magyarországon található drágakövek

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy csak egzotikus vidékeken lehet kincset találni a földben, pedig Magyarországon található drágakövek is léteznek. Igaz, nem lehet csak úgy összeszedni és zsebre vágni őket mindenhol.

Sokan úgy gondolják, hogy csak a gyémánt, a rubin, a smaragd, a zafír és a hozzájuk hasonló, drága ásványokat nevezzük drágakőnek. Pedig ez nem így van, bár tény, hogy az ásványok jelentős része sokkal kevesebbe kerül egy-egy ékszerésznél vagy ásványboltban.

A föld mélyén rejlő drágaköveknek mind valamilyen gyógyító hatást* tulajdonítottak a régiek. De manapság is rengetegen hisznek abban, hogy egy-egy lelki vagy testi problémájukra az ásványok segítségével lelnek megoldást. Az opál és az ametiszt közkedvelt ásványok a gyógyító kövek és a különleges ékszerek kedvelői körében. Ezek Magyarország területén, a földfelszínen is megtalálhatóak, bár az avatatlan szem számára gyakran rejtve maradnak. Ez egyáltalán nem meglepő, hiszen megszoktuk a megtisztított, felpolírozott és gyakran csiszolt ásványokat, így a földes, kövek között megbúvó darabokra fel sem figyelünk.

Ezek a leghíresebb ásványlelőhelyek Magyarországon

 

Opált több helyen is felfedezhetünk hazánkban, ilyen a Balaton-felvidék, a Cserhát és a Börzsöny, de találhatunk nemesopált is a Tokaji-hegység területén, valamint Monok vidékén. A különleges színezetű tűzopál a Zempléni-hegységben bújik meg. Azonban a szerencsések találkozhatnak vele a Duna sekély partján is, a lerakódott hordalék között.

drágakövek magyarországon

A lilás színű, csodaszép ametiszt, melyet vértisztító, stresszoldó és fájdalomcsillapító hatása miatt évezredek óta használnak az emberek, szintén fellelhető Magyarországon. Ez az ásvány viszonylag gyakran kerül szem elé, hiszen különleges színe miatt természetes állapotában is meglehetősen feltűnő. Leggyakrabban az opálnak is otthont adó Cserhát és Börzsöny, valamint a mátrai bányák területén találhatunk ametisztet, de a Karancs is jelentős lelőhelye. Esetenként a Duna hordalékában is feltűnhet egy-egy darab ásvány.

Igazság szerint egy valódi kincses ládikón ülünk. Többféle ásvány, féldrágakő és drágakő, mint például kvarc, fluorit, aragonit, füstkvarc, barit, zafír, gránát, pirit, limonit, magnetit és turmalin is található Magyarország területén. Ezek azonban már inkább az alsóbb földrétegekben lelhetőek fel, főként a geológusok munkája közben.

Fontos tudni! A Magyarországon található drágakövek nem számítanak közvagyonnak!

Bár hazánkban nem lehet kilószámra drágaköveket találni, mégsem lehet minden ásványt zsebre vágni, ha az utunkba kerül. A magyarországi ásvány és drágakő lelőhelyek egy részén ugyanis vagy engedélyköteles a keresgélés, vagy tilos, mivel a terület természetvédelmi besorolás alatt áll. Nem ritka, hogy a kőfejtések, bányák, vízmosások – ahol az ásványok és drágakövek felbukkannak – veszélyes területnek minősülnek, ahol könnyen balesetet szenvedhetnek a kincskeresők. Éppen ezért – ha valaki rendelkezik is a szükséges engedélyekkel – fontos, hogy fokozott óvatossággal kutasson a Magyarországon található drágakövek után.

*Az ásványok hatása, ezáltal a felsorolt tulajdonságok és gyógyhatások is feltételezettek és nem helyettesítik a hagyományos orvosi ellátást.