tanzanit

A tanzanit a világ legkülönlegesebb és legértékesebb drágakövei közé tartozik. Különlegességét az is fokozza, hogy a világon kizárólag egy helyen, Tanzániában, a Kilimanjaro lábánál található meg. Az ásványról úgy tartják, hogy az elmére serkentő, míg a lélekre nyugtató hatással van. Cikkünkből a főbb tulajdonságai mellett a tanzanit hatása is megismerheti.

A tanzanit színe és egyéb tulajdonságai

Az ásvány a zoizit drágakő minőségű változata, amelynek egyik sajátossága színváltoztató képessége. Jellemzően már a ráeső fénytől is megváltozik és különböző szögekből szemlélve más-más árnyalatban tündököl. Valójában ez a tulajdonsága összetételének, vagyis a benne található vandániumnak köszönhető. Időnként vöröses és barnás elszíneződések is fellelhetők benne, amiért vastartalma okolható. Színe általában kékes-lilás, ibolya színű árnyalatokban pompázik, de a leggyakoribb a kékes-szürke színű tanzanit. Lilás változatai drágábbak, azonban az értéke – a gyémánthoz hasonlóan – átlátszósága és színe függvényében változhat.

Napjainkban az egyik legritkább drágakőnek számít. Felfedezése 1967-ben történt Tanzánia Manyara régiójában. A drágakő felfedezését követően kisebb bányák jöttek létre a területen, azonban a becslések alapján már csak kevés időre – nagyjából 20 évre – elegendő található belőle. Nevét felfedezésének helyéről, Tanzániáról kapta.

 

A drágakő megóvása érdekében épült a „tanzanit fal”, amely a csempészektől és tolvajoktól védi a térséget. A 24 kilométer hosszú falat 2018-ban emelte a helyi kormány.

A tanzanit csiszolása

Az ásvány mindenféle hagyományos és divatos csiszolási stílusban elérhető: kerek, körte, ovális, szív és princess változatokban. A megfelelően végzett csiszolás által a kő ragyogóbb és tisztább megjelenést kaphat.

tanzanit hatása

A tanzanit fizikai hatásai

A drágakőnek számos pozitív hatást* tulajdonítanak. Úgy tartják, hogy viselése segíti a vese működésének szabályozását. A tanzanit hatása támogatja szervezetünk regenerációját és segíti a sejtek megújítását. Jótékonyan alkalmazható az idegek erősítésére. Csökkenti a koleszterinszintet. Alkalmazása jótékonyan hat a hallás javítására is. Javítja a koncentrációt: viselésével fókuszálttá válhatunk.

A tanzanit alkalmazása férfiaknak is ajánlott, mert úgy tartják, hogy a kő jótékonyan alkalmazható potenciazavarok és más szexuális problémák esetén. Viselése támogatja szervezetünk regenerációját.

Nyugtató hatással van az elmére. Emellett alkalmazása gyógyító hatással van a bőr, a haj és a fej problémáira és vesebetegségek esetén is. Gyógyító hatását a mellkasra is kifejti.

Mint a kék színű ásványok általában, úgy a tanzanit is a torokcsakra kövének tekinthető, ezáltal jótékonyan alkalmazható torok betegségeinek kezelésére. Alkalmazása javasolt torokgyulladás, a hangszálat érintő bántalmak és a hangképzést érintő betegségek kezelésére is. A drágakő hatása védelmezi és kúrálja hangszálainkat. Viselése érzelmeink kifejezésére is hatással van. Támogató hatása által könnyebben tudjuk kifejezni érzelmeinket. Segíti, hogy a világ jobban meghallgassa és megértse, amit közölni szeretnénk.

Lelki és egyéb hatások

Az ásvány hatása által könnyebben fel tudjuk dolgozni régen eltemetett fájdalmainkat és sérelmeinket. Segít megbirkózni a depresszióval és kilábalni belőle: felszabadít az érzelmi elnyomásból. Nyugtató és támogató hatása által könnyebben győzzük le félelmeinket. Viselőjét nyugalommal árasztja el és feltölti életerővel.

A tanzanit hatása által tisztán látjuk önmagunkat. Az önismeret mellett fokozza az intuitív képességet is. Segítségével könnyebben megtaláljuk valódi hivatásunkat. Alkalmazása túlhajszolt időszakokban is ajánlott, mert segíti az energia ingadozásának kiegyenlítését. A tanzanit hatása által könnyebben szánunk magunkra időt. Segíti a meditáció alatti elmélyülést: viselésével mély meditatív állapot érhető el. Alkalmazása ajánlott olyan időszakokban, amikor valami újba szeretnénk belefogni és ehhez extra erőre van szükségünk.

A tanzanit csillagjegy szerint az ikrek és a nyilas szülöttek kövének tekinthető.

*Az ásványok hatása, ezáltal a tanzanit felsorolt tulajdonságai és hatásai is feltételezettek és nem helyettesítik a hagyományos orvosi ellátást.