viking ékszerek

A viking ékszerek története egészen az ókorig nyúlik vissza. Már a legrégebbi időkből is származnak bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a vikingek előszeretettel hordtak ékszereket. Ezek szerepe kettős volt: egyrészt feltűnően, előnyösen akartak kinézni, másrészt az ékszerek viselése útján kérték isteneik segítségét.

A viking ékszerek jellemzői

A vikingek minden társadalmi rétege hordott ékszereket függetlenül attól, hogy a hiearchiában hol helyezkedett el. Az anyaguk általában arany vagy ezüst volt, melynek beszerzése azonban nem volt egyszerű. Leginkább a külföldi portyázások, valamint kereskedelmi kapcsolataik útján jutottak hozzá. A legnagyobb népszerűségnek örvendő ezüst mellett gyöngyöket és drágaköveket is alkalmaztak díszítőelemként.

Az ékszereket nem csak örömmel viselték, de az alkotás folyamata is boldogsággal töltötte el őket. Számos típusú kiegészítőt készítettek: gyűrűket, nyakláncokat, karpereceket, fej- és hajdíszeket. Ezek egy része használati tárgyként is funkcionált, de többségük inkább csak szemet gyönyörködtető kiegészítő volt vagy spirituális szerepet töltött be.

 

Viking ékszerek

Végtelen kreativitás: egyedülálló viking nyaklánc és viking medál

Szinte minden viking viselt nyakláncot, melyet a legtöbbször medállal tettek még egyedibbé. A medálok általában üveggyöngyből vagy drágakőből készültek, igazán káprázatossá és különlegessé téve ezzel minden darabot. A viking ékszerek nem kirárólag saját célra készültek, hiszen ajándékként is szolgáltak szeretteik, rokonaink számára. Ezekenek az ékszereknek különös, vallásos erőt tulajdonítottak. A nyakláncok és a medálok mérete és hosszúsága igencsak változatos volt. A medálok ismertek még ma is, a legtöbben talán már találkoztak is Mjölnir kalapácsával, a Valknut és az Yggdrasil motívumokkal.

Viking férfi ékszerek

A viking férfiak igencsak fel voltak szerelve ékszerekkel. Az ujjaikon gyűrűket, a karjaikon pedig karkötőket láthattunk volna abban a korszakban, melyben éltek. Sőt, nem egyszer még fülbevalót is. A viking gyűrűk a kezdetekben nem, csak később terjedtek el, népszerűségük azonban onnantól kezdve megkérdőjelezhetetlen volt. Rugalmas anyagból készültek, így még a méretük is állítható volt. Csodás motívumokkal, szimbólumokkal díszítve erőt sugároztak magukból.

A viking ékszerek közül kiemelkedtek a karkötők. Ezek a lehető legkülönfélébben néztek ki, sokszor megjelenítették a viselője társadalmi rangját vagy vagyonosságát is. Nem csak díszítőelemek voltak, de fizetőeszközként is szolgáltak a kereskedelem során. A fülbevalók viselése nem volt gyakori, de aki viselte, az igen feltűnő darabbal rendelkezett. Akár olyan óriási méretű viking ékszerrel is, mely az egész fülét eltakarta.

A viking ékszerek lenyűgöző megjelenésűek, misztikusak és varázslatosak voltak, melyek képesek voltak tárgyban megjeleníteni azokat az érzéseket, melyeket a vikingek isteneik iránt tápláltak. Az ékszerekben számos dolog megjelent: a tradíció, a végzet, a sors, a természetnek való alázat és a mély hit is. Nem véletlen, hogy ezek a különleges motívumok még ma is sokak kedvencei.