arany fülbevaló

A tökéletes szépség elérésének és megélésének a vágya egyidős az emberiséggel. A történelem során a különböző kultúrák formai és kivitelezésbeli különbségekkel ugyan, de lényegében egyformán képzelték el, mit tartanak esztétikusnak és vonzónak.

Őseink képzetében a szépség és a gazdagság összeforrt fogalmak voltak, az ékszerek pedig tökéletes eszközei annak, hogy e két jelenséget a végletekig fokozhassák. Az ékszerek – legyen szó nyakékekről, füldíszekről, gyűrűkről vagy karkötőkről – szavak nélkül is rengeteget meséltek a viselőikről. Árulkodtak annak anyagi helyzetéről, már az ókori Egyiptomban is.

Arany fülbevaló

 

Az aranyból készített ékszerek roppant gazdagságról árulkodtak. Ez természetesen fordítva is igaz volt. Az egyszerűbb anyagokból készített díszek, mint például a csont vagy a kő, egyszerű, hétköznapi ember tulajdonait képezték.

Jelen cikkünkben az ékszerek történetével fogunk foglalkozni, ezen belül a manapság is hihetetlen népszerűségnek örvendő arany fülbevaló múltját vesézzük ki.

Hol bukkant fel először ez a képrázatos ékszer?

Nos, ahogy már említettük, az arany fülbevaló is, csakúgy, mint az igényesen kialakított ékszerek legtöbbje, Egyiptomból indult el hódító útjára a világban. Az igazán díszes, drágakövekkel díszített arany fülbevalókat csak a valóban tehetősek engedhették meg maguknak – a fáraók és családtagjaik. Persze a nemesemberek és a királyi főtanácsosok sem pőrén, minden dísz híján tengették a mindennapjaikat. Azonban az igazán káprázatos darabok az uralkodó család tagjainak a fülcimpáját ékesítették. Ez egyébként nem véletlen és nem csupán az anyagi javak meglétén múlott. Az egyiptomiak szemében az arany, így az arany fülbevaló is vallási szimbólum volt, ugyanis a kultuszuk főistenét, Rét, a Napistent jelképezte a szóban forgó kiegészítő.

A Nílus-vidéki hivalkodás ellentéteként Görögországban a hölgyeknek készített arany fülbevalók sokkal inkább a kecses, lágy, elegáns esztétikum jegyében születettek meg. A görögök rendhagyó módon üveggel is díszítették a szóban forgó csecsebecsét, létrehozva ezáltal azt a különlegesen egzotikus, egyedi kiegészítőt, amelyről azonnal látja a hozzáértő szem, hol és mikor szültetett.

Nem így a rómaiak! A Nagy Római Birodalom és a császárság kora a mindent betöltő pompáról, a végtelen, buja orgiákról, a dorbézolásról és a pazarlásról (is) szólt. Miért maradna kivétel tehát az arany fülbevalók kivitelezése e felsorolásból? A rómaiaknál egyébként az sem ment ritkaságszámba, ha egy-egy nagyobb ház a rabszolgáit is „kiöltöztette” a szóban forgó ékszerekkel, ezzel jelezvén a nem csekély anyagi javakat és rangot, amit az adott család a magáénak tudhatott.

A különböző korokban változtak a stílusjegyek is

A középkorban viszont teljesen átalakult a kép, ami a szép és igényes kialakítású arany fülbevalót jellemezte. A reneszánsz és a barokk stílus az ékszerkészítésre is alaposan rányomta a bélyegét. Sorra kerültek ki a mesterek kezei alól a káprázatos füldíszek, amelyekre a roppant túldíszítettség és a hivalkodó formai megoldások voltak a jellemzők.

Az arany fülbevaló története a reformáció megjelenése után alakult át drasztikusan. Az emberek egyre inkább a letisztult és az egyszerű formák felé fordultak szívesebben.

Arany fülbevaló

Holt tart ma az arany fülbevaló története?

Nos, a modern korunkra jellemző, mindent felölelő szabadság szele az ékszerek e típusát sem „kímélte”. A változás teret adott a legelképesztőbb, bravúros kivitelezési módoknak – a hölgyek legnagyobb örömére.