egyedi medál készítés

Az üveglencsés ékszer nem megy ki a divatból. Idézheti a régmúlt korok hangulatát, de akár egy modern, stílusos színvilágot is képviselhet. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ékszerkészítés, mint elfoglaltság is mind nagyobb népszerűségnek örvend. Miért ne kötnénk össze e kettőt és alkotnánk az otthonunk kényelmében igényes kiegészítőket? Az üveglencsés ékszer elkészítése egyszerűbb, mint a legtöbben gondolnák, ráadásul egészen egyedi medálok készülhetnek ilyen módon. Lássuk, mire lesz hozzá szükség és mi a medál készítés folyamata!

Üveglencsés ékszer: elsőként a stílus kiválasztása a cél

A medál készítés kezdetekor már érdemes dönteni arról, hogy milyen stílusú kiegészítőt szeretnénk alkotni. Ez elsősorban attól függ, hogy milyen képet helyezünk majd a medálba. Szabadon engedhetjük a fantáziánkat és a klasszikus színek, minták mellett, akár fényképet is méretre vághatunk és beilleszthetjük az ékszer alapba. Apropó, ékszer alap! Ez az, amire mindenképpen szükségünk lesz! Az ékszer webshopok kínálatában széles választékkal találkozhatunk akár méret, akár stílus, szín tekintetében. egyaránt A hagyományos, gótikus stílusú alapok nagy népszerűségnek örvendenek, ezek ugyanis változatosan kihasználhatóak és egy fénykép éppen olyan jól mutat bennük, mint bármilyen más minta vagy motívum.

Milyen papírt válasszunk?

Az üveglencsés ékszer tulajdonképpen arról szól, hogy az előre elkészített alapba belehelyezzük azt a méretre vágott mintát üveggel lefedve, amit szeretnénk ott viszontlátni. Vannak olyan tipikusan üveglencsés papírok, amelyek erre a célra lettek kialakítva. Mivel ezek nem túl olcsók, így érdemes más megoldás után nézni. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy kompromisszumot kellene kötnünk a minőség és a megfizethetőség között. Remek választás, ha kinézünk egy mintát az interneten, kinyomtatjuk fotópapírra. A minőség garantáltan nem hagy kívánnivalót maga után és tulajdonképpen olyan mintára esik a választásunk, amilyenre szeretnénk. Az ingyenesen használható, képletöltő oldalakon is számos olyan háttér elérhető, amelyek virágmintákat vagy egyéb, saját ízlésünknek megfelelő mintákat ábrázolnak. Ebből csak a szükséges motívumot kell kivágni és máris megoldott az egyedi medál készítés ezen lépése.

 

Üveglencsés ékszer

Barkácsragasztóval a legegyszerűbb

Természetesen az üveglencse ékszer készítéséhez ragasztóra szükség lesz. A barkácsragasztó megfelelőnek bizonyul a lézernyomtatóval nyomtatott mintákhoz. Ha tehetjük, ez utóbbi készüléket használjuk, ugyanis a tintasugaras nyomtatóval kreált kép a ragasztó hatására elmosódhat. Az üveglencsét mindig tisztítsuk meg alaposan és úgy helyezzük rá a ragasztóra. A tisztaság kiemelt jelentőséggel bír, így biztosan nem marad a lencse belső felületén szösz, ujjlenyomat vagy bármilyen egyéb szennyeződés. A ragasztó típusától függően 5-10 percre lesz szükség a teljes száradáshoz, ezt követően vághatjuk körbe a lencsét, majd helyezhetjük bele a kész kompozíciót a foglalatba. A barkácsragasztóval a teljes felület bekenése szükséges, de ha például speciális ékszerragasztót használunk, akkor egyetlen csepp is elegendő abból a biztonságos rögzítéshez. Innentől fogva pedig nincs más dolgunk, mint viselni az egyedi medál készítés során megszületett végeredményt.

Fényképes üveglencsés ékszer

Akár a saját fényképeink közül is választhatunk vagy a szeretett személy képét is a lencse alá helyezhetjük, természetesen méretre vágva. Ásványok, gombok, kövek is felhasználhatóak, ilyenkor érdemes az alapot fehér festékkel lefesteni, majd utána lakkozni és csak így ragasztani. Amit viszont mindenképpen kerüljünk el, az a pillanatragasztó. Ez ugyanis tönkreteszi a lencsét.

Az egyedi medál készítés kifejezetten menő elfoglaltság lett manapság. A kreatív tevékenység valami egészen más, mint amit a számítógép előtt töltött munkaórák során megszokhattunk. A két kézzel történő alkotáshoz való visszatérés újszerű és mégis hagyományos tevékenység, amivel szebbnél-szebb ékszerek valósíthatóak meg. Engedje szabadon a fantáziáját és készítsen az elképzeléseinek megfelelő, ízléses üveglencsés medálokat!