arany ékszer

Gondolkodott-e már valaha azon, miért pont az arany az az anyag, amiért itt e Földön oly nagy árat hajlandóak fizetni az emberek? A történelem megtanít minket arra, hogy ez a nagy ár gyakorta követelt ártatlan emberéletet is. Az arany, amióta „felfedeztük” a létezését, kiváló eszközként szolgált az emberi társadalom teljes „felbolydítására”.

Gondoljunk csak bele, hány és hány háborút indítottak már azért, hogy e szóban forgó kincset, az aranyat és az abból készült ékszereket birtokolhassák? Az arany ékszer fölött érzett áhítat sajnos sok esetben irigység, kapzsiság és becsvágy formájában csapódott le, így az sem volt ritka, ha az egyik népcsoport kiirtotta a másikat a vágyott kincsek miatt- remek példa erre az amerikai őslakosok módszeresen végrehajtotta vérontása az egykori gyarmatosítók, a portugálok és a spanyolok által.

Arany ékszer őrületarany ékszer

Az arany ékszerek kapcsán muszáj megemlékeznünk a Nagy Aranylázról is, ami száz és százezrek vándorlását indította el világszerte. Ez a főként Észak-Amerikát érintő jelenség családok ezreit bomlasztotta fel. A legtöbb esetben ugyanis a családfő az aranyláztól megbabonázva hátrahagyta a népes pereputtyát, s elindult, hogy szerencsét próbáljon- a meggazdagodás reményétől elvakultan.

 

Sajnos, a tapasztalat azt mutatja, a legtöbb vakmerő kalandor csalódni kényszerült az ábrándjaiban, s vagy kénytelenen volt teljesen leszegényedve hazakullogni a családjához, vagy –és ezek voltak többen- a kudarc fölött érzett csalódás terhe alatt véget vetett az életének. Bizony, az arany ékszer mindig keresett és őrülten áhított cikk volt a világtörténelme során – s így már értjük azt is, miért követelt annyi emberéletet az eltel évezredek alatt.

Pedig az arany önmagában értéktelen –merész kijelentés ez-, hiszen a többi fémtől eltérően semmilyen funkciót nem tölt be. Mégis, az emberiség megtette az aranyat a kereskedelem központi rugójává, hiszen hosszú évezredeken keresztül, még a papír alapú pénz bevezetése előtt, az abból készült érmék segítségével lehetett adni és venni.

Arany ékszer, de minek?arany ékszer

A vas vagy az alumínium példának okáért mennyivel „értékesebb” az aranynál, hiszen hány és hány hasznos használati tárgyat készíthetünk azokból! E sorok olvasása közben nyilván arra gondol: akkor mégis, miért ennyire nagyra becsült kincs az arany ékszer? Röviden, mert maga az anyag, amiből ezek az ékszerek készültek, roppant ritka. A hosszú válasz viszont egy kis csillagászati fejtágítást igényel –de higgyék el, megéri követni a gondolatmenetet.

Egy kis kozmológia

Mindannyian halott csillagok maradványaiból származunk.

E kijelentés talán bizarrnak tűnhet azok számára, akik abszolút nem járatosak a csillagászat világában – azoknak viszont, akik kicsit is érdeklődnek a téma iránt, fantasztikus lehetőségek és gondolatok egész hadát jelenti az iménti megjegyzés. Bizony, azért, hogy itt e Földön élet lehessen, a fizika törvényeinek megfelelően az Univerzum egy eldugott bugyrában az egyik csillagnak –mint amilyen a mi Napunk is- el kellett „fogyasztania” a „tüzelőanyagát”, hogy felrobbanva szétszórhassa a magjában keletkezett anyagokat-, vagyis az atomokat, a mi alkotóelemeinket.arany ékszer

A bolygó minden 92 eleme a világűrből származik, így az arany is. Ahhoz viszont, hogy ez a nemesfém, vagyis Aurum keletkezzen egy nagyon nagy tömegű testnek, vagyis csillagnak kellett megvívnia a haláltusáját, ami viszont még csillagászati értelemben is nagyon ritka. A bolygónkon található minden arany tehát a világűr kies, zord és mégis elképesztően káprázatos, magával ragadó birodalmából származik.

Aranyat a Földön nem tudunk „termeszteni” vagy előállítani – prózai módon akár azt is mondhatnánk, hogy annyival kell beérni, ami nekünk adatott. Mivel pedig ez a mennyiség nem végtelen, az arany nagyon ritka nemesfémnek számít. Ez a roppant ritkasága és különlegessége tette meg az anyagot a nemesfémek koronázatlan királyává, ezért alakult ki annak értékmérő és értékteremtő tulajdonsága- és ezért kellett annyi ártatlan életnek elpusztulnia az arany őrülete által irányított háborúk és harcok során. Ennek tudatában talán már Ön is máshogy fog a kezén ékeskedő aranygyűrű tekinteni – hiszen az egy rég halott csillag utolsó búcsúcsókja a számunkra.