesen azt mindenki magának dönti el, hogy miben hisz, az igazság viszont az, hogy a modern édesanyák is szívesen alkalmazzák az amulettek utóbbi verziót, hiszen „ha nem is használ, de egész biztosan nem árt”.