Egy párkapcsolatban az eljegyzési gyűrű kiválasztása, az eljegyzés és a házasság nem a vége, sokkal inkább a kezdete valaminek. Sok szép közös év vár ezt követően a párokra, azonban a házas élet megkezdése előtt sokan választás elé kerülnek. Hol érdemes megkezdeni vagy akár folytatni a közös életet? A fővárosba szükséges ehhez költözni, vagy kisebb településeken is vannak gyümölcsöző lehetőségek az ifjú párok számára? Fontos kérdések ezek, azonban ma már egyáltalán nem kézenfekvő az erre adható válasz.

Az ipari beruházások növekvő száma, a kedvező földrajzi elhelyezkedés és a neves vidéki felsőoktatási intézmények nagyban hozzájárulnak az ország vidéki területeinek gazdasági fellendüléséhez. Ez utóbbi annyira hangsúlyos lehet, hogy például dunaújvárosi állás után kutatva megkerülhetetlen az ottani egyetem jelentősége.

A fentiek tehát egyértelműen azt jelentik, hogy a munkavállalóknak ma már nem szükségszerűen kell Budapestre összpontosítaniuk, hogy kedvező munkalehetőségeket találjanak. A vidéki területeken is fellelhetőek olyan iparágak és vállalkozások, amelyek izgalmas karrierlehetőségeket kínálnak. Emellett a technológiai fejlődés és az internet terjedése lehetővé teszi a távmunka alkalmazását, amely tovább növeli a munkavállalók mobilitását és a vidéki munkalehetőségek vonzóbbá válását.

 

A távmunka mellett további jó alternatívát kínálnak a beugrós állások is, amik a vidéki városokban (különösen szezonális jelleggel) igazán hangsúlyosak lehetnek. A „beugrós munka” kifejezés egyre gyakrabban hallható a munkaerőpiacon, és az olyan foglalkoztatási modelleket jelenti, amelyek rugalmasságot és időszakos munkalehetőségeket kínálnak a munkavállalók számára. Ez a foglalkoztatási forma lehetőséget biztosít a vállalkozásoknak, hogy alkalmazkodjanak a szezonális igényekhez vagy változó munkaterheléshez.

Az egyik legnagyobb előnye a rugalmasság. Nem véletlen, hogy egyre több beugrós munka jelenik meg a Profession oldalán is. A munkavállalók lehetőséget kapnak arra, hogy időszakosan vagy rövid távon dolgozzanak, anélkül hogy hosszú távú kötelezettségeket vállalnának. Ez különösen vonzó lehet azok számára, akik diákok, nyugdíjasok, vagy más kötelezettségekkel rendelkeznek, és csak időszakosan tudnak munkát vállalni. Ebből a szempontból szintén fontos kiemelni az egyetemi városokat, az ottani diákoknak kiváló pénzkereseti lehetőséget kínálnak a különféle beugrós munkák.

Az elmúlt évek tapasztalatai tehát azt mutatják, hogy ma már nem csak Budapesten, hanem a nagyvárosok is bővelkednek a kedvező lehetőségekben. Az egykor szinte kizárólag a fővárosban koncentrálódó munkalehetőségek eloszlása egyre kiegyensúlyozottabbá vált az elmúlt években, melyet a különféle alternatív munkalehetőségek még tovább bővítettek.

A vidéki nagyvárosok, illetve városok ennek köszönhetően egyre vonzóbbá válnak a munkavállalók és vállalkozók számára egyaránt, akár helyszíni munkavégzéssel, akár távmunkában.

Az egyenlőtlenségek csökkentése és a vidéki gazdasági növekedés támogatása a kormányzat és a vállalatok közös felelőssége. A kormány a friss házasokat több módon is támogatja: legyen szó lakhatásról vagy munkavállalásról. Az első lépés tehát nehéz: meghozni az elhatározást a közös élet felé, a további lépések azonban kéz a kézben már könnyebbek lehetnek – ráadásul már területi kötöttség sem nehezíti feltétlenül az ifjú házasok helyzetét.

vidéki területek fellendítése nemcsak munkahelyteremtést jelent, hanem hozzájárul az ország gazdasági diverzifikációjához és fenntartható fejlődéséhez is. Így a mai világban a munkavállalóknak széles körű lehetőségeik vannak a nagyvárosokon kívül is, és a vidéki munkalehetőségek egyre vonzóbb alternatívát kínálnak a munkaerőpiacon, akár helyben, akár másik városból, állandó vagy beugrós jelleggel kívánják végezni azt.