bizsu ékszer tisztítása házilag

A bizsu ékszer tisztítása időről időre fontos, ha szeretnénk a lehető legtovább eredeti állapotukban megőrizni őket. Napjainkban a ruházati kiegészítők között a bizsuk is egyre népszerűbbek. Megfizethető áron érhetőek el, az egyes üzletek akár saját márkákkal is várják a vásárlókat. Sajnos azonban nem különösebben tartós darabokról beszélünk: amíg a drága ékszerek évtizedek múltán sem nagyon veszítenek csillogásukból, egy bizsu ékszer tisztítása mellett is számolnunk kell a folyamatos állagromlással, oxidálódással és elszínesedéssel. Hogy ezt minél jobban késleltessük, érdemes rendszeresen tisztítani őket. Mostani bejegyzésünkben mutatunk is egy remek házilagos megoldást erre a problémára.

Miért fontos mégis a bizsu ékszer tisztítása?

Természetesen a drága ékszerek is igénylik a folyamatos karbantartást, hogy eredetihez közeli állapotukat minél tovább meg tudják őrizni. Nincs ez másképp a bizsu tisztítása során sem. Bár élettartamuk lényegesen rövidebb (hiszen olcsóbb darabokról is van szó), személyesen mégis ragaszkodhatunk valamelyik ilyen darabhoz.

Nem mindegy azonban, hogy ez alatt az idő alatt milyen képet is mutatnak ezek az egyszerű ékszerek, ezért megfelelő viselésükre és karbantartásukra is érdemes figyelni. Az arany és az ezüst ékszerek is idővel veszíthetnek ragyogásukból és nincs ez másképp a bizsuk esetében sem. Az ezüst ékszerek tisztítása házilag segít megszabadulni az ezüstön levő ezüst-szulfid rétegtől, ami az ékszerek befeketedéséért felelős.

 

bizsu ékszer tisztítása otthon

A bizsu ékszerek tisztítása mellett figyeljünk oda viselésükre is. Mivel a víz kifejezetten elősegíti az oxidálódást, ezért semmiképpen sem viseljük őket uszodában, szaunában vagy éppen a tengerparton. De az erős izzadással kapcsolatban is óvatosnak kell lennünk, hiszen végeredményében ugyanazt a hatást fejti ki, mint a vízzel való érintkezés. Ezért nem csak edzések idején, hanem nagy melegben is érdemes tőlük ideiglenesen megszabadulni, mutassanak akármilyen jól is rajtunk.

Hogyan tisztítsuk meg otthon ékszereinket?

Ha megkezdődtek az oxidációs folyamatok, jó hír, hogy még ekkor is visszafordíthatók. Ehhez létezik egy kiváló házilagos módszer: ha a bizsu ékszer tisztítása rendszeres, azzal sokat tehetünk azért, hogy eredetihez közeli állapotát sokáig megőrizze és a lehető legtöbbet hozzuk ki egy bizsu élettartamából.

Ehhez egy kisebb tábla öntsünk langyos vizet és adjunk hozzá körülbelül 2 evőkanál szódabikarbónát. Ebbe az oldatba áztassuk be a tisztítani kívánt bizsu ékszert. hagyjuk benne nagyjából tíz percet. Ez idő alatt készítsünk elő egy fogkefét, ez lesz ugyanis a leghatásosabb eszköz a bizsu tisztításához.

A tíz perc leteltével vegyük ki a bizsut a vizes oldatból, a fogkefe fejét pedig használat előtt mártsuk bele egy kis szódabikarbónába. Majd fogkefe sörtéivel a legmélyebb zugokat is elérve kezdjük meg óvatos, körkörös mozdulatokkal az ékszer tisztítását. Amire fontos figyelni, hogy üveglencsés ékszerek esetén az áztatást ne alkalmazzuk, ugyanis így tönkre megy az üveg és a fém közt lévő papír réteg. Ha elég alaposak voltunk, pillanatok alatt visszaadhatjuk a bizsu ékszer eredeti csillogását.