kézműves ékszerek

Norvégia maga a varázslat! Azok a személyek, akiknek volt már szerencséje az életük során meglátogatni ezt a távoli északi országot, garantáltan soha nem feledik az élményt. Való igaz, hogy a bolygónkon számtalan csodás hely van, ám a régmúlt idők vikingjeinek egykori hazája épp olyan, mintha az egyik fantasy könyv lapjairól vált volna valósággá. A zord, titokzatos, többezer éves kincseket rejtő fehér ormok, a végtelen fjordok és az északi fény színes szalagjainak a tánca azonnal rabul ejti az ember szívét, s nem engedi el a gondolatainkat, amíg élünk.

Ez a semmihez sem fogható káprázat több művészt megihletett már, többek között az ékszerkészítés világából is. Egy angol-norvég nagyhírű kézműves házaspárt például az aurora borealis, azaz a sarki fény pompája babonázott meg, olyannyira, hogy az általuk készített csodaszép medálok, nyakláncok, karkötők, gyűrűk és fülbevalók mind ezt a tematikát követik. A sarki fény turisták ezreit vonzza évről-évre a skandináv országokba, amin nem is csodálkozhatunk, tekintve az égi jelenség semmihez sem hasonlítható, egyedi szépségét.kézműves ékszerek

Kézműves ékszerek hálójában

Az említett házaspár férfi tagja, a norvég Tor Johansson gyermekkora óta a fények játékának káprázatában él, így nem is meglepő, ha felnőve ezt a motívumot kívánta az általa elkészített kézműves ékszerekbe csempészni. A családi vállalkozás lehetőségének az ötlete a kreatív házaspár első gyermekének a születése után fogalmazódott meg bennünk. A téma kiválasztása adott volt, tekintve Tor gyökereit, illetve a mindkettejük a természethez fűződő mély érzéseit.

 

Miután érezték, megtalálták azt a jelenséget, ami megihleti őket, elkezdődött a hosszas tervezgetés és a kezdeti izgalmas kísérletező időszak. A kézműves folyamat alatt Tor és neje két fő alapanyaggal dolgozik, a fával, ami az ékszerek vázát adja, és a műgyantával, amiben megörökítik a végtelennek tűnő, zord hegycsúcsok fölött látható misztikus csodát, az északi fényt. A házaspár úgy érzi, sikerült megragadniuk a fények játékának lényegét, s az általuk készített kézműves csecsebecséket látván nem is kételkedhetünk e kijelentésben.kézműves ékszerek

A színek tekintetében a kézzel készített ékszerek a zöld és a kék árnyalatiban játszanak, de számos olyan darabot is találunk a felhozatalban, ami a felkelő Nap aranyának a pompáját eleveníti meg. Igen, Mr Johansson és neje egyéb természeti csodák megörökítésével is foglalkozik, mint például a naplemente vagy napfelkelte, de a széles spektrumú kínálatuk legnépszerűbb elemei még mindig azok, amelyek az északi fény témáját dolgozzák fel. A látványos kézműves ékszerek varázsa a hétköznapok unalmas forgatagában jön igazán jól, amikor vágyunk valamilyen kézzel nem megfogható, érzéki csodára.