mi a fehérarany

Laikusként könnyen azt gondolhatjuk, hogy a fehérarany ékszerek nem sokban különböznek az ezüstből készült társaiktól, hiszen megjelenésüket tekintve nagyon hasonlóak. Hogyan lehet őket megkülönböztetni? Egyáltalán, hogyan lesz fehér az arany színe? Miben tér el a fehérarany a klasszikus sárga színű változattól? Cikkünkből mindent megtudhat ezekről az ékszerekről!

Miből van a fehérarany?

Az arany – ahogy egy korábbi cikkünkben már írtuk – egy roppant puha fém, ezért 24 karátos, vagyis 100%-os tisztaságú változatában nem szokás felhasználni. Jellemzően olyan más fémekkel ötvözik, amelyek segítik, hogy ellenállóvá váljon a sérülésekkel szemben, így jönnek létre a 9, 14 , 18 és 22 karátos arany ékszerek. Az ötvözőanyag – ami leggyakrabban palládium ötvözet, cink, réz vagy nikkel – befolyásolja az arany színét.

A fehér színű arany ékszerek akkor jönnek létre, ha az ötvöző anyag ezüst, nikkel vagy palládium. A rozé arany változat eléréséhez kis mennyiségű ezüstöt és rezet használnak. A sárga arany ezüst és réz egyenlő arányú ötvözetével jön létre.

 

fehér arany miből van

Mitől olyan fehér a fehérarany?

Az ékszerboltok kínálatában található fehérarany ékszerek jellemzően nem azonos színűek, hiszen előfordulnak ténylegesen fehér és pezsgőszínű változatok is. Az arany ötvözését követően a színe enyhe sárgás – pezsgő árnyalatú. Annak érdekében, hogy elérjék az ékszerek megfelelő fényét és színét, sok esetben ródium bevonattal vonják be a fehérarany ékszereket. A ródium szép fényt és megjelenést kölcsönöz, és a tartósság növelésében is fontos szerepet tölt be, hiszen ellenállóvá, karcállóbbá teszi a felületet.

A ródium előnye, hogy hipoallergén, vagyis nem okoz semmiféle bőrirritációt a viselése, hátránya, hogy idővel lekophat az ékszer felületéről. Persze nem kell megijedni, hiszen az ékszerek könnyen felújíthatók: polírozást követően újból elláthatók ródium bevonattal, ezáltal megjelenésük olyan lesz, mintha vadonatújak lennének.

Mi határozza meg az árat?

Az arany ékszerek árát minden esetben a karátszám határozza meg, ezért elvileg nem lehet eltérés két megegyező karátszámú, de eltérő színű ékszer árában. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy egyes ékszerboltokban a fehér, vagy épp a rozé színűváltozatot magasabb áron kínálják.

Fehérarany és ezüst megkülönböztetése

Az avatatlan szemnek nem könnyű különbséget tenni az ezüst és a fehérarany között, hiszen nagyon hasonló színű nemesfémek. Alapvetően elmondható, hogy a fehéraranyból készült ékszerek csillogása sokkal fényesebb, mint az ezüst ékszereké. Az ezüst esetében a használat során fekete foltok jelenhetnek meg, amely az ékszerek fényét is befolyásolja, azonban rendszeres tisztítással meg tudjuk őrizni szép csillogását. Az arany ékszerek szintén rendszeres ápolást és tisztítást igényelnek, hiszen ennek hiányában előfordulhat az is, hogy egy rendszeresen tisztított ezüst nyakék szebb és erősebb fénnyel rendelkezik, mint egy aranyból készült darab. Mivel az ékszer fénye nem árulkodó, ezért a legjobb módszer a megkülönböztetésre, ha megvizsgáljuk az ékszereken látható fémjeleket.

fehér arany jelzése

Fehérarany jelzése

A nemesfém ékszereken található fémjel alapján könnyen elvégezhető a fehérarany és ezüst megkülönböztetése. A fémjel az ékszer hitelesítését szolgálja: minden hazánkban készített 1 gramm feletti arany tárgyat és 2 gramm feletti ezüst tárgyat törvény szerint fémjellel kell ellátni. Ez garanciát is jelent, hiszen ez alapján könnyen megállapítható, hogy milyen finomságú ezüst, vagy arany felhasználásával készült az adott tárgy vagy ékszer.

A magyarországi fehérarany ékszereken – a sárga színű változatokhoz hasonlóan – korona jelzés látható. Az ékszer finomságát karátban jelzik, ami 9, 14, 18, vagy 22 lehet. A 9 karátos 37,5%, a 14 karátos arany 58%, a 18 karátos 75%, míg a 22 karátos 91,6% tiszta aranyat tartalmaz. Az ezüst ékszerekben sorszámok (800, 835, 900 és 925), valamint hidak képei találhatók. Az ezüstnél a szám a tisztaságra utal, vagyis a 800-as 80% ezüstöt és 20% egyéb fémet tartalmaz. A külföldi fémjelek eltérnek a hazánkban használt jelzésektől: az arany ékszerekben a karát jelölése, míg az ezüst ékszerekben a sorszám mellett műtárgyakról készült képek találhatók.