süthető gyurma ékszerek készítése otthon

A süthető gyurma ékszerek készítése otthon nemcsak kellemes elfoglaltság, de roppant kreatív tevékenység is, amit akár a család legfiatalabb tagjával közösen is végezhetünk. A gyermekek köztudottan imádnak barkácsolni, az eredményre pedig joggal lehetnek büszkék. A jó hír pedig az, hogy a süthető gyurma ékszer készítéséhez nem kell különösebb kézügyesség, sőt, még tapasztalat sem. Amire feltétlenül szükségünk lesz, az a minőségi alapanyag, néhány, a legtöbb háztartásban megtalálható extra kellék, illetve az alkotókedvünk és a lelkesedésünk.

Melyik márkának szavazzunk bizalmat?

Ha a süthető gyurma ékszer megalkotása kerül terítékre, az első és legfontosabb lépés az alapanyagok beszerzése. Hazai szinten a legnépszerűbb süthető gyurmát gyártó brand a FIMO és a Cernit. Jelen cikkünkben az előbbit vesszük górcső alá, tekintve, hogy a FIMO színesebb felhozatalt reprezentál.

Ismerjük ki magunkat a gyurma típusok között!

A FIMO gyurmák több különböző típusban szerezhetőek be. A Classic és a Soft névre keresztelt gyurmák a kezdőknek nyújtanak kényelmes felhasználási lehetőséget. Könnyen formázhatóak és a megpuhításuk is egyszerű. A FIMO termékcsaládjai közül az Effect gyurma a díszítésben játszik nagy szerepet. A szóban forgó termékpaletta szó szerint színes kínálatot takar, amelyek közül nem hiányozhatnak az extravagáns gyurmák sem, például több foszforeszkál is a sötétben, illetve fény hatására csillámossá válik.

 

ékszerkészítés otthon

Süthető gyurma ékszerek készítése otthon – a munkaterület kiválasztás és előkészítése

Ha beszereztük a szükséges ékszergyurmát, készítsük elő a munkaterületet! Olyan felületet válasszunk, ami könnyen tisztítható, hiszen a gyurmák valószínűleg beszínezik azt. A munkapad akkor ideális, ha nem tapad.

Néhány szóban a gyurma előkészítéséről

A gyurmából mindig csak annyit vágjunk le, amivel dolgozni fogunk, nem szükséges az egész csomagot előkészíteni. Kézzel nyomkodjuk meg az adott darabot, ha pedig már kezd puhulni, nyújtsuk ki. A kinyújtott gyurmát hajtogassuk össze, majd újra adjuk át a főszerepet a nyújtónak. A műveletet ismételjük addig, amíg a gyurma nem lesz teljesen puha.

Süthető gyurma ékszerek készítése otthon – főszerepben a formázás

Engedjük szabadjára a képzeletünket! Használhatunk formákat a gyurma kiszaggatásához, de akár tekercsekbe, sőt, fonatokba is rendezhetjük az előre elkészített csíkokat.

süthető gyurma ékszer

Tudnivalók a kiégetésről

A formázást követő lépés a gyurma kiégetése, ami bármilyen háztartási sütőben elvégezhető. A FIMO gyurma sütési foka 110 Celsius. Az alufóliára helyezett formák javasolt sütési ideje körülbelül félóra.

Süthető gyurma ékszerek készítése otthon – az utolsó lépések

Miután a gyurma kihűlt, finom csiszolópapírral átmehetünk a felületen annak érdekében, hogy az valóban fényes legyen. Miután végeztünk a csiszolással, óvatos mozdulatok kíséretében töröljük át a gyurmát puha törlővel! A fényes hatás fokozása érdekében lelakkozhatjuk a kész darabokat. Utolsó lépésként szereljük rá az előre bekészített ékszeralkatrészeket a gyurmára. Az utolsó simítások befejezésével elmondhatjuk magunkról, hogy egy roppant egyedi, stílusos kiegészítő boldog tulajdonosai lettünk.