Az ékszer időtlen – kiegészíti a stílusunkat, megjelenésünket és személyiségünkről is rengeteget mesél az általunk viselt darab. Akár saját magadnak vásárolnál ékszert, netán ajándékot adnál valakinek, a megfelelő méret kiválasztása kulcsfontosságú az ékszerek esetében.

Mi történik akkor, ha túl nagy, esetleg túl kicsi ékszert választasz? A cikkben feltárjuk ennek hátrányait, illetve útmutatást is adunk a megfelelő méretek kiválasztásához figyelembe véve a korcsoportokat és a különböző ékszermárkákat is, mint például a Pandora, a Thomas Sabo, a Swarovski, a Nomination és a Coeur De Lion.

A nem megfelelő méretű ékszer viselése számos hátránnyal járhat, amely túlmutat az egyszerű esztétikai kérdéseken. Talán már te is választottál korábban olyan darabot, amely egy kicsivel jobban szorított, vagy talán sokkal lazább volt, mint amilyennek kellett volna lennie adottságaidhoz képest.

A gyűrűk esetében a rossz méret kényelmetlenséget okozhat. A túl szoros darab az ujjadba fúródhat, míg a nagyobb méretek könnyen lecsúszhatnak, ezzel pedig egy szempillantás alatt elveszítheted értékes darabodat.

 

A nyakláncoknál is fontos odafigyelni a lánc hosszúságára. A túl rövid lánc fojtó érzést eredményezhet, míg a hosszú lánc beleakadhat a ruhádba, vagy bármely közeli tárgyba, amely sérüléseket okozhat.

A karkötők ha túl szorosak, nyomot hagyhatnak a csuklódon, a túl laza darabokat pedig szintén az elvesztés veszélye fenyegeti, ahogyan a nyakláncok esetében fennálló beakadás lehetőségével is számolnod kell.

Amellett, hogy ilyen és ehhez hasonló következményei vannak a nem megfelelő méretű ékszer viselésének, még az adott darabot is károsíthatja az, ha túlságosan szorul, vagy lóg, így értékes ékszered könnyen kophat, elszakadhat. A megfelelő ékszerméret kiválasztása nem tűnhet egyszerűnek, azonban sokkal könnyebb, mint gondolnád! Válassz olyan ékszereket, amelyek úgy mutatnak rajtad, mintha azt rád öntötték volna: óvd meg magad a kényelmetlenségektől és ékszereidet a roncsolódástól.

Standard méretek korcsoportokra bontva

A megfelelő ékszer kiválasztásában a viselőjének a kora is nagy szerepet játszik. Bemutatjuk a standard méreteket a baba-, a gyermek- és a felnőttékszer-méretekre vonatkozóan.

Baba ékszerek: A legkisebbeknek szánt ékszerek ugyanolyan aprók, mint a viselői. A nyakláncok ideális hossza 25-30 cm, a karkötők pedig nagyjából 10-13 cm közöttiek, a csecsemőknek szánt gyűrűk viszont jelentősen ritkák, amennyiben mégis gyűrűt vásárolnánk, a 0 vagy az 1-es méret lehet megfelelő.

Gyermek ékszerek: A gyermekékszerek valamivel nagyobbak, mint a babaékszerek: a nyakláncok 35-40 cm, a karkötők 13-15 cm körüliek, a gyűrűk leggyakoribb mérete a 2-5-ös skálán terjedő számozással vannak ellátva.

Felnőtt ékszerek: A felnőtt ékszerek jóval bővebb választékban kaphatóak, hogy minden ékszerkedvelő igényeit kielégíthessék. A felnőtt nyakláncok szabványos hossza 30-50 cm, a karkötők 14-20 cm-esek, a felnőtt gyűrűk mérete 1-3 cm közöttiek a nők esetében, a férfiaknál pedig a 2-3 cm a legjellemzőbb.

Hogyan mérd meg a csuklódat, nyakadat vagy az ujjadat?

Ahhoz, hogy a karkötő, a nyaklánc vagy a gyűrű tökéletesen passzoljon, elengedhetetlen a pontos mérés, hogy a megfelelően illeszkedő ékszereket szerezhesd be!

A csuklóméreted megállapításához egy mérőszalagra lesz szükséged, ezt tekerd a csuklód köré, közvetlenül a csont fölé. Jelöld meg azt a pontot, ahol a szalag találkozik. Érdemes +2-3 cm-t rászámolni a mérésre attól függően, hogy mennyire szeretnéd, hogy laza legyen a karkötő.

A nyaklánc hosszának megállapításában is a mérőszalag lesz a segítőtársad. Itt pontosan lemérheted, hogy mennyire szeretnéd, hogy lógjon a nyaklánc, ennek megfelelően állíthatod be a mérőszalag hosszát.

