nemesacél ékszerek tisztítása

A manapság divatos nemesacél ékszerek tisztítása házilag is könnyen elvégezhető. Az orvosi fémnek is nevezett anyagból készült ékszerek nagy előnye az alacsony ár és az időtállóság. Lényegesen olcsóbbak, mint a nemesfémből készült darabok, ugyanakkor sokkal tovább őrzi meg eredetihez közeli állapotát, mint a bizsu ékszerek. Cikkünkben mutatunk néhány módszert a nemesacél ékszerek tisztításához.

Miért fontos az orvosi fém ékszerek tisztítása?

Egy kifejezetten erős anyagról van szó, amely strapabíróságának köszönhetően nehezebben amortizálódik, a kopások később jelennek meg rajta és nem korrodálódik. Nem rozsdásodik, ezért akár zuhanyzás közben, víz alatt is viselhetjük, de termálfürdőket vagy a sós tengereket jobb elkerülni bennük. Sportolás közben sem érdemes viselni, egy fizikai behatás következtében ugyanis könnyen elszakadhatnak.

Viselésük allergiát, irritációt nem okoz, ami nagy előny a bizsu ékszerekkel szemben. A bevonat nélküli darabok pedig fémallergiások számára, illetve mindennapos viseletre is alkalmasok.

 

A vegyszereknek való ellenállásuk is nagyobb, így a nemesacél ékszerek tisztítása viszonylag egyszerűbben megoldható, nem igényel különleges eljárásokat. Az elszíneződés ezeket a darabokat is elérheti, illetve viselet közben szennyeződhetnek, ezért időnként érdemes karbantartásukkal is foglalkozni.

Durva, maró hatású vegyszerekkel természetesen nem szabad próbálkozni, de mosogatószert például bátran alkalmazhatunk. Nézzünk is néhány módszert, amelyekkel kiválóan tisztíthatjuk orvosi fém ékszereinket!

orvosi fém ékszerek tisztítása

Nemesacél ékszerek tisztítása mosogatószerrel

Ehhez a módszerhez nem kell más, mint két tálka langyos víz: egyikbe töltsünk pár csepp mosogatószert, a másikat pedig tartsuk meg öblítésre. Egy puha kendőt nedvesítsünk be a mosogatószeres vízzel, és ezzel óvatosan, körkörösen végezzük a nemesacél ékszer tisztítását.

A kisebb részek eléréséhez puha sörtéjű fogkefét is használhatunk. Ha nem látunk már a felszínen megtapadt szennyeződést, a tiszta vízben átöblítve mossuk le a mosogatószeres oldatot, majd egy száraz ronggyal, esetleg szalvétával töröljük szárazra.

Nemesacél ékszerek tisztítása fogkrémmel

A fontos, hogy szilícium-dioxid nélküli fogkrémet válasszunk: ezek a legegyszerűbb, gél állagú fogkrémek. A tisztításhoz szintén használhatunk egy puha rongyot vagy puha sörtéjű fogkefét. Nedvesítsük be a rongyot vagy a fogkefét és vigyünk fel rá egy kevés fogkrémet. Szintén óvatosan, körkörös mozdulatokkal kezdjük megtisztítani az ékszert, majd meleg víz segítségével távolítsuk el a szennyeződéseket és a fogkrémet is.

Nemesacél ékszerek tisztítása szódabikarbónával

A szódabikarbóna szinte minden felület tisztítására alkalmas, nincs ez másképp a nemesacél ékszer tisztítás kapcsán sem. Készítsünk pasztát 2 egység szódabikarbóna és 1 egység víz felhasználásával. Válasszunk egy puha sörtéjű fogkefét és a fejét mártsuk a pasztába. Óvatos, körkörös mozdulatokkal kezdjük el megtisztítani az ékszer felületét: ha ezzel megvagyunk, utána meleg, de nem forró vízzel öblítsük át.