férfi fülbevaló viselése

Napjainkban a férfiak is egyre nagyobb szeretettel vesznek fel ékszereket. A karkötő, a nyaklánc és a karikagyűrű mellett a már a férfi fülbevaló viselése is egyre szélesebb körben elterjedt. Ahhoz, hogy az ékszerek passzoljanak egyéniségéhez és tökéletes összképet érjen el általuk, érdemes néhány dologra odafigyelni a kiválasztásukkor! Nézzük, milyen szempontoknak kell megfelelnie egy fülbevalónak.

Alkalomhoz kötött a férfi fülbevaló viselése?

Valójában a fülbevalót nehezen lehetne bekategorizálni, mert számít se alkalmi, se hétköznapi, se formális viseletnek. Ez alapján gondolhatná, hogy lényegében bármikor felvehető ékszerről van szó. A helyzet azonban nem ennyire egyszerű.

Mint minden ékszernél, ezáltal a fülbevalónál is lényeges szempont, hogy olyan darabot válasszon, amely teljesen passzol mind a személyiségéhez, mind a ruhatárához. Alapelvként azt célszerű szem előtt tartani, hogy az ékszerek mindig „csak” kiegészítik az öltözetet. Ezáltal célszerű úgy kiválasztani a fülbevalókat is, hogy azok harmonizáljanak az öltözékkel, de ne legyenek annyira hangsúlyosak, hogy elvonják a figyelmet.

 

Mielőtt kiválasztja a fülbevalót célszerű átgondolnia, hogy a munkahelyén mennyire elfogadók. Bár manapság ez már nem feltétlen kellene, hogy szempont legyen, azért még mindig vannak olyan munkakörök, ahol jobban szeretik a konvenciók követését.

Találja meg az arcformájához illő fülbevaló!

A fülbevaló kiválasztásánál fontos szempont az arcforma, hiszen nem minden áll jól mindenkinek. Az alábbi támpontokkal azonban könnyen megtalálhatja azt a darabot, amelyik passzol az arcformájához:

  • Kerek arcformához jellemzően a szögletes fülbevalók passzolnak.
  • Szögletes arcformához karika, valamint íves darabok közül válasszon.
  • Szív alakú arcformához egyenes fülbevalók illenek.
  • Ovális arcformához karika fülbevalót válasszon.

A fülbevaló kiválasztásának szempontjai

A megfelelő ékszer megtalálásához figyelembe kell venni bizonyos szempontokat. A bőrtónus meghatározhatja az ékszer alapanyagát és színét, ugyanis nem minden áll jól mindenkinek. Egyes ékszerek színei annyira elüthetnek a bőrszíntől, hogy teljesen más hatást érhet el velük, mint amit szeretne.

  • Sötétebb bőrszínhez az arany kiegészítők viselése javasolt. Igazából az arany jobban mutat, és ezáltal jobb hatást érhet el vele.
  • A kreol bőr igazi jolly joker, hiszen bármilyen színű ékszer remekül mutat rajta! Ha ilyen bőrszínnel rendelkezik, akkor az ékszer kiválasztásánál bármilyen anyagú darab mellett leteheti a voksát!
  • Sápadt bőrszínhez inkább ezüst fülbevalót válasszon, mert az arannyal tovább fokozná a sápadtságot.
  • Világos bőrhöz a fehér és az ezüst kiegészítők választása javasolt. Célszerű kerülni az arany és a rozéarany ékszereket.

férfi fülbevaló jelentése

Válasszon alkalomhoz illő fülbevalót!

A fülbevaló kiválasztásánál legyen szempont, hogy alkalomhoz illő legyen. A hétköznapokban belefér az is, ha színesebb, bohém darabok mellett teszi le a voksát. Azonban egy elegáns öltözethez, alkalomhoz jobban illik egy visszafogottabb darab.

A kevesebb néha több!

A kiválasztásnál érdemes figyelembe venni a testméretet is, és olyan fülbevalót választani, ami nem túlságosan nagy. A kiegészítőket úgy kell kiválasztani, hogy passzoljanak egymáshoz, vagyis a fülbevaló színe, vagy anyaga harmonizáljon a többi ékszer, vagy óra színével.

Stílustól függően akár több darab is jól mutat egymás mellett. Azonban vannak olyan fülbevalók, amelyek magukban is megállják a helyüket. Ha karikafülbevalót szeretne, akkor az már önállóan is olyan hangsúlyos, hogy nem érdemes más darabokkal vegyíteni. Ezzel ellentétben kisebb típusokból 2-3 is jól mutat egymás mellett.

Férfi fülbevaló jelentése: számít, hogy melyik fülben viseli?

Valójában bármelyik fülben viselhet egy férfi fülbevalót, amelyikhez kedve van. Régebben különböző információk keringtek erről és még mindig sok fórumon találkozhatunk olyan információval, hogy a nemi identitást is ki lehet fejezni ezzel. Azonban ez mára már szerencsére kikopott a köztudatból. Ha nemcsak a fülbevaló, hanem a karórát is megfelelően szeretné kiválasztani, akkor olvassa el korábbi cikkünket, amelyből mindent megtudhat az óra viselés szabályairól!

Egy kis fülbevaló történelem

Az egyes korokban különböző szerepük volt a fülbevalóknak mindkét nem életében. A fülbevaló az egyik legősibb ékszer, amelyet mind a nők, mind a férfiak viseltek már az ősidőkben is. Az ősi kultúrákban jellemzően csontokból, növényekből és fából készült fülbevalókat hordtak. Célzottan az egyes emberek státuszát volt hivatott jelölni a fülbevaló, vagyis megmutatta, hogy a közösségben milyen szerepet tölt be az adott személy.

Vallási okokból ugyanúgy hordák, mint a katonai rang demonstrálására. Volt idő, amikor kizárólag csak a harcoló férfiak ékesíthették magukat fülbevalókkal. A rabszolgatartás ideje alatt a fülbevaló jellemzően azt jelölte, hogy melyik úrhoz tartozik egy szolga.

Az idő előre haladtával sokat változott a fülbevalók megjelenése. A középkorban terjedtek el a gyöngy díszítésű darabok, amelyek a fiatalságot és a szépséget jelképezték. Az 1600-as évek végén a drágakövekkel ékesített darabok. A bizsuk térhódítása nagyjából mindenki számára elérhetővé tette az ékszerek, így a fülbevalók viselését is. Napjainkban már rengeteg féle fülbevaló közül választhatunk, azonban az az ízlésünk függvénye, hogy melyik típust részesítjük előnyben.

Mielőtt a gyűrű vált a szerelmesek jelképévé, a fülbevaló töltötte be ezt a szerepet. Párban ugyanúgy divat volt hordani ezt az ékszert, mint páratlanul. Ez utóbbi sokszor azért fordult elő, mert a szerelmesek mindketten csak 1-1 fülbevalót hordtak, ezzel jelezve összetartozásukat.