női ékszerek

Az egyedi ékszerek, amellett, hogy fokozzák a viselőjük a figyelem középpontjában betöltött szerepét, státuszszimbólumként is szolgálhatnak, amin- az egyes darabok árának az ismeretében- egyáltalán nem lehet csodálkozni. A női ékszerek egyik közkedvelt darabja az ujjunkat ékesítő csodaszép gyűrű. A hölgyeket arról faggatva, melyik a kedvenc gyűrűjük, valószínűleg egyöntetűen azt válaszolják, hogy jegygyűrűjük, hiszen a női ékszerek közül ez az a típus, ami amellett, hogy szemet gyönyörködtető, hihetetlen erejű, mély érzéseket is hordoz magában.

De vajon mióta hordunk jegygyűrűt, és melyik volt az a kultúra, ahonnan eredeztethetjük a női ékszerek e közkedvelt darabját? Már az interneten töltött néhány perces kutatással kiderül, hogy a gyűrű többezer éves eredettörténete az ókori Egyiptomba nyúlik vissza. Az akkor még igencsak gyerekcipőben járó csecsebecse papiruszból készült, ám az említett anyag a hétköznapi viselete során tanúsított roppant csekély strapabírósága miatt hamar jelenetős átalakuláson ment keresztül. Az első papiruszból készített gyűrűket felváltották a jóval időállóbb bőrből készült társaik, majd az idő múlásával és a technológia rohamléptékű fejlődésével megjelentek a csont, ezen belül pedig az elefántcsont jegygyűrűk.

A római birodalom felemelkedésével az összetartozás szimbóluma is tovább fejlődhetett, így adva helyet a masszív, immáron gravírozott vas női ékszereknek. A kereszténységnek és az azt követőknek is megvolt a saját elképzelésük a mátkagyűrűk sajátságos kivitelezésére, hiszen ők a gravírozás továbbgondolásaként meghitten összebújó gerlepárral, összefont kezekkel díszítették az ékszert. A XIII. század radikális változást hozott a női ékszerek terén is. A vallás szóvivői, a nagyhatalmú egyházatyák gyakorta kifejezésre juttatták abbéli véleményüket, hogy a díszes mátkagyűrű barbár és pogány eredete nem illik bele az Istenfélő ember hétköznapjaiba, így a házasságkötés eszköze dísztelen, a lehető legegyszerűbb karikagyűrűvé degradálódott. Természetesen az imént említett tendencia nem sokáig állt biztos lábakon, sőt, a királyok és egyéb főurak szerves életét képezve, a gyűrű visszatért, immáron díszesebben és ragyogóbban, mint valaha. Manapság modern korunk szabad életvitelét képezve a női ékszerek, így a jegygyűrűk is teljes mértékben kielégítik az egyéni ízlésvilágot. Az általában aranyból és ezüstből készült darabokat ékesítheti bármilyen drágakő, de az sem ritka, ha azok dísztelenek maradnak. A stílusirányzatok szabadságának hála így mindenki azt a gyűrűt viselheti, ami a személyiségéhez a leginkább passzol, a lényeg, hogy a kiegészítőt mély, soha el nem múló, végtelen szerelem támogassa meg.