ametrin hatása

Az ametrin egy rendkívül ritka ásvány, amely gyógyhatását tekintve rendkívül széleskörű. Ez a különleges kvarc ásvány egy keverék, a citrin és az ametiszt elegyéből jött létre. Ezáltal ez a különleges kő mindkét ásvány tulajdonságait magában hordozza. Cikkünkben az ametrin hatása mellett és főbb tulajdonságait is megismerheti.

Főbb jellemzői

Nevének eredete az ametiszt és a citrin ásványok neveiből ered, ezáltal is utalva a benne levő kristályokra. Rendkívül ritka ásvány, amelyet szívesen használnak fel drágakőként ékszerkészítésre. Színe magával ragadó, hiszen az ametiszt lila színe ötvöződik benne a citrin jellegzetes sárga színével. Megjelenésében csak minimális színátmenet található, színe halvány.

Alkalmazása harmóniát teremthet életünk számos területén. Legfőbb jellemzője a folyamatos egyensúlyra való törekvés. Ez annak köszönhető, hogy a kijózanító éberség (ametiszt) és az aktív cselekvés (citrin) ereje egyesül benne.

Az ametrin hatása lelkileg

 

A legkiemelkedőbb lelki hatása, hogy képes harmóniát teremteni lelkünkben. Alkalmazása támogatja a stressztől való megszabadulást és a depresszióból is könnyebben ki tudunk lábalni általa. Viselője a mindennapok során sokkal kiegyensúlyozottabbá válhat, ezért érdemes ez a követ ékszerként hordani. Az ametrin hatása fokozza kreativitásunkat és életörömünket is. Jellemzően optimistává válhat hozzáállásunk, és ezzel a derűs, jókedélyű oldottság által javulhat életminőségünk is. A kő magában hordozza a citrin hatásait is, amely által auránkra védelmező hatást biztosít.

Alkalmazása segíti önbizalmunk növelését, azonban nem merül ki ennyiben. Támogatja önmagunk elfogadását és erősíti öntudatunkat. Segítő hatása révén sokkal jobban fogunk hinni önmagunkban és be tudjuk teljesíteni életünket. Segíti gondolataink összehangolását.

A kőben az ametiszt hatása is megmutatkozik, amely által fokozódik tettvágyunk és tettrekészségünk is. Az ametrin segíti belső erőnket a lehető legjobb irányba terelni. Viselőjét nem hajszolja féktelen cselekedetekbe, hanem józansággal vértezi fel. A nyugalmas és higgadt attitűd segítségünkre lehet abban, hogy tetteinket megfelelően hajtsuk végre. Az ásványban megjelenő ametiszt hatása abban is támogatja viselőjét, hogy a szeretetet tartsa szem előtt cselekedeteinél.  Támogató hatása segít megszabadulni a kritikától és az ítélkezéstől, emellett sokkal elfogadóbbá tesz. Felerősíti a megérzéseinket, amely által könnyebben tudunk másoknak is a segítségére lenni.

Alkalmazása meditációhoz is javasolt, ugyanis segíti az elmélyülést. A kő hatása segít eloszlatni a bennünk levő feszültséget.

Az ametrin viselésének testi hatásai

Mivel az ametrint alkotó mindkét ásványról elmondható, hogy segíti a szervezet méregtelenítését, ezért ezt a jótékony tulajdonságot magában hordozza. Támogatja a sejtregenerációt, valamint jótékonyan hat a bél tevékenységeire is. Alkalmazása a gyomrot és az epét érintő problémák esetén is javasolt. Használata erősítheti az immunrendszert és a testünket és segíti a testtónus egyensúlyba hozását.

Az ametrin hatása erősíti az idegeket. Segíti a vegetatív idegrendszer és az anyagcsere összehangolását is. Alkalmazásával egyensúlyt teremthetünk a szexualitásban, ugyanis az ametrinben mind a feminin, mind a maszkulin energiák megtalálhatók. Az ametrin a citrin férfi és az ametiszt női energiát ötvözi.

Kiváló vértisztítónak tartják ezt a különleges ásványt. Alkalmazása segíti a szervezet regenerálódását is. Jótékonyan hat az alvászavarokra és az agy működésére is. Pozitívan hat a látásra és a vérnyomásra is. Növeli a koncentrációt és terhelhetőségünket is.

Egyéb tulajdonságok

Az 1980-as években bukkant fel először az ametrin, amelyet azóta több területen is bányásznak a világon. Megjelenését tekintve két szín keveredik benne.

Az ametrin kőről úgy tartják, hogy támogatja a bőkezűséget. Emellett lényeges tulajdonsága, hogy viselője életébe segít bevonzani a gazdagságot, a szerencsét és a sikert. A napfény kifakíthatja a színét, ezért érdemes védeni a napsugaraktól.

Csillagjegy szerint a mérleg és az ikrek jegyben születettek köve.

*Az ásványok, ezáltal az ametrin felsorolt hatásai mind feltételezettek és nem helyettesítik a hagyományos, orvosi ellátást.