védelmező amulettek

A védelmező amulettek nem a mai kor emberének találmányai. Már az ókori görögök és egyiptomiak is igyekeztek olyan tárgyakat maguknál hordani, nyakukba akasztani, amelyeknek erőt tulajdonítottak. Elsősorban azt várták ezektől az amulettektől, hogy védelmet biztosítsanak számukra és a boldogság irányába utat mutassanak. Napjainkban vannak, akik a nekik tulajdonított hatás miatt* választják a szerencsehozó amuletteket, mások inkább a trendeket követve döntenek a sokszor igen divatos kiegészítők mellett.

Melyek a legnépszerűbb védelmező amulettek?

Az ősi keleti és az ókori kultúrákhoz számos amulett társul. A Hórusz szeme jelentése és annak kinézete mindenki által ismert, ha máshonnan nem is, a történelemkönyvekből biztosan. Sokan úgy vélik, hogy távol tartja a betegségeket. Hasonlóképpen óegyiptomi kultúrára utal az Anubisz, ami a holtak kapujának őrzőjeként lehet ismerős a mozifilmekből és az ókori történelemmel foglalkozó szakkönyvekből. Ennek viselését akkor javasolják a hozzáértők, ha új életet szeretnénk kezdeni és valami egészen újba kóstolnánk bele életük során.

Hórusz szeme

Fatima keze jelentése többféleképpen is értelmezhető

 

Mirjam kezeként is ismerős lehet ez a szimbólum, amit több vallás is magáénak tud. Tulajdonképpen egy szimmetrikus mintáról van szó, ami az iszlám vallás szerint Mohamed prófétát, lányát Fatimát, férjét Alit és két fiukat ábrázolja. Mások szerint a hit öt alappillérére utal. A jelképet gyakran közepén egy szemmel ábrázolják, és azt a hatást tulajdonítják neki, hogy megvéd a rontástól, sőt, a rosszindulatú megnyilvánulásokat éppen küldőjükre irányítja vissza. A védelmező amulettek ismert fajtája a középkorban is nagy népszerűségnek örvendett és sorselemző ábraként is tekintettek rá. Emiatt is történhetett, hogy az 1500-as években Spanyolországban betiltották. Napjainkban inkább trendként fogadják el a fiatalok és szívesen viselik a szimbólumot a ruháikon, ékszereiken, sőt, tetoválásokon is megjelenik. Tény viszont, hogy aki ez utóbbi mellett dönt, az általában tisztában van a szimbólum jelentéstartalmával.

Fatima keze

Kulcs szimbólum az új lehetőségekhez

Az élet mindig választások sorozatából áll. Néha nem tudunk élni a lehetőségekkel, máskor viszont éppen a korábbi tapasztalatokból adódóan két kézzel kapunk utánuk. A kulcs szimbólum viseléséről az hírlik, hogy új ajtókat és lehetőségeket nyit meg számunkra. Hogy miként érdemes az amuletteket használni? Akaszthatjuk nyakláncra, így ékszerként viselhető, de a táskában, zsebben hordva is kifejthetik azok jótékony hatásaikat. Ehhez azonban fontos, hogy az első használatot megelőzően folyó víz alatt tisztítsuk meg. Mire való ez a szertartás? Nem másra, mint a nemkívánatos energiák eltávolítására. Ha a védelmező amulettek a bőrrel érintkeznek, akkor átveszik a rezgéseket, így jobban kifejtik hatásukat.

Pénz az amulettek világában

A pénzérméknek mindig is sajátos jelentéstartalmat tulajdonítottak. Oroszországban és Kelet-Európában a népviselet részét képezik, de amulettként is ismertek. A Mária Terézia által veretett ezüsttallérok különösen nagy népszerűségnek örvendenek a téma ismerőinek körében. A kelta gyűrűpénz ékszerek esetében is megjelenik, de a védelmező amulettek sorát szintén gazdagítja. A pénz egyébként utazásaink során is fontos szerephez jut, ám nem a szokványos értelemben. Amikor egy-egy szökőkútba, tóba, tengerbe érmét dobunk, azt reméljük, visszatérünk majd az adott helyszínre. Ilyenkor tehát szintén a pénzérme egyfajta amulettként történő használatáról beszélhetünk.

védelmező amulettek

Csupán placebo-hatásról van szó?

Alapvetően elmondható azonban, hogy azok a védelmező amulettek a leginkább kedveltek, amelyeket mindig magunknál hordhatunk. Ez lehet egy ékszer eleme, akasztható nyakláncra, de akár táskában és zsebben is helyet kaphat. A bőrrel való érintkezés fontosságáról már szóltunk, így ha nem titkoljuk, miben hiszünk, akkor hasznos lehet kiegészítő elemként dönteni az amulettek mellett. Hogy valóban beváltják-e ezek az apróságok a hozzájuk fűzött reményeket? A hit ilyen tekintetben sokkal erősebb volt a korábbi évszázadokban. A mai kor embere gyakran inkább trendként tekint egy-egy szimbólumra és ennek megfelelően viseli azt.

Érdemes tudni, hogy a hit és a tudat hatalmas erővel bír, még akkor is, ha ebben sokan nem hisznek. „Amit el tudsz képzelni, azt meg is tudod valósítani.”- mondják a nagyok. De ebben mekkora szerepük van a védelmező amulettek viselésének? Valóban szükséges efféle tárgyakban hinni ahhoz, hogy elkerüljön bennünket a rossz? Vagy sokkal inkább vagyunk saját sorsunk kovácsai? Az élet mindenkinek tartogat lehetőségeket, talán éppen ott, ahol elsőre nem is gondolnánk. A gonosz pedig mindenhol jelen van a világon, de az élet megtanít bennünket arra, hogyan kerülhetjük el, hagyhatjuk figyelmen kívül, vagy védhetjük meg magunkat tőle. Ha ehhez a védelmező amulettek valamelyikét hívjuk segítségül, akkor a hit erejénél fogva bármivel felvehetjük a küzdelmet. Mindenki másnak tulajdonít erőt, de abban minden, már némi élettapasztalattal rendelkező egyetért, hogy hinni bizony kell valamiben, ami átsegít a nehéz időszakokon.

*A szerencsehozó, védelmező amulettek hatása, ezáltal a felsorolt tulajdonságok és gyógyhatások is feltételezettek és nem helyettesítik a hagyományos orvosi ellátást.