életfa medál jelentése

Az életfa szimbólummal nemcsak ékszerek díszítő elemeként találkozhatunk, hanem számos más formában is. A különféle szimbólumok viseléséhez azonban elengedhetetlen, hogy jobban megismerjük. Cikkünkben az életfa medál jelentése mellett szimbolikáját is megismerheti. Tartson velünk!

Az ékszerek világában számos olyan motívummal találkozhatunk, amelyek többletjelentést hordoznak. A medálok és a napjainkban divatos charm karkötők lehetővé teszik, hogy kiegészítőink kifejezzék a hangulatunkat és érzéseinket. A divaton túl sokan szimbolikus jelentést tulajdonítanak egy-egy kiegészítőnek. A medálviselés azonban nemcsak egyfajta divathóbort lehet. Egyes amuletteknek akár védelmező hatása is lehet.

Az életfa medál megjelenése

Megjelenésében egy körbe zár fa, amelynek mind a lombozata, mind a gyökerei egy keretben vannak.

Hol találkozhatunk az életfával?

 

Ez a motívum rendkívül népszerű, ezért nemcsak ékszereken jelenik meg. Megjelenhet bármilyen szöveten, például szőnyegeken, lakásdekorációs kellékeken, pl. képeken. Felfedezhetjük ruhadarabokon, vagy akár még tetoválás formájában is. Találkozhatunk vele még a filmvásznon is. Jellemzően medál formájában viselhetjük, azonban a napjainkban divatos charm-ok között is megtalálhatjuk.

Mit szimbolizál az életfa?

A szimbólumot az egész világon alkalmazzák már több évszázada. Szent szimbólum, amelynek eltérő jelentéssel bír a világ különböző vallásaiban és kultúráiban egyaránt. Az életfa medál jelentése azért is különleges, mert a sokféle jelentése mellett egyetemes, vagyis magában hordoz egy mindenki számára azonos jelentést is.

A különböző vallásokban eltérő módon ugyan, de megjelenik a fa motívum, amelynek termése halhatatlanná teszi az embert. A Bibliában az élet fája a teremtéssel egyidejűleg jelenik meg, amelynek termése tiltott gyümölcs volt. A Koránban többféle jelentéssel is bír, azonban itt is megjelenik a halhatatlanságot szimbolizáló áldott fa képében.

Az örök élet megtestesítője

A lét-nemlét kérdése minden ember életében meghatározó szerepet tölt be. Ugyanúgy az élet maga, valamint az egyéni célok és sorsok is. Az életfa medál jelentése ezeket a nehezen megválaszolható kérdéseket is magában hordozza, azonban ennél többet is szimbolizál. Kifejezi a valahova tartozás érzését, vagyis azt, hogy bárhogy érezzük magunkat, nem vagyunk egyedül a világban.

Elsődlegesen az élet körforgását és az örök életet, az ujjászületést testesíti meg, vagyis nemcsak a születésnek, hanem az életnek és a halálnak is a szimbóluma. Az élet körforgásában az évszakok változásával változik a fa megjelenése. Míg ősszel lehullajtja leveleit, télen pedig megpihen, tavasszal megjelennek rajta a rügyek, később a levelek és a nyáron pedig olyan elevenek, mint maga az élet.

Az életfa medál ezáltal az örök élet szimbólumát is jelenti, hiszen évről évre új élet sarjad rajta.

Az életfa medál további jelentései

A fa szimbólum megtestesíti a családot, a felmenőinkkel való kapcsolatot is. A fa ágai olyan szerte ágazók lehetnek, mint a családunk. A családhoz kapcsolódóan a termékenység és a születés szimbólumának is tekinthető, hiszen folyamatosan növekszik, bővül.

Az erő és bölcsesség megtestesítője

Szimbolizálja az erőt, hiszen a fának ki kell állnia az időjárás viszontagságait is. A fa, amely legyenek bármilyen mostoha körülmények, stabilan kapaszkodik a gyökereivel, ezzel kifejezve, hogy a nehéz helyzetekkel is meg lehet birkózni. Kifejezi a szilárd alapoknak a fontosságát is, ezen kívül úgy tartják, hogy medálként történő viselése erővel ruházza fel tulajdonosát, amely segítségére lehet a betegségek legyőzésében.

Összeköti a spirituális és a fizikai világot

Az életfa összeköti az alvilágot az éggel és a földdel, ezáltal támogatja a fizikai és a spirituális világ közötti kommunikációt is.

Hogyan jelenik meg az életfa szimbólum az ékszerekben?

Szimbolikus jelentése az életfa nagyon kedvelt motívum. Jellemzően medálként találkozhatunk vele, nyaklácon vagy karkötőn. Megjelenését tekintve kövekkel díszített és díszítetlen változatával is találkozhatunk.