paracord karkötő

Mit várhatunk el az ékszerektől? Nos, elsősorban a megjelenésünk szépségének a fokozását, elegáns kisugárzást és a személyiségjegyeink felszínre hozását. Az igazság az, hogy a mutatós csecsebecsének egy célja van, mégpedig az, hogy szebbé tegye a viselőjét. Ha az esztétika oltárán szeretnénk áldozni, a ruhánkhoz illő karkötővel, nyaklánccal vagy gyűrűvel ékesítjük magunkat, hogy aztán később mosolyogva gyűjthessük be a megérdemelt bókokat és az irigykedő pillantásokat.

Van azonban egy olyan ékszer, pontosabban karkötő, ami azontúl, hogy vagány és markáns, kis túlzással, de az életünket is megmentheti egy-egy szorult helyzetben – különösen, ha a hegymászás a hobbink. Kedves hölgyeim és uraim, engedjék meg, hogy bemutassuk ezt a csoda-csecsebecsét, a paracord karkötőt!

Paracord: tulajdonságok és névetimológia

Mielőtt rátérünk a szóban forgó ékszer külső és belső tulajdonságainak az elemzésére, boncolgassuk kicsit a szót: paracord. A kifejezés két tagból áll, az angol „parachute”, azaz ejtőernyő, és a „cord”, vagyis zsinór szavakból. A II. világháborúban az amerikai katonák előszeretettel használták az ejtőernyő zsinórját a különféle tevékenységek elvégzésére, hiszen az strapabíró és nagyon erős volt.

 

Nem egy bátor katona életét mentette meg az említett zsinór a különféle életszituációkban, hiszen azzal lehetett éjszakai menedéket összetákolni, a megsérült végtagra kötve elállította a vérzést, de csapdát is remekül lehetett a felhasználásával készíteni. Szerencsére olyan korban élünk, ahol nem kell (jelenleg) a II. világháborúhoz hasonló rettenetes évektől tartani. Ám a paracord mégsem tűnt el a köztudatból, sőt, jelen pillanatban is hatalmas népszerűségnek örvendenek az abból készített termékek, különösen a karkötők.

paracord karkötő tulajdonságai

Egyedi tulajdonságok

Nézzük meg egyesével azokat a tulajdonságokat, amelyek a paracord karkötőt naggyá teszik. A paracord karkötők elszakításához közel 250 kg-nyi súly szükségeltetik, tehát roppant strapabíró. Túrázóknak, hegymászóknak egyenes kötelező a szóban forgó kiegészítő! Hiszen az olyan teendők, mint a sátorállítás, a különféle eszközök rögzítése, a már említett menedék-készítés, sebek összevarrása vagy horgászat folyamatait nagymértékben megkönnyíti.

A katonák körében is népszerű paracord karkötőt maga MacGyver is megirigyelné, olyan sokoldalú. A sokszor túlélő karkötőnek is nevezett terméket néhány egyszerű mozdulattal szét lehet tekerni, így már semmi sem áll a közel 6 méteres zsinór felhasználásának az útjában. S ha nincs széttekerve? A paracord karkötő ez esetben mutatós, egyedi és vagány kiegészítő, amit nemtől és kortól függetlenül bárki viselhet a hétköznapok során.