A gyűrűk méretének megállapítására a legpontosabb mérést egy gyűrűméretező adhatja, amely műanyagból vagy fémből készül. Alternatív megoldásként egy zsinór is megteszi, amelyet méretre vágva a gyűrűméretek táblázatának segítségével az adott cm-ről átválthatod a javasolt méretre.

A márkák és az ékszerméretek

Biztosan feltűnt már neked is, hogy az ékszermárkák javarészt saját méretszabványokkal rendelkeznek, ezért elengedhetetlen, hogy vásárláskor tisztába legyél ezekkel a különbségekkel. Fontos azonban tudnod azt is, hogy az ékszermárkákon belül is a különböző típusú karkötők mérete más és más lehet. Erre mindenképpen figyelj oda a választásnál!

Pandora

A Pandora hasznos gyűrűméret-útmutatót kínál, illetve a nyakláncok és karkötők esetében is segítséget nyújt a megfelelő választásban. A karkötők standard hossza 19 cm, a nyakláncok esetében pedig pontos mértéket kínál minden darabhoz, általában 40-60 cm között.

Thomas Sabo

A Thomas Sabo ékszerek között a standard karkötő hossza szintén 19 cm, valamint abban is hasonlítanak a Pandorához, hogy a megfelelő méret megállapításában útmutatókkal segítenek. Ékszereik több méretben is elérhetőek, egy nyakláncot akár 4 különböző méretben is megvásárolhatsz, valamint a lánchosszabbító is rendelkezésedre áll, ha esetleg mégis meggondolnád magad a lánc hosszúságát illetően.

Swarovski

A Swarovski sem veti meg a lánchosszabbítókat: ezzel biztos lehetsz benne, hogy ha a mérés nem is sikerül megfelelően, vagy mégis lógósabb láncra vágysz, ne kelljen visszacserélned kedvenc ékszeredet. A karkötők esetében a standard méret 18 cm.

Nomination

Tudtad, hogy a Nomination darabok modulárisak? Ez azt jelenti, hogy szemek eltávolításával vagy hozzáadásával testreszabhatóak az ékszerek, ráadásul maximalizálhatod a kényelmet azáltal, hogy nem csak bizonyos cm-es méretekben találhatod meg a darabokat.

Coeur De Lion

A Coeur De Lion karkötőknél szintén a 18-19 cm a standard méret, nyakláncaikat pedig pontos méretbeli leírásokkal egészítik ki, emellett útmutatók segítségével választhatod ki azt a darabot, amely a legmegfelelőbben illeszkedik az adottságaidhoz. A megfelelő méretű ékszer kiválasztása kulcsfontosságú mind a megjelenés, mind pedig a kényelem tekintetében, valamint az ékszer hosszú élettartamát is biztosíthatja. A különböző korcsoportokra szabott irányelvek sokat segíthetnek, ugyanúgy ahogyan a pontos mérés és az adott márka méreteinek feltérképezése is, ahonnan beszereznéd az új darabot. Mérd le pontosan a csuklódat, a nyaklánc méretét vagy az ujjaidat, tanulmányozd a márkaspecifikus méretútmutatókat, hogy egyedi stílusodnak és preferenciáidnak megfelelő ékszer mellett annak mérete is telitalálat legyen!

Divatékszerbolt – ahol nem kell bizonytalannak lenned a méretekkel kapcsolatban

Olyan helyen vásárolnál, ahol a minőség, az ügyfélközpontúság és az odaadás nem kérdés, hanem alapvető misszió, ráadásul biztos lehetsz benne, hogy az ékszerek mérete megegyezik a weboldalon feltüntetett cm-ekkel? A Divatékszerbolt esetében a termékek minősége és az ügyfelek elégedettsége is garantált!

A Divatékszerbolt felhasználóbarát webshopjában minden ékszer esetében feltüntetésre kerül annak hosszúsága, mérete, több olyan útmutatót is találhatsz, amelyek segítenek a legjobb döntés meghozatalában. A személyes vásárlás híve vagy? Nagykanizsán az Ékszergalériából személyesen is válogathatsz, vagy veszprémi Pandora üzletükből is beszerezheted a márka legszebb darabjait. Több, mint a 30 év tapasztalatával segítenek megtalálni azt a méretet, amelyben nemcsak komfortosan, de magabiztosan is érzed magad!

Hivatalos forgalmazóként gondoskodnak arról, hogy minden ékszer közvetlenül a gyártótól érkezzen, a márka csomagolásában, díszdobozban, így nem kell aggódnod a méret mellett a termékek eredetiségében sem. Minőségi ékszerek, segítőkész csapat, valamint online és személyes vásárlási lehetőség: a Divatékszerboltnak köszönhetően most rátalálhatsz a szíved számára legkedvesebb darabokra, amelyek tökéletesen illeszkednek hozzád! Neked van olyan álomékszered, amelyet eddig a méret kérdése miatt nem mertél kosárba helyezni?