Bokalánc

A bokalánc jelentése: kiegészítő, amit lábon viselnek. Olyan ékszer, amit a boka köré lehet illeszteni. Bármilyen anyagból készülhet, lehet vékony, vastag, egyszerű, mintákkal díszített.

Az ékszer minden kultúrában fontos helyet foglal el, ahol nemcsak díszítő céllal viselik, hanem jelentéssel is bírnak. A divat mindenhonnan képes átemelni színeket, formákat, mintákat, stílusokat. Olyan ruhadarabok, kiegészítők is trenddé válhatnak, amelyek egy adott kultúra sajátjai és jelentéstartalommal ruházták fel. Ilyen a bokalánc is, ami a 90-es években volt sláger, de a strandon, fesztiválokon ma is hódít. Manapság újra divatba jött.

bokalánc

 

Míg a nyugati kultúra csak a XX. század kezdetétől élvezheti a bokaláncokat, a keleti kultúrában a bokalánc jelentése, története visszanyúlik az archaikus időkig. A bokaláncok első mintái akkor lettek felfedezve, amikor a sumér sírok feltárásra kerültek. A régészeti ásatások feltártak és azonosítottak számos lábon hordott kiegészítőt, különböző fémekből, kövekből készítve.

Az ókóri Egyiptomban, a női bokákon hordott bokaláncok sokat elmondtak a társadalmi helyzetről. Egy arany vagy ezüst láncot hordó nő, értékes kövekkel dekorálva, nyilvánvalóan egy gazdag ember felesége volt, míg a rabszolgák általában bőr, fém vagy kagylókból készült bokaláncokat viseltek.

Eredetileg indiai ékszer, de a Közel-Keleten is megtalálható a mai napig.  A bokalánc jelentése hasonló az eljegyzési gyűrűhöz, főleg indiai területeken. Ha a bal bokáján viselte, akkor foglaltnak számított, ha a jobb bokáján, akkor még szabad volt.

Amerikában a 70-es években jelent meg, ami a szabadúszó hölgyek kedvenc darabjaivá váltak.

A bokalánc jelentése ma csak a divatot képviseli, legalábbis Európában. Ha trendi akar lenni a strandon, akkor viselje, nem számít, hogy milyen a színe vagy miből készült! Amennyiben szeretné kiemelni a bokáját, de nincs kéznél bokalánc, bármilyen karkötő is megteszi.

Bokalánc

Bokalánc típusok és a viselésük szabályai

Arany bokaláncok

A legnépszerűbb az arany bokalánc, de előfordul, hogy drágakövekkel dekorálják, például gyémántokkal vagy rubinokkal. Ezeket gyakran egyetlen vékony láncként tervezik. Különleges alkalmakkor érdemes viselnie. A barátokkal való találkozásakor vagy napozásakor a strandon nem szükséges ilyen luxus kiegészítőt hordania. De ha egy estélyen vesz részt, akkor nyugodtan megmutathatja, klasszikus fekete körömcipővel társítva.

Ezüst bokaláncok

Sokkal szokványosabbak, néhány pedig bohém szellemiséggel rendelkezik. Elsősorban fiatal hölgyeknek ajánlott a viselésük. Harmóniát sugároznak például szandállal vagy magassarkú cipővel párosítva. De az esti sétákon, illetve egy városi kiruccanáskor is ragyogóan csillog a bokalánc ezüst kivitelben.

Gyöngyös bokaláncok

Monokróm és gyöngyös bokaláncokba is belefuthat, amennyiben bohém lánynak vagy etnikum stílusú hölgynek érzi magát. A gyöngyös modellek illeszkednek a szandálokkal vagy strandra való papucsokkal.

Mezítlábas példányok

Ezek nagyon népszerű ékszerek az indiai nők körében. Olyan darabok ezek, amelyeket a boka köré rögzítenek, majd együtt nyújtanak a lábfej mentén és a nagylábujjnál végződnek, így egy talp nélküli mezítlábas szandált imitálnak. Ideális azoknak, akik szeretnek a tengerparton mezítláb sétálni a homokban.

Bokalánc jelentése

Amulettes modellek

A bokaláncok ezen verziója csak nemrégiben lett népszerű. Különösen, amikor a Pandora amulettek kezdtek divatba jönni. Akár a név kezdőbetűi, akár egy szív vagy csillag alakút választ, az amulett bokalánc mindenképpen hangsúlyozni fogja az egyéniségét.
Mielőtt szerez egy bokaláncot, fontos átgondolnia, hogy melyik stílus áll a legközelebb Önhöz. A láncokat miniszoknyával vagy mini ruhával ajánlatos hordani, esetleg rövidnadrággal – de az a lényeg, hogy a lábak mindenképp látszódjanak.
Ha a munkahelyre bokalánccal érkezik, az akár etikett megsértés is lehet, különösen a pénzügyi vállalatoknál. Amennyiben lábai ápoltak és vékonyak, akkor válasszon fémes bokaláncot vagy műanyagot.
A bokalánc jelentése megegyezik a divat követésével, a bohém életérzéssel, a szabadsággal, illetve a nőiességgel